Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Manthey wint teamtitel, Preining met start-finishzege Hockenheim heel dichtbij DTM-rijderstitel

231021 DTM Titelkandidaten
Van de drie titelkandidaten Ricardo Feller, Thomas Preining en Mirko Bortolotti (vlnr) deed Preining in de eerste race een grote stap naar het kampioenschap

Met een foutloos optreden en een loepzuivere hattrick van pole-position, start-finishzege en de snelste raceronde in de zaterdagsrace op Hockenheim zette de Oostenrijker Thomas Preining met de Porsche van het team Manthey-EMA een enorme stap op weg naar de DTM-titel. Zijn Noorse teamgenoot Dennis Olsen eindigde als tweede, waarmee het Manthey-team voortijdig de titel bij de teams binnenhaalde. Christian Engelhart eindigde in de GRT-Lamborghini als derde. Mirko Bortolotti werd als vijfde geklasseerd en heeft nog theoretische titelkansen, maar Preining is hooglopend favoriet. Morgen wordt de strijd om het rijderskampioenschap in de slotrace beslist.

231021 Grello Kpöp
De Manthey-Porsches "Grello" (#91, Preining) en "Greeno" (#90, Olsen) domineerden de eerste DTM-wedstrijd volledig.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer)
Foto’s: Willem J. Staat, ADAC

Na flink wat regen op vrijdag werd de kwalificatie op zaterdagochtend in fraai zonnig weer verreden. De baan werd gaandeweg de sessie natuurlijk warmer, waardoor heel wat rijders zo lang mogelijk wachtten alvorens hun vliegende ronde te rijden. Thomas Preining voerde met de Manthey-Porsche al snel het tableau aan, maar werd van de eerste plaats verdrongen door zijn naaste concurrent Mirko Bortolotti in de SSR-Lamborghini. De Italiaan raakte echter zijn rondetijd weer kwijt vanwege het overschrijden van de beruchte “track limits”, zodat Preining uiteindelijk de pole-position binnenhaalde en daarmee zijn voorsprong op Bortolotti in het kampioenschap vergrootte tot 13 punten. Bortolotti kwam niet verder dan de achtste startplaats, een plaats achter Ricardo Feller (Abt-Audi), die ook nog titelkansen heeft. Achter Preining kwalificeerde Christian Engelhart, dit weekeinde in de GRT-Lamborghini, zich als tweede, terwijl er met Dennis Olsen en Franck Perera ook een Porsche en een Lamborghini op de tweede startrij staan. Thierry Vermeulen reed met de Frey-Ferrari de 19e tijd.

231021 Vermeulen Rat
Thierry Vermeulen miste nipt een Top 10-resultaat.

Bij de start gaat alles volgens plan. Preining pakt de leiding voor Olsen en Engelhart. De eerste bocht levert geen problemen op, maar in de tweede bocht gaat het achterin het veld mis: Sheldon van der Linde raakt de Mercedes van Jusuf Owega, die in de rondte gaat. Ook de hairpin gaat goed, de beide Manthey-Porsches lopen al weg van de rest van het veld. In het middenveld wordt er lekker gestreden, inclusief de nodige positiewisselingen. Franck Perera, vierde in de kwalificatie, verliest aardig wat terrein en is slechts achtste, al kan dat ook tactiek zijn in het voordeel van zijn teamgenoot Bortolotti. Feller valt Aitken aan in de strijd om de vierde plaats, maar komt er ondanks meerdere pogingen niet voorbij.

Kelvin van der Linde schermt zijn teamgenoot Feller naar achteren af, net als Perera dat direct daarachter met Bortolotti doet. Aitken is langzamer dan alle rijders achter hem, waardoor de top drie met Preining, Olsen en Engelhart kan uitlopen. Het treintje achter Aitken loopt door tot en met René Rast op de 17e plaats. Engstler parkeert zijn auto aan het eind van de tiende ronde met een technisch defect in de pits. Eerder is ook Ayhancan Güven met de Porsche van het team van Timo Bernhard al uitgevallen.

231021 Bortolotti Aitken 2
Jack Aitken in de Emil Frey-Ferrari en Mirko Bortolotti geven elkaar geen duimbreed toe.


In de twaalfde ronde opent het pitstopvenster. Aitken, Feller, Wittmann, Stolz en Schmid zijn de eersten die binnenkomen, bij Aitken en Feller echt op de seconde precies. De Audi blijft echter ook na de stop achter de Ferrari. Een ronde later stoppen Kelvin van der Linde, Bortolotti, Auer en Maini. Bortolotti komt voor Van der Linde weer de baan op en wint daarmee een positie. Vervolgens ontspint zich een mooie strijd tussen Bortolotti, Aitken en Feller, die zelfs drie breed door het Motodrom rijden. Aitken en Feller passeren Bortolotti, die niet tevreden is, zoals hij via de borodradio laat weten. Preining stopt in de 16e ronde en komt zonder problemen weer de baan op. Feller passeert eindelijk Aitken als de Brit achter Perera rijdt, die op koude banden de pits uit gekomen is.


231021 Aitken Bortolotti Feller
En toen begon Riccardo Feller er zich ook nog mee te bemoeien.......


Rast, Engel, Schumacher en Niederhauser zijn de enigen die na 19 ronden nog geen pitstop gemaakt hebben. Ook zij komen echter snel binnen, waarmee het klassement weer de realistische volgorde weergeeft. Rast komt na zijn pitstop in botsing met Maini, waarbij hij een lekke band en flinke schade rechts voor oploopt: einde race voor de drievoudig kampioen.

Na de pitstops leidt Preining voor Olsen, Engelhart, Feller, Aitken, Kelvin van der Linde, Bortolotti, Stolz, Wittmann en Heinemann. Als het zo blijft is Preining kampioen, maar er zijn nog 24 minuten te gaan. Bortolotti krijgt via de boordradio te horen dat hij in ieder geval Kelvin van der Linde moet passeren om nog in de strijd te blijven voor de titel. In de 29e ronde lukt het Bortolotti eindelijk om Van der Linde met een gewaagde move in te halen. De volgende is Aitken: Bortolotti en Aitken raken elkaar meermaals, voordat Bortolotti uiteindelijk aan het langste eind trekt. Een halve ronde later is ook Kelvin van der Linde voorbij Aitken, die daarmee in één ronde twee plaatsen verliest.

231021 Feller Bortolotti Aitken
Close Racing ten top. Autosport zoals het hoort. Dit zien we graag.

De 38e ronde is de laatste. Vooraan gaat er niets meer mis, Preining komt als winnaar over de eindstreep, voor zijn teamgenoot Olsen, die de eerste 1-2 voor het MAnthey-EMA-team in de DTM completeert. Engelhart sluit een foutloze, maar relatief onopvallende race als derde af, voor Feller, Bortolotti, Kelvin van der Linde, Aitken, Stolz, Wittmann en Heinrich. Thierry Vermeulen eindigt als elfde na opnieuw een uitstekend gereden inhaalrace. Daarmee is de beslissing in de titelstrijd bij de rijders uitgesteld tot morgen, Manthey-EMA wint alvast het teamkampioenschap.

231021 Preining vriendin
Thomas Preining wordt na zijn overwinning door zijn vriendin gefeliciteerd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet