Indycar: Kyle Larson slaagt voor rookietest op de Indianapolis Motor Speedway.
Kyle Larson slaagde vandaag voor de rookietest op de Indianapolis Motor Speedway en mag volgend jaar proberen om zich voor ``The Greatest Spectacle in racing´´ te kwalificeren. Larson wil in 2024 en 2025 zowel aan de Indy 500 en de Coca Cola 600 deelnemen.
Eerste kennismaking van Kyle Larson met het team van Arrow McLaren vanmiddag op de Indianapolis Motor Speedway.
Tekst: Willem J. Staat
Foto´s: Indycar
Kyle Larson slaagt voor rookietest op de Indianapolis Motor Speedway
Larson´s rookie programma begon vanmiddag aan het rookieprogramma dat traditioneel in drie fases is verdeeld. De eerste fase bestaat uit 205-210 mph, de tweede uit 210-215 mph en in de laatste worden 15 ronden van 215 mph of meer afgelegd. In de eerste fase zat Larson al na 10 ronden op 211.193 mph. In de laatste fase reed hij al over de 215 mph. Die laatste fase verliep voor Larson zonder drama´s.
Kyle Larson: `Het was leuk en het was vooral van wat ik op een bepaalde manier verwachtte. De snelheid en de grip voelde gelukkig niet zo eng aan als ik dacht. Ik vond dat het soepel ging. Alleen aan de ingang van de pitlane zal ik nog wel wat moeten werken. De besturing is traag en bij lagere snelheden moet je het stuur ver draaien om iemand te omzeilen. En het maximaliseren van het benaderen van de bocht is één van de dingen waarop ik mij moet concentreren om aan te werken.´´
Schitterend gezicht. Kyle Larson op de Indianapolis Motor Speedway in actie.
Uiteindelijk voltooide Larson 72 ronden op de Indianapolis Motor Speedway en had in zijn snelste ronde een gemiddelde van 217.898 mph. Om Larson´s snelheid een beetje in perspectief te plaatsen bedroeg de snelste kwalificatieronde van rookie Benjamin Pedersen dit jaar voor de 107e editie 233.297 mph. Het was overigens de snelste kwalificatie ronde van een rookie ooit op de Speedway. Zowel Hendrick Motorsports teambaas Rick Hendrick en Jeff Gordon waren bij de test aanwezig.
Jeff Gordon: ``Ik vond het geweldig om Kyle door dit proces heen te zien gaan. Om daar naar buiten te gaan en te zien wat het team van Arrow McLaren deed om Kyle op snelheid zien te krijgen en de test netjes door te komen was geweldig. En kijkend naar Kyle, hij was gewoon in zijn element in zijn vak. Hij was nerveus maar het klikte gewoon binnen die eerste paar ronden. Hij wil hier niet alleen als concurrent komen. Hij wil gewoon competitief zijn.´´
Mentor Tony Kanaan, Kyle Larson en Jeff Gordon. Kanaan treedt op als mentor bij Arrow McLaren. `´Ík hoop toch niet dat ik mijn helm uit de truck moet halen, maar als Kyle wint heb ik toch twee ringen´´ grapte de Braziliaan.
Kyle Larson kondigde begin januari al aan dat hij van plan was om de `Double´´ in 2024 en 2025 op Memorial Day te doen. Zijn poging in 2024 betekent dat hij slechts de vijfde coureur is die dit tot nu toe geprobeerd heeft. Wijlen John Andretti, Tony Stewart, Robbie Gordon en Kurt Busch gingen hem voor. Tony Stewart was de meeste succesvolle coureur. Hij reed beide wedstrijden met een totaal afstand van 1100 mijl uit en eindigde in 2001 als derde en zesde in beide evenementen. Kurt Busch eindigde in 2014 als zesde op de Brickyard maar viel na 906 mijl in totaal afgelegd te hebben met motorpech in Charlotte uit.
Kyle Larson krijgt van Tony Kanaan de nodige adviezen.
Kyle Larson won dit jaar het allereerste High Limit Series Sprint Car kampioenschap en richt zich komend weekend weer op de NASCAR Men´s Cup waarin hij één van de acht play-off coureurs is die voor de titel strijdt.
Kyle Larson: ``Over het algemeen was het een geweldige dag. Ik heb het gevoel dat iedereen bij McLaren mij heel goed heeft voorbereid om de dingen gemakkelijker te maken om op snelheid te komen. Ik ben erg verheugd dat ik overheen ben en nu op naar de ``Òpen Test´´ in april.
2024 is voor Larson een leerjaar, 2025 de waarheid.