Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Na 26 jaar eindelijk NHRA-titel voor Doug Kalitta

kalitta champ

Doug Kalitta heeft er 26 jaar op moeten wachten maar in een allesbeslissende laatste run van het seizoen heeft de rijder van Kalitta Motorsports dan eindelijk zijn eerste Top Fuel-titel in de NHRA Camping World Drag Racing Series binnen. Op In-N-Out Burger Pomona Raceway ging in de laatste wedstrijd van het seizoen de titel bij de Funny Cars naar Matt Hagan, terwijl Erica Enders zich voor de zesde keer tot kampioen in de Pro Stock klasse mocht laten kronen.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: NHRA

Met de In-N-Out Burger NHRA Finals op In-N-Out Burger Pomona Raceway werd dit weekend de seizoen van de NHRA Camping World Drag Racing Series afgesloten. Mede geholpen door het Countdown to the Championship principe, waarbij de verschillen in de top tien met nog zes wedstrijden te gaan worden genivelleerd, moest de laatste wedstrijd van het seizoen in zowel de Top Fuel, Funny Car als Pro Stock klasse de beslissing brengen.

enders champ

De enige die met een redelijk gerust hart richting Pomona kon reizen was Erica Enders. De rijdster van Elite Motorsports had in de laatste vijf races een zodanige voorsprong opgebouwd dat de Pro Stock-titel haar al bijna niet meer kon ontgaan. Enders had daarom aan een overwinning in de eerste eliminatieronde al genoeg om de titel definitief veilig te stellen. Voor Enders was het alweer de zesde NHRA Pro Stock-titel.

pcsun 45
Matt Hagan

Heel wat spannender was het bij de Funny Cars. Matt Hagan ging daar als leider naar Pomona, maar voelde de hete adem van Bob Tasca en Robert Hight in zijn nek. De rijder die in de eliminaties het verst zou komen, pakte ook de titel. Uiteindelijk viel de beslissing in de kwartfinales. Eerst werd Tasca geklopt en was daarmee uit de strijd om de titel. Vervolgens had Hagan het nakijken tegen Blake Alexander. Hight had daarmee alles in eigen hand. De rijder van John Force Racing hoefde alleen zijn kwartfinalerun tegen Chad Green te winnen en de titel was binnen. In winnende positie liggend kreeg Hight echter gripproblemen waardoor Green als eerste de finish passeerde.

hagan champion

Een op de finish in spanning wachtende Hagan behield daarmee zijn leidende positie en pakte zo zijn vierde Funny Car-titel. Voor het Dodge Power Brokers team van Tony Stewart was het de eerste titel in zijn bestaan.

pcsun 57
De finale tussen Doug Kalitta (voorgrond) en Leah Pruett

Nog spannender was het in de Top Fuel klasse. Daar moest namelijk de finale van de In-N-Out Burger NHRA Finals en daarmee dus de allerlaatste run van het seizoen de beslissing brengen. Voor Pomona had Steve Torrence de leiding in handen met Doug Kalitta en Leah Pruett op twee en drie. Alle drie de titelkandidaten wisten in Pomona tot de halve finales door te dringen. In een rechtstreekse confrontatie klopte Pruett Torrence en omdat Kalitta in de andere halve finale Justin Ashley te snel af was, mochten Pruett en Kalitta het in een echte ‘the winner takes it all finale’ tegen elkaar opnemen. Met 3,67 tegen 3,72 seconden ging de winst naar Kalitta die daarmee dus ook de titel voor zich opeiste. Voor de rijder van Kalitta Motorsports was het in 26 seizoenen na zes keer als tweede te zijn geëindigd zijn eerste titel.

mission

Op Pomona werd niet alleen het seizoen 2023 afgesloten, ook kwam er een einde aan de periode van Camping World als naamgevend sponsor van de titelstrijd. Met ingang van 2024 gaat de belangrijkste titelstrijd in de dragracesport door het leven als NHRA Mission Foods Drag Racing Series. Mission Foods is een wereldwijd opererende producent van tortilla’s en andere Mexicaanse voedingsproducten en sloot een paar maanden geleden een meerjarig contract met de NHRA.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet