Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup Benelux: Martin Scarnière gaat voor debuut in Fiesta Cup

FFSC Benelux Oeste Kart Mettet FordStore Feyaerts

Martin Scarnière wil dit jaar debuteren in de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux. De 22-jarige inwoner van het Belgische Dinant maakte op 2 december op Circuit Mettet tijdens de testdag kennis met de Fiesta uit de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux en dat smaakte duidelijk naar meer.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto’s: PR


“Met niemand minder dan Tomas De Backer als coach, kon ik mij geen betere begeleider wensen voor die eerste kennismaking met de Fiesta in Cup-uitvoering”, blikt Martin Scarnière terug op de sessie waarin hij aantrad in de bekende gele FordStore Feyaerts auto. “Nadat ik naast Tomas zowel het circuit als het besturen van zo’n Fiesta ontdekte, was het aan mij om achter het stuur plaats te nemen. Vanaf de eerste ronden voelde ik de auto goed aan, ik vond het superleuk en besefte ik dat ik in dit soort auto’s wilde gaan racen. Ook de uitleg en het advies van Tomas sterkten mij nog meer in het gevoel dat ik hier thuishoorde!”

FFSC 2024 Martin Scarnière

Martin Scarnière draait al een hele tijd mee in de 4-takt-karting, zowel in endurance als sprint. Met het oog op de overstap naar de circuitracerij werden verschillende mogelijkheden bekeken. “Via Speed Action hoorden we van de Fiesta-testdag op Mettet”, legt vader Laurent uit. “Gewoon uit gezonde interesse schreef ik Martin hiervoor in, en toen we het gehele plaatje te zien kregen – met bovenaan het woord sprint! -, wist ik dat dit iets voor Martin zou zijn: in karting gaf hij altijd al de voorkeur aan het zuivere sprintwerk. Toen Martin na de test uit de Fiesta stapte en de positieve feedback hoorde van Tomas, verscheen er een brede glimlach op zijn gezicht en begreep ik meteen wat ons te doen stond. We hebben contact opgenomen met de mensen van V-Max Racing om concrete plannen te kunnen maken.”

Met twee vrije trainingen van dertig minuten, een kwalificatie van twintig minuten en twee sprintraces van telkens dertig minuten, hangt het resultaat volledig af van de rijder. Vanuit de pitlane komt er alleen hulp via overleg met de technici. “Op dat vlak heb ik nog alles te leren”, beseft Martin. “Daarom willen wij instappen bij een ervaren team dat mij perfect kan bijstaan en wegwijs maken in het afstellen van zo’n Fiesta, het ontleden van data-gegevens, het werken met de bandendruk, enz. Ook alle circuits zijn mij volledig vreemd. Je kan je wel via de simulator voorbereiden, maar er gaat niets boven the real thing. Het is dan ook de bedoeling dat wij tijdens het eerste race-weekend op Circuit Zandvoort deelnemen aan de testdag.”

Als 22-jarige is Martin Scarnière alvast een kandidaat voor een plaats op het erepodium in de Junior Cup. “Heel wat coureurs die nu in hogere klassen voorin rijden, hebben het in de Fiesta Cup geleerd”, licht de student infographic toe. “Als je de wedstrijden bekijkt, zie je dat de Fiesta Cup sprintracerij van het zuiverste soort is, deur-aan-deur gevechten en voortdurend positiewisselingen. Dat alle rijders met 100% identieke auto’s aan de start komen, betekent dat enkel de stuurmanskunst het verschil maakt. Dat is nu precies wat mij aansprak om in 2024 voor de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux te kiezen. Uiteraard zullen we hierbij rekening moeten houden met de financiële mogelijkheden.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet