Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula E

Formule E: Wehrlein start seizoen met zege, weinig te halen voor Nederlanders

240113 FE Quali Wehrlein
In een speciaal lavendel-kleurenschema won Pascal Wehrlein de eerste Formule E-race van het nieuwe seizoen

Maximale score voor Pascal Wehrlein: met de pole-position en de overwinning behaalde de Duitse Porsche-coureur bij de seizoensstart van het ABB FIA WK Formule E in Mexico het grootste haalbare aantal van 28 punten. Achter Wehrlein, die een dominant optreden voor zo'n 40.000 bezoekers bekroonde met de zege, eindigde Envision-coureur Sébastien Buemi op de tweede plaats, Nick Cassidy werd met de fabrieks-Jaguar als derde geklasseerd. Voor de Nederlanders was er bij de seizoensstart weinig te halen: Frijns viel in de achtste ronde voortijdig uit als gevolg van een crash, De Vries kwam niet verder dan de 15e plaats.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer, Threads: @rebocarrdb)
Foto’s: FIA Formula E, Porsche


Pascal Wehrlein, TAG Heuer Porsche Formula E Team, receives his Julius Baer Pole Position Award from Marc Furler, market head, Mexico Bank, Julius Baer (Pascal Wehrlein, TAG Heuer Porsche Formula E Team, receives his Julius Baer Pole Position Award fr
De pole-trofee van Julius Bär voor Pascal Wehrlein

Pascal Wehrlein is de eerste pole-sitter van het nieuwe seizoen. De Porsche-fabrieksrijder reed in het finaleduel van de kwalificatie een tijd van 1:13,298 minuten en gaf daarmee Envision-rijder Sébastien Buemi (1:13,549) het nakijken. Voor Wehrlein is het de vierde pole-position in zijn Formule E-carrière. Maximilian Günther (Maserati) kwalificeerde zich als derde, voor de beide Jaguar-fabrieksrijders Nick Cassidy en Mitch Evans, die elk teruggezet werden als gevolg van een overtreding van de regels tijdens een rode-vlagsituatie in de eerste vrije training. Jake Hughes (McLaren) eindigde als zesde, gevolgd door Robin Frijns (Envision) en Stoffel Vandoorne (DS Penske). Nyck de Vries (Mahindra) kwam bij zijn terugkeer in de klasse niet verder dan de 22e startplaats.

Sebastien Buemi, Envision Racing, Jaguar I-TYPE 6, leads Maximilian Gunther, Maserati MSG Racing, Maserati Tipo Folgore, Nick Cassidy, Jaguar TCS Racing, Jaguar I-TYPE 6, Mitch Evans, Jaguar TCS Racing, Jaguar I-TYPE 6, and the remainder of the field at the start
De eerste racestart van het seizoen: Wehrlein en Buemi zij aan zij, achterin valt Frijns met de groene Envision terug

Op weg naar de grid is de auto van Sérgio Sette Câmara al gestrand en moet worden geborgen. Hij start uiteindelijk helemaal niet. Wehrlein pakt de kop voor Buemi, Günther en Cassidy. Frijns verprutst zijn start volledig en valt terug naar de 15e plaats. Dennis klimt op van de 14e naar de tiende plaats. Di Grassi gaat in de rondte en valt terug naar de staart van het veld. Frijns pakt één plek ten koste van zijn teamgenoot van vorig jaar, Nico Müller.

Di Grassi gaat nog een keer in de rondte en rijdt de pits in. Müller raakt in botsing met Félix da Costa en valt ver terug. De auto van Félix da Costa valt op de baan stil en valt terug naar de laatste plaats, waarna hij de race in de pits beëindigt. Een aantal rijders activeert al snel de attack-mode, onder wie Buemi, die achter Wehrlein op de tweede plaats rijdt. In de zevende ronde neemt Buemi met het extra vermogen de leiding over.

Robin Frijns, Envision Racing
Voor Robin Frijns was de race over na een crash in de achtste ronde

In de achtste ronde crasht Frijns, net als vorig jaar in Mexico. “Ik weet niet wat er gebeurd is”, meldt de Limburger via de boordradio. De wedstrijdleiding roept een “full-course yellow” uit, die daarna wordt omgezet naar een safety-car-fase. Frijns lijkt in orde, hij kan zelfstandig uitstappen. In de twaalfde ronde wordt de race weer vrijgegeven. Buemi houdt de leiding vast, voor Wehrlein, Günther, Cassidy, Evans, Hughes, Vandoorne, Dennis, Nato en Vergne. De Vries rijdt op de 16e plaats. Buemi haalt direct voor de tweede keer extra vermogen, waarmee Wehrlein de leiding weer in handen krijgt.

Tot aan de 25e ronde zijn er opmerkelijk weinig inhaalacties, de volgorde blijft met Wehrlein, Buemi, Cassidy, Günther, Evans, Vergne, Hughes, Vandoorne, Dennis en Nato constant. De Vries rijdt op de 15e plaats. Wehrlein maakt zijn voorsprong allengs wat groter, na 29 ronden heeft hij een marge van 1,7 seconde op Buemi.

Nyck de Vries, Mahindra Racing, Mahindra M9Electro
Oud-kampioen Nyck de Vries sloot de eerste race na zijn comeback in de Formule E als 15e af

Vanwege de safety-car wordt de raceafstand verlengd van de oorspronkelijk geplande 35 naar 37 ronden. Vergne zet Evans onder druk in de strijd om de vijfde plaats, maar vooralsnog zonder succes. Buemi rijdt in de 34e ronde nog twee tienden naar Wehrlein toe, maar vormt geen serieuze bedreiging voor de Porsche-coureur. Zo gaat Wehrlein als leider de laatste ronde in en rijdt vervolgens de overwinning naar huis, voor Buemi, Cassidy, Günther, Evans, Verhne, Hughes, Vandoorne, Dennis en Nato. De Vries sluit de wedstrijd als 15e af. Voor Wehrlein en Dennis loopt er nog een onderzoek naar een technisch aspect, wat na afloop van de race zal worden behandeld.

Sebastien Buemi, Envision Racing, 2nd position, Pascal Wehrlein, TAG Heuer Porsche Formula E Team, 1st position, and Nick Cassidy, Jaguar TCS Racing, 3rd position, on the podium
Podium met vlnr Porsche-bestuurslid Andreas Haffner, Sébastien Buemi, Pascal Wehrlein en Nick Cassidy
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet