Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Ida Zetterström maakt overstap naar Amerikaans NHRA-kampioenschap

zetterstrom.712

Regerend FIA Europees Top Fuel kampioen Ida Zetterström maakt volgend seizoen de overstap naar de NHRA Mission Foods Drag Racing Series, de sterkste en belangrijkste titelstrijd ter wereld in de dragrace-sport. De Finse zal daarbij uitkomen voor JCM Racing, het team van Joe en Cathi Maynard.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings


Ida Zetterström debuteerde op 8-jarige leeftijd in de Junior Dragster klasse, reed vervolgens in de klasse Super Comp om daarna de overstap te maken naar de motoren. In 2019 veroverde de Finse als eerste vrouw ooit de titel in de Super Street Bike klasse van het EDRS Pro Nordic Motorcycle Championship. Zetterström werkte toen al aan een plan om terug te keren naar de auto’s en dan op het hoogste niveau, de Top Fuel klasse. Na het met een recordtijd binnenhalen van haar Top Fuel licentie, won Zetterström in 2022 in haar debuutseizoen op Tierp Arena meteen al een wedstrijd en was op Santa Pod met 3,78 seconden de eerste rijder in Europa die de 3,8-secondengrens wist te doorbreken.

tf zetterstrom efvr.2

Dit seizoen stond er helemaal geen maat op de voor Rune Fjeld Motorsport met een Zweedse licentie rijdende Zetterström. Ze won de drie wedstrijden die tot en met de finale konden worden uitgereden en verloor slechts één eliminatieronde. Op Santa Pod scherpte ze bovendien met 3,773 seconden en 321,01 mph (516,62 km/u) beide Europese records aan.

tf zetterstrom p

Zetterström maakte inmiddels ook duidelijk dat deelname aan het Amerikaanse NHRA kampioenschap haar volgende doel was. En dat gaat in 2024 dan ook gebeuren. De 29-jarige Finse heeft getekend bij JCM Racing, het team van Joe en Cathi Maynard dat min of meer voortkomt uit het vermaarde Don Schumacher Racing. Andere rijders die onder de vlag van JCM Racing uitkomen zijn niemand minder dan achtvoudig kampioen Tony Schumacher, Justin Ashley (allebei Top Fuel) en Tim Wilkerson (Funny Car). Op dit moment is de planning dat Zetterström in haar debuutseizoen aan vijf van de 21 wedstrijden van de NHRA Mission Foods Drag Racing Series zal meedoen, maar er wordt gewerkt aan uitbreiding van het budget en daarmee het aantal wedstrijden. Uiteindelijk doel is uiteraard het rijden van het volledige kampioenschap in 2025. Om dit doel te bereiken verruilt Zetterström haar huidige woonplaats op het Finse eiland Åland voor het Amerikaanse Indianapolis/Brownsburg waar de meeste NHRA-teams gevestigd zijn. Zetterström zal haar eerste meters in Amerika maken tijdens de testsessies op Gainesville Raceway die traditioneel aan de openingsronde van de NHRA Mission Foods Drag Racing Series vooraf gaan.

zetterstrom.304

Zetterström is niet de eerste Europese Top Fuel-rijder die na het behalen van een Europese titel de oversteek naar Amerika maakt. In 2005 schreef de Nederlander Lex Joon de FIA EK Top Fuel-titel op zijn naam om enkele jaren daarna richting Amerika te emigreren. Joon kwam ook afgelopen seizoen weer bij een aantal wedstrijden aan de start en werkt er hard aan om dat ook komend jaar weer te doen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet