Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: David Vegter sluit seizoen 2023 af met hoogtepunt van het jaar

Foto 1 vegterpodium

Het was niet de vraag of, maar wanneer David Vegter een wedstrijd van het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap op zijn naam zou schrijven. De Nederlander had het beste van het seizoen 2023 voor het laatst bewaard. Op Santa Pod Raceway pakte Vegter tijdens de afsluitende European Finals op overtuigende wijze de winst. Met deze overwinning, een tweede plaats in de eindstand van het FIA Europees Kampioenschap en uiterst scherpe nieuwe persoonlijke records kunnen Vegter en zijn team Vegter Pro Mod Racing terugkijken op een meer dan geslaagd seizoen.

Tekst: PR
Foto’s: Remco Scheelings


David Vegter beleefde op Santa Pod Raceway een vliegende start van het seizoen 2023 door in mei meteen zijn persoonlijk record van 5,804 seconden diverse keren aan te scherpen en op 5,740 seconden te brengen. Daarmee bleef de Vegter Pro Mod Racing ’67 Chevrolet Camaro nog maar een fractie verwijderd van het Europees record dat met 5,724 seconden op naam staat van meervoudig kampioen Jan Ericsson. Maar minstens zo sterk was het feit dat Vegter diverse keren onder de door Europese Pro Mod-coureurs nog maar zelden doorbroken 5,8-secondengrens wist te duiken en gedurende het seizoen runs in de 5,8 seconden voor de Nederlander eerder regel dan uitzondering werden.

Foto 2 vegter.351

Met drie keer een plaats in de kwartfinales en een halve finaleplaats tijdens de NitrOlympX op Hockenheim, waarin Vegter het ondanks een 5,87 seconden nipt moest afleggen tegen kampioen Ericsson, wist de door Velocity Classics, HKR Techniek, tomkart en Post & Dros gesteunde Nederlander gedurende het seizoen op te klimmen naar de tweede plaats in de tussenstand van het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap. Met de gedurende het jaar gereden tijden, waarmee Vegter samen met Ericsson de top twee van Europa vormde, moest een wedstrijdoverwinning mogelijk worden.

Foto 4 vegter.262

Op Santa Pod Raceway vielen tijdens de European Finals, de vijfde en afsluitende ronde van het FIA Europees Kampioenschap, de puzzelstukjes in elkaar. In de kwalificatie klokte Vegter met 5,85 seconden de tweede tijd en was met drie runs van 5,91; 5,86 en de genoemde 5,85 seconden de meest constante rijder van het 19 deelnemers tellende veld. Ook in de eliminaties bleef Vegter niet alleen snel, maar ook constant, en na een overwinning in de eerste ronde, volgden met 5,86 en 5,85 seconden twee winnende runs in de kwartfinale en halve finale.

Foto 5 semi

In de eindstrijd moest de Nederlander het vervolgens opnemen tegen Mats Eriksson en ook nu passeerde Vegter met een ruime voorsprong als winnaar de finish, waarna een emotionele ontlading van de op de startlijn in spanning wachtende crew volgde.

vegter.vreugde.1

De eerste overwinning van Vegter in een ronde van het FIA Europees Kampioenschap was een feit. De best mogelijke afsluiting van het seizoen waarbij Vegter zich voor de tweede keer op rij verzekerde van de tweede plaats in de eindstand van het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap.

Foto 6 vegter.019

“In het begin van het seizoen waren we wel snel, maar liepen ook tegen wat motorschades aan waardoor de snelheid niet altijd in de resultaten zichtbaar werd. Halverwege het seizoen hebben we iets in de motorafstelling gevonden en sindsdien waren we niet alleen snel, maar ook stabiel, en dan kun je wedstrijden gaan winnen. Tijdens de European Finals kwam dat er uit. We waren het hele weekend de snelste combinatie, bleven constant en dat allemaal zonder schade aan de motor op te lopen. Uiteraard ben ik heel blij met de winst en dat we er toch weer in geslaagd zijn om tweede te worden in het kampioenschap. Dat geeft ook weer extra vertrouwen richting 2024, waarin we absoluut een gooi willen doen naar de Europese titel”, aldus een tevreden terugkijkende Vegter, om te besluiten met: “Ik wil hierbij het volledige team van Vegter Pro Mod Racing, onze sponsors Velocity Classics, HKR Techniek, tomkart en Post & Dros, en alle supporters hartelijk bedanken voor hun hulp en steun in het afgelopen seizoen.”

Foto 7 vegter.017

De Vegter Pro Mod Racing ’67 Chevrolet Camaro wordt deze winter weer volledig nagelopen en waar nodig opgefrist, waardoor deze in 2024 weer als nieuw aan de start zal verschijnen.

Foto 8 vegter.321

Vegter Pro Mod Racing wordt gesteund door Velocity Classics, het in Rijsenhout gevestigde bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop van exclusieve (Amerikaanse) muscle cars en klassiekers, HKR Techniek, tomkart (elektrische karts) en Post & Dros.

Foto 9 vegter.081

Volg Vegter Pro Mod Racing op Instagram via vegterpromodracing en op Facebook Vegter Pro Mod Racing.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet