Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Eerste pole voor Lewis Hamilton

Hij zat er al enige tijd tegenaan te hikken, maar op het Canadese circuit Gilles Villeneuve heeft Lewis Hamilton zijn eerste poleposition gescoord in de Formule 1. De recorddebutant, nu ook jongste polezitter ooit, kreeg de hulp van teamgenoot Fernando Alonso die in de laatste ronde op weg leek naar de pole maar een foutje maakte en op plaats twee eindigde. Nick Heidfeld had een uitstekende prestatie door op de derde plaats de twee Ferrari’s, onder aanvoering van Räikkönen, achter zich te houden. Christijan Albers kwam wederom niet van de laatste plaats, op aanzienlijke achterstand op teamgenoot Adrian Sutil.

Tekst: Daan Jeuken

De eerste sessie wordt opgeschrikt door Heikki Kovalainen, die na een crash op vrijdag en een opgeblazen motor toch al geen succesvol weekend kende. De Fin spint in bocht 4 en komt met de achterkant van zijn Renault in de muur terecht. Een code rood is het gevolg. Kovalainen weet zijn auto terug te brengen naar de pits en klokt uiteindelijk ook nog een rondje, maar dit brengt hem niet verder dan p19. Hiermee houdt hij in ieder geval Alexander Wurz, Adrian Sutil en Christijan Albers. De Spykers kwamen wederom niet van de laatste rij; Sutil eindigde op een halve seconde van Wurz, terwijl Albers maarliefst 7 tiende toe moest geven op zijn teammaat. Ook Anthony Davidson (16) en Ralf Schumacher (17) strandden in Q1.

In de tweede sessie is het met name Nick Heidfeld die de aandacht op zich vestigt. De Duitser lijkt al snel veilig te zijn, maar de wedstrijdleiding heeft geconstateerd dat hij in zijn vliegende ronde de chicane af heeft gestoken en besluit derhalve zijn tijd af te nemen. In de slotseconde weet Heidfeld dit foutje recht te zetten door een indrukwekkend rondje te rijden waarbij hij tot het gaatje gaat en met twee wielen de muur raakt, maar wel een tijd in de buurt van de McLarens rijdt. Uitvallers zijn Sato, Liuzzi, Barrichello, Coulthard, Button en Speed.

In de laatste sessie zijn het als vanouds de laatste seconden die cruciaal zijn. Lewis Hamilton grijpt als eerste de pole, maar dan moeten er nog een paar concurrenten komen. De Ferrari’s bijten zich stuk op de tijd van de Brit en lijken de tweede startrij op te eisen. Niemand minder dan Nick Heidfeld steekt hier echter een stokje voor. De Duitser heeft het prima naar zin op het Canadese asfalt en verslaat de twee Ferrari’s. In de slotseconden lijkt Fernando Alonso alsnog de pole naar zich toe te grijpen, maar een foutje in de laatste sectie kost hem teveel tijd om de revelatie van 2007 van zijn eerste pole af te houden.

Uitslag kwalificatie Formule 1
Montreal Canada

1. Lewis Hamilton, 1:15.707
2. Fernando Alonso, op 0.456
3. Nick Heidfeld, op 0.559
4. Kimi Räikkönen, op 0.704
5. Felipe Massa, op 0.863
6. Mark Webber, op 1.206
7. Nico Rosberg, op 1.212
8. Robert Kubica, op 1.286
9. Giancarlo Fisichella, op 1.522
10. Jarno Trulli, op 2.040
21. Adrian Sutil, 1:18.536
22. Christijan Albers, 1:19.196
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet