Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Robin Frijns: "Samenvallen FIA WEC Spa en Formule E Berlijn echt een afknapper"

240112 Frijns portret
Robin Frijns is bepaald niet blij met het samenvallen van de FIA WEC-race in Francorchamps en de Formule E in Berlijn

“Een afknapper”, noemt Robin Frijns, één van de twee Nederlandse coureurs in het ABB FIA WK Formule E, in gesprek met AUTOSPORT.NL het samenvallen van de FIA WEC-race op het circuit van Spa-Francorchamps op 11 mei met de zaterdagsrace van het ‘double-header’-weekeinde van de Formule E op het voormalige vliegveld Tempelhof in Berlijn. Frijns en landgenoot Nyck de Vries behoren tot het gezelschap van tenminste zes rijders, die zowel in het FIA WEC als in de Formule E uitkomen en daardoor, linksom of rechtsom, last hebben van deze situatie.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer, Threads: @rebocarrdb)
Foto's: BMW


De Vries is al bevestigd door Toyota als coureur in de hypercar-klasse van het FIA WEC. Voor Frijns is er officieel nog geen WEC-programma gecommuniceerd, maar het is een publiek geheim dat hij in actie komt met één van de beide BMW-LMDh’s van het Belgische fabrieksteam WRT. Andere coureurs die zowel in Formule E als in FIA WEC rijden, zijn de Zwitser Nico Müller (bij Abt-Cupra in Formule E, bij Peugeot in WEC), de Belg Stoffel Vandoorne (bij DS Penske in Formule E, bij Peugeot in WEC), de Zwitser Sébastien Buemi (bij Envision in Formule E, bij Toyota in WEC) en de Fransman Jean-Eric Vergne (bij DS Penske in Formule E, bij Peugeot in WEC). In het WEC zijn nog niet alle rijdersplaatsen ingevuld, zodat de kans bestaat dat er nog meer coureurs met deze situatie te maken krijgen.

Vanwege het volle programma van een Formule E-racedag met training, kwalificatie en race allemaal op één dag is het onmogelijk om het WEC-evenement en de Formule E met elkaar te combineren. Wie – noodgedwongen – welke keuze maakt, staat nog niet in alle gevallen vast, maar zeker is bijvoorbeeld al wel dat voor de Belg Stoffel Vandoorne de Formule E-race prioriteit heeft, wat voor hem dus betekent dat hij uitgerekend zijn thuisrace in het FIA WEC op Spa-Francorchamps moet laten schieten.

240112 Frijns LMDh test Spa
Robin Frijns testte in het najaar al met de BMW LMDh op het Circuit de Spa-Francorchamps

Frijns daarentegen zal wel in de Belgische Ardennen in actie komen. “Ik heb mijn contract bij BMW eerst getekend, daarna heb ik bij Envision getekend, dus het is voor mij dan wel vrij duidelijk welke wedstrijd ik ga doen”, zegt hij. “BMW heeft in dat opzicht prioriteit.”

De Limburgse coureur heeft geen goed woord over voor de situatie met de twee samenvallende WK-wedstrijden. “We hebben van het FIA WEC drie wedstrijden in een half jaar tijd, als je kijkt naar de kalender. Er zijn 26 weekenden, waarbij we drie weekenden moeten inpassen, en dat blijkt dus niet mogelijk (zonder samenvallende races). We hebben het hier over twee kampioenschappen, allebei van de FIA, dus ik had wel verwacht dat ze ervoor konden zorgen dat die niet clashen, maar dat is toch gebeurd. Ik weet niet wie hiervan kan profiteren, ik in ieder geval zeker niet en ik denk ook heel veel andere rijders, engineers en teambazen die dubbele programma’s doen. Denk maar aan Porsche als fabrieksteam in beide kampioenschappen, Stellantis met DS, Maserati en Peugeot en ga zo maar door. Ik vind het echt een afknapper.”

Pragmatisch als hij is, neemt Frijns het zoals het komt: “We moeten het seizoen in de Formule E zo goed mogelijk beginnen en dan het gat als gevolg van de 26 of 27 punten die we mogelijk gaan verliezen in Berlijn hopelijk in de loop van het seizoen kunnen rechttrekken.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet