Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Browning wint F3-kwalificatierace, Marciello zegeviert in GT-race, Michelisz naar winst in TCR-zaterdagsrace Macau

2023 Macau Grand Prix9th - 19th November 2023
Luke Browning verschafte zich met winst in de kwalificatierace de beste uitgangspositie voor de hoofdwedstrijd van morgen

Op de zaterdag in Macau werden de eerste races afgewerkt. In de Formule 3 won pole-sitter Luke Browning de kwalificatierace, waarin Richard Verschoor consolideerde en Laurens van Hoepen een sterke inhaalrace reed. In de FIA GT World Cup was Mercedes-rijder Raffaele Marciello oppermachtig en schreef de kwalificatierace op zijn naam. Deze wedstrijd werd na een zware crash van Audi-rijder Adderly Fong uit Hongkong met de rode vlag onderbroken. In de eerste van de beide TCR-races van dit weekeinde ging de overwinning naar Hyundai-rijder Norbert Michelisz, die daarmee zijn leidende positie in de tussenstand van het kampioenschap vergrootte.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, X: @renedeboer)
Foto’s: Macau Grand Prix Committee


231118 Macau Sa F3 Start
Het Formule 3-veld, met Browning voor Minì en Dune, op weg naar Lisboa

Formule 3: Browning dominant naar winst, Verschoor consolideert, Van Hoepen maakt acht plaatsen goed
Pole-sitter Luke Browning neemt bij de start de leiding, voor Minì en Dunne, die Berganovic passeert in de strijd om de derde plaats. In Melco komen Armstrog en Zagazeta niet door de hairpin, waardoor ze terugvallen naar de staart van het veld. Goethe moet uitwijken en valt ook ver terug. In de tweede ronde gaat het mis bij het aanremmen van Lisboa: Ugochukwu zit aan de binnenkant en remt te laat, waardoor Ticktum aan de buitenkant geen ruimte meer heeft. Beiden schieten rechtdoor de bandenstapels in. Dat leidt eerst tot een virtuele en dan tot een echte safety-car. Het duurt even voordat de beide gestrande auto’s weggetakeld zijn. De herstart volgt in ronde vijf, waarbij Browning zonder problemen de leiding behoudt. Dunne passeert Minì vanuit de slipstream op weg naar Lisboa en verovert zo de tweede plaats.

Terwijl Richard Verschoor zijn twaalfde plaats van de start heeft weten vast te houden, is Laurens van Hoepen aan een prima inhaalrace bezig. In de vijfde ronde passeert hij Sophia Flörsch en is daarmee 14e. Verschoor probeert drie ronden lang om Charlie Wurz te passeren, maar zonder resultaat. Voor de rest levert de race niet bijster veel actie op. Na tien ronden wordt Browning met een voorsprong van 2,097 seconden als winnaar afgevlagd, voor Dunne en Minì. Beganovic eindigt als vierde, gevolgd door Hauger, die daarmee beste MP-rijder is. Teamgenoot Marí Boya heeft in de laatste ronde voor Lisboa Paul Aron ingehaald en wordt daarmee als zesde geklasseerd. Aron, Marti, Hadjar en Maloney completeren de top tien. Verschoor wordt als twaalfde afgevlagd, Van Hoepen ziet zijn inhaalrace vanaf de 22e startplek beloond met de 14e positie.

231118 Macau Sa GT Start
Start van de GT-kwalificatierace met Marciello aan de leiding voor Mortara, Engel en Vanthoor

FIA GT World Cup: Marciello opnieuw oppermachtig, zware crash Fong
Pole-sitter Marciello pakt bij de start de leiding, Engel houdt in het duel om de tweede plaats het gas erop in de eerste bocht en passeert zo Mortara, die aansluit als derde, voor Juncadella en de sterk gestarte Farfus. Daarachter Serra en Sheldon van der Linde. In Lisboa raakt Cairoli met de rechter achterkant van de Porsche licht de bandenstapel, terwijl zijn merkgenoot Preining in San Francisco crasht. Ook Cairoli moet de strijd staken, waarmee er al twee prominent bezette Porsches uit de race zijn. Uiteraard wordt de safety-car ingezet.

In de vijfde ronde wordt de race weer vrijgegeven. De raceafstand wordt verlengd, er zijn nog acht ronden te gaan. Juncadella pakt een plek van Mortara en is zo vierde, maar in Lisboa heeft hij te weinig ruimte en valt terug naar de negende plaats. In de achtste ronde raakt Adderly Fong de controle over zijn Hello Kitty-Audi kwijt bij het uitkomen van Mandarin. Hij slaat eerst in rijrichting links inde vangrail en dan rechts in de muur, waarbij de hele rechter zijkant van zijn auto zwaar beschadigd raakt. Het hele rechte stuk ligt bezaaid met brokstukken. Opnieuw komt de safety-car in actie, maar de rotzooi is dusdanig dat de race wordt onderbroken.

231118 Macau Sa GT Podium
GT-podium met vlnr Engel, Marciello en Mortara

Na 23 minuten werd de race hervat achter de safety-car. In ronde elf werd de race weer vrijgegeven. Vanuit de slipstream naar Lisboa passeerde Sheldon van der Linde Daniel Serra en veroverde zo de vijfde plaats. Voor de rest was er relatief weinig actie, de meeste rijders hielden hun kruit droog voor morgen. Zo won Marciello met 1,122 seconde voorsprong op Engel. Mortara eindigde als derde, voor Farfus, Sheldon van der Linde, Serra, Laurens Vanthoor, Haase, Juncadella en Bamber.

231118 Macau Sa TCR Michelisz
Norbert Michelisz naar winst in de eerste TCR-race

TCR World Tour: Michelisz leidt tussenstand na winst in eerste race
Bij de start nam Michelisz de leiding, terwijl Ehrlacher een dramatische start heeft en terugvalt naar de tiende plaats. Girolami is tweede, voor Huff en Azcona. Bij Police ging het mis voor Audi-rijder Tian, wiens auto dwars op de baan kwam te staan, maar de Audi werd snel weggetakeld, voordat het veld er in de tweede ronde langs kwam. Ehrlacher klimt met hulp van zijn teamgenoten, die hem geen strobreed in de weg leggen, weer een beetje op en komt na de tweede ronde als zevende door. Vervolgens wint hij nog een plaats van Ma.

Michelisz leidt na vier ronden relatief comfortabel voor Girolami en Huff, maar Huff komt in de vijfde ronde bij het aanremmen van Lisboa onder druk van Azcona, die een aanval plaatst, maar zonder succes. Later in de ronde crasht de lokale Audi-rijder Poon bij Dona Maria, maar ook hij kan zijn race voortzetten. Voor de rest is het een opmerkelijk kalme race. Azcona probeert het nog twee keer bij Huff voor Lisboa, maar de Brit is natuurlijk geroutineerd genoeg om zich niet te laten verrassen. Vooraan komt Girolami nog dichterbij Michelisz, maar vormt geen serieuze bedreiging meer. Zo wint de Hongaar en vergroot daarmee zijn voorsprong in de tussenstand tot 18 punten op Huff, die achter Girolami als derde wordt afgevlagd. Azcona eindgt als vierde, voor Audi-rijder Vervisch en de Lynk&Co-brigade met Ehrlacher, Ma, Björk en Urrutia. John Filippi completeert de top tien.

231118 Macau Sa TCR podium
TCR-podium in Macau met vlnr Girolami, Michelisz en iemand van zijn team en Huff
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet