Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
RETRO

Retro: Bikker/Jongejan sluiten seizoen af met winst in HARC Historic 250

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieter Bikker en Sam Jongejan hebben de overwinning naar zich toegetrokken in de laatste race van het seizoen. Het duo bleek ongenaakbaar in de HARC Historic 250, de 250 km-wedstrijd waarmee de HARC inmiddels traditioneel het historische autosportseizoen afsluit.


Tekst en foto’s: Mattijs Diepraam

Bikker had vorig jaar ook al de overwinning behaald, toen met Anders Király, een andere troef uit de Mazda MX-5 Cup. Dit jaar trad hij opnieuw aan met zijn BMW E30 325 GrA, waarmee hij in 2023 alle races uit het NK HARC 82-90 op zijn naam wist te schrijven. Deze keer nodigde hij Sam Jongejan uit, de jongeling die nog maar kort geleden de nieuwe kampioen in de Mazda MX-5 Cup werd en nu de blik omhoog heeft gericht naar de Porsche Carrera Cup Benelux.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

46 auto’s traden er op Zandvoort aan, waarvan 12 in zes estafetteteams van twee auto’s die elk een uur en 10 minuten van de totale raceduur zouden afleggen. Dat betekende dat 40 teams de strijd aangingen in de 250 km-race. Lange tijd zag het ernaar uit dat het net zo’n natte bedoening zou worden als in 2022, toen het zelfs even hagelde en de ene na de andere auto van de baan tuimelde. In de loop van de ochtend bleek gelukkig dat de regen steeds later zou gaan vallen. Uiteindelijk werd het alleen in de slotminuten nat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bikker en Jongejan hadden hun BMW op pole gezet, maar in de eerste minuten ondervond Bikker nog grote tegenstand van Kevin Abbring in de Mustang van Bas Jansen. Toen Bikker eenmaal had uitgevogeld hoe hij de Mustang in het bochtige achterdeel van het circuit kon passeren, was er echter geen houden meer aan: de BMW nam de kop over en gaf die tot aan de finish alleen even tijdens pitstops af. Jongejan finishte met een ronde voorsprong, zodat Bikkers fenomenale 100%-score van 2023 intact bleef.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Mustang van Abbring/Jansen haakte halverwege af, maar een andere Mustang stond klaar om het over te nemen. Na een tegenvallende kwalificatie stuurde Jac Meeuwissen de Multihome-auto al naar de top-vijf, waarna zoon Ties al snel de tweede plek buitmaakte op de naaste concurrentie, aangevoerd door de roestige Triumph TR6 van Mario Neumann en Yannick Szczygiel. Die werd uiteindelijk ook derde. De Triumph TR6 met een overvloed aan patina nam tijdens de pitstops zelfs even de kop over, gevolgd door de E30 325i van Just Racing met Levi Vriesema en Henk Cordes. Die werden uiteindelijk vijfde algemeen, na een sterke eindsprint van de snelste Porsche 944 uit de stal van RFF Motorsport, die van Patrick Verkerk en Ronald van Vliet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bikker/Jongejan wonnen ook divisie III, voor Verkerk/Van Vliet en het tweede 944-duo Sander Roest/Ruben Nooy, terwijl de Meeuwissens met overmacht divisie I op hun naam schreven. Al hun tegenstanders haalden de eindstreep niet. Hetzelfde verhaal in divisie II, waar de Triumph als enige overbleef. De estafetteklasse ging naar Maarten Boon en Martijn de Wit, die hun E30 325i GrA’s elk een deel van het werk lieten doen. Ze werden zevende algemeen, vóór de volgende twee 944’s, die van Robin Verkerk/Huib Havik en Job van den Broek/Joris Havermans. Jeroen & Daan Eijsten sloten de top-tien af met de snelste Mazda MX-5. Zij bleven de E30 325i GrA’s van Alexander & Shirley van der Lof en Niek Bouman/Phil van der Lof (in de uitslagenlijst abusievelijk Dries genoemd!). Op de 15e plaats eindigden Ton van Kuijk en Jan-Willem Dontje met hun Giulia’s als tweede in de estafetterace. Donovan Wolfrat en Marcel Stroetenga werden daarin derde: hun E30 325i GrN’s werden 17e algemeen.

Alle uitslagen op een rij
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet