Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Raffaele Marciello bekroont briljant weekeinde in Macau met FIA GT World Cup-zege

231119 Macau Sun GT Marciello
Raffaele Marciello, het hele weekeinde een klasse apart in de FIA GT World Cup

Raffaele Marciello domineerde al het hele weekeinde in de FIA GT World Cup in Macau en bevestigde dit met een onbedreigde overwinning in de hoofdrace. Lange tijd zag het er zelfs naar uit dat Mercedes-AMG de eerste twee plaatsen zou binnenhalen, totdat Maro Engel met een technisch probleem voortijdig uitviel. Daarmee erfde Audi-rijder Edoardo Mortara de tweede plaats, die hij ook naar huis bracht. Augusto Farfus finishte als derde voor BMW, nadat ook zijn merkgenoot Sheldon van der Linde de pits moest opzoeken, in zijn geval vanwege een lekke band. Voor Marciello was het de tweede overwinning in de FIA GT World Cup na 2018, voor Mercedes de vijfde keer op rij en in totaal de zevende in de GT-race in Macau, met en zonder World Cup-status.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, X: @renedeboer)
Foto’s: Macau Grand Prix Committee; FIA

231119 Macau GT Start

Start met Marciello voor Engel, Mortara en de beide BMW's van Farfus en Van der Linde

Marciello pakt de leiding bij de start, voor Engel, Mortara, Van der Linde, Serra en Farfus. Het hele veld komtz zonder problemen door Mandarin en vervolgens kan Marciello al een beetje uitlopen op het bergop-gedeelte. Ook verderop zijn er geen positiewisselingen. In de derde ronde probeert Farfus, die een vrij slechte startfase had, een aanval op Serra in de strijd om de vijfde plaats, maar zonder succes.

Dat beeld herhaalt zich in de volgende ronden: de BMW is het snelst in de eerste sector, maar niet genoeg om verder naar voren te komen. In de achtste ronde gebeurde er eindelijk iets: Estre en Bamber streden om de tiende plaats en raakten elkaar licht op weg naar Lisboa, waarop Haase in de Audi er voorbij ging en de tiende positie pakte. Bij Estre hing de achterbumper van zijn Porsche los. Iets verderop in het veld crashte de Chinese Ferrari-rijder Chen bij Lisboa in de bandenstapels. Dat leidde tot een interventie van de safety-car.

231119 Macau GT Crash
Ferrari-rijder Chen crasht in de bandenstapels bij Lisboa

Marciello leidde voor Engel, Mortara, Van der Linde, Serra, Farfus, Vanthoor, Juncadella, Picariello en Haase. In de tiende ronde werd de race weer vrijgegeven. Marciello heeft een enorm gat, Engel zit te slapen en mist de herstart volledig, Mortara gaat op het gas en pakt de tweede plaats, Farfus passeert Serra en is daarmee vierde achter BMW-merkgenoot Van der Linde. Gaandeweg de ronde valt Engel verder en verder terug, daar is duidelijk sprake van een probleem, hij rijdt de pits in.

231119 Macau GT rear
Het racen is niet altijd even spannend, maar GT3-auto's in de straten van Macau zijn wel ongelooflijk gaaf

Van der Linde rijdt aan het eind van de elfde ronde de pits in, ook voor de Zuid-Afrikaan is de race ten einde. In de 13e en 14e ronde verkleint Mortara het gat naar Marciello telkens met drie tienden van een seconde, maar Marciello heeft nog steeds een voorsprong van ruim twee tellen, dus echt zorgen hoeft hij zich niet te maken. In de 15e ronde wint Marciello weer drie tienden, terwijl Estre in de laatste bocht voor start en finish de achterbumper van zijn Porsche verliest. De 16e ronde is de laatste van een saaie wedstrijd. Marciello komt als winnaar over de eindstreep, 2,5 seconden voor Mortara. De beide Brazilianen Farfus en Serra eindigden als derde en vierde, gevolgd door Juncadella, Vanthoor, Haase, Picariello, Bamber en Ye. Daarmee werd Hongli Ye als beste rijder met zilver-status geklasseerd.

231119 Macau Sun GT Podium
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet