Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Racing Shows

Racing Shows: Essen Motor Show viert 75 jaar NASCAR. Special met de auto’s van Jeff Gordon, Matt Kenseth etc.

NASCAR hoort bij de USA net zoals Burgers, Cowboys en Country Muziek. Dit jaar viert de NASCAR organisatie haar 75 jaar jubileum. Alles begon op 14 december 1947 op het dak van het Streamline hotel in Daytona Beach toen een baanbrekend treffen tussen hoogwaardigheidsbekleders uit de Amerikaanse autosport plaatsvond. Dit leidde er toe dat op 21 februari 1948 de “National Association for Stockcar Racing” werd opgericht. Tegenwoordig is de NASCAR de No 1 in de Amerikaanse autosport en de drie nationale kampioenschappen worden elke week door miljoenen mensen gevolgd. Maar er zijn ook internationale series zoals de NASCAR Whelen Euro Series.


2023 Charger
NASCAR/Le Mans historie op de Essen Motor Show dit jaar.


Tekst: Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

Essen Motor Show viert 75 jaar NASCAR. Special met de auto’s van Jeff Gordon, Matt Kenseth etc.

De Messe Essen vond het 75-jarige bestaan van NASCAR de aanleiding om van 2 tot 10 december a.s. een grote special te presenteren. In hal 3 kunnen de fans een bonte verzameling van buitengewone voertuigen uit een bijzondere tak van autosport verwachten. Daaronder bevinden zich een aantal modellen van echte Amerikaanse autosportlegendes. Happy Birthday NASCAR! Projectleider Ralf Sawatzki van de Essen Motor Show: “Ik verheug mij erop dat we het NASCAR-jubileum exclusief in Duitsland kunnen vieren."

2023 Jeff Gordon
De Chevrolet Monte Carlo van de legendarische Jeff Gordon is één van de hoogtepunten op de Essen Motor Show.

Hendrick Motorsports Chevrolet Jeff Gordon hoogtepunt
De Hendrick Motorsports Chevrolet Monte Carlo van Jeff Gordon behoort tot één van de hoogtepunten. Gordon is één van de meeste succesvolle coureurs in de USA. Deze auto reed gedurende het seizoen 1996 vijf wedstrijden in de NASCAR Winston Cup en vier in 1997 toen Gordon kampioen werd. Vanwege het opvallende kleurenschema gaven de Hendrick Motorsport fans de auto de topbenaming “Rainbow Warrior” Een andere blikvanger in Hal 3 is de Olympia Beer Dodge Charger waarmee de Franse autosportjournalist in 2006 aan de Le Mans Classics deelnam. De geschiedenis die hier achter steekt begon in 1976 toen Herschel McGriff samen met zijn zoon Doug met de Olympia Beer gesponsorde Dodge Charger uit 1972 deelnam. In 2003 ontdekte Schwarz een foto van deze auto die tot op heden nog steeds ergens verborgen is. Maar in Oregon werd een Charger uit 1974 gevonden die over dezelfde specificaties beschikte. Schwarz vierde deze vondst dertig jaar later door met deze Tribute Charger aan de Le Mans Classics in 2006 deel te nemen.

EMS Foto-/TV-Termin 2023
De prachtige Roush Fenway Racing Ford Fusion van Matt Kenseth uit 2010.

Naast de bekende auto’s van Chevrolet en Dodge kunnen de fans meerdere Ford modellen verwachten. Hieronder bevindt zich de 2010 Ford Fusion van Matt Kenseth. Hierbij gaat het om een originele Roush Racing Ford uit 2010. De witte bolide in originele Valvoline beschildering gespoten beschikt over een 351 ci. V8 motor met vier versnellingsbak en beschikt over het startnummer 17. Dit chassis werd voor Matt Kenseth driemaal op Atlanta, Talladega en Phoenix ingezet.

2023 NWES Stipp
Maar ook de NWES is vertegenwoordigd.

Eveneens van de partij is een Chevrolet Camaro van het team van Marko Stipp Motorsport dat als eerste Duitse team aan de NASCAR Whelen Series deelnam. Afgelopen seizoen zette Stipp twee Camaro’s met de startnummers #46 en #48 in. De auto werd afgelopen seizoen door Miguel Gomes, Yevgen Sokolovskiy, Tuomas Pöntinen en Jack Davidson bestuurd. Laatstgenoemde won de Rookie Trophy in het EuroNASCAR 2 kampioenschap. De Schot bezorgde Marko Stipp Motorsport de eerste titel in één van de twee hoofdcategorieën van de NWES.

In totaal omvat de special 75 jaar NASCAR maar liefst 16 auto’s en is één van de vele hoogtepunten van de Essen Motor Show die maar liefst 500 exposanten omvat. Meer informatie is te vinden op www.essenmotorshow.de  Een dagkaart kost 20 Euro.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet