Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: William Byron bezorgt het team van Hendrick Motorsports 300e zege op de Texas Motor Speedway. John Hunter Nemecheck wint Xfinity TMS

Met nog zes ronden te gaan nam William Byron na een herstart definitief de leiding in de Autotrader Echo Park 400 die voor enkele playoff-rijders nogal dramatisch verliep. Achter Byron eindigde Ross Chastain als tweede gevolgd door Bubba Wallace die een zeer goede wedstrijd reed. In de Xfinity-series behaalde John Hunter Nemecheck zijn zevende seizoensoeverwinning.

2023 Felle strijd
Felle strijd op de Texas Motor Speedway met de boezemvrienden Ryan Blaney en Bubba Wallace vooraan. Dit kan geen toeval zijn toch?

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR/Toyota Racing USA


William Byron bezorgt het team van Hendrick Motorsports 300e zege op de Texas Motor Speedway
Voor Byron betekende het zijn zesde en beste overwinning dit seizoen. Bij de laatste herstart kwam hij vanuit derde positie naar de kop en pakte met een voorsprong van ruim 1.863 secs. de overwinning. Met deze zege claimde hij automatisch een plek voor de achtste ronde van de playoffs die over drie weken begint. Voor Hendrick Motorsports betekende het een 300e overwinning in de geschiedenis van het team tevens het hoogste aantal ooit voor een NASCAR-team.

#17: Chris Buescher, RFK Racing, Fastenal Ford Mustang; #19: Martin Truex Jr, Joe Gibbs Racing, Bass Pro Shops Toyota Camry
Chris Buescher en Martin Truex Jr.in gevecht.

Alleen de laatste zes ronden lag Byron slechts aan de leiding. De protegé van oud F1/Indycar-coureur Max Papis zorgde voor een fantastische laatste herstart waarbij hij Bubba Wallace in de 23XI Toyota versloeg. In totaal had Wallace een record aantal ronden aan de leiding gelegen. 111 in totaal, het meeste in zijn carriere overigens. Wallace eindigde als derde voor zijn Joe Gibbs Racing teamgenoten Christopher Bell en Denny Hamlin. Alle vijf coureurs uit het 2023 Playoff-contingent.

William Byron:
“Uiteindelijk had ik op het einde een hele goede herstart en behaalde ook nog eens nummer 300 voor Hendrick Motorsports maar het was eigenlijk mijn teamgenoot Kyle Larson die deze werkelijk verdiende. Man het was geweldig om met deze auto naar voren te rijden. Mijn auto hield ervan om de gehele dag in schone lucht te rijden. Met mijn Liberty University was het wat krap in het verkeer maar ik beschikte over een goede snelheid. Het was een zware dag maar aan het einde was ons team er dan ook gewoon. Hoe warm het ook was. Ik ben er trots op. Deze nemen wij mee naar de volgende ronde.” We waren allemaal heel snel maar al mijn teamgenoten waren vandaag snel.” Daarbij refereerde Byron ook aan Larson’s crash 20 ronden voor het einde.

2023 Harrison Burton William Byron
Harrison Burton en de latere winnaar William Byron.

Over de 300e overwinning verklaarde een grijnzende Byron het volgende: “Ik weet niet of ik het zelfs maar onder woorden kan brengen maar toen ik als kind opgroeide was ik zo’n fan van dit team door het kijken naar Jimmie Johnson en Jeff Gordon waar ik een enorme fan van was en die ik pas later leerde kennen. Ben erg dankbaar voor al de mensen bij het team van Hendrick Motorsports. Deze prachtig. Hiervan gaan we nog even genieten.”

Wallace was duidelijk teleurgesteld over het uiteindelijke resultaat. De JGR-rijder startte vanaf pole en reed met een driecijferig aantal ronden vooraan wat voor Wallace een persoonlijk record te noemen is. Bubba Wallace: “Het was wel mijn slechtste herstart van de dag. Voor mijn sponsor McDonalds en mijn team ben ik teleurgesteld. We verdienden het om in Victory Lane te staan maar je hebt geen enkele garantie. Je moet er voor vechten en niet cadeau geven zoals ik gedaan heb. In het verkeer hadden we wat moeite maar in de wedstrijd hielden we gewoon ons hoofd erbij en maakten de gehele dag geweldige strategische beslissingen alsmede een goede track position. Voor de punten was het zeker een hele goede dag.”

2023 rijdersintroductie
De rijdersintroductie van de 12 playoff-rijders.


Kyle Larson had 34 ronden vooraan gereden toen hij zich naast Wallace bevond en met nog maar 17 ronden te gaan plotseling de controle verloor en vervolgens de buitenmuur raakte. In totaal had Larson 99 ronden vooraan gereden. Behoorlijk teleurgesteld maar erg verheugd voor Mr. Hendrick. 300 overwinningen in de Cup-serie zijn ongelofelijk en over het algemeen is dit een geweldige avond voor onze organisatie.”

De top 10 werd gecompleteerd door Kevin Harvick (SHR), Brad Keselowski(RFK) en eveneens een playoff-rijder, Daniel Suarez(Trackhouse Racing), Ricky Stenhouse Jr. (JTG Daugherty Racing) en Chase Briscoe(SHR). In totaal waren er maar liefst 11 neutralisaties en de nodige problemen voor de 12 playoff-coureurs die aan deze ronde deelnemen en waarvan beslist welke acht doorgaan naar de volgende drie rondes. Byron’s overwinning betekende een automatisch ticket. Verschillende playoff-coureurs hadden impactvolle dagen, zowel ten goede als ten kwade.

#11: Denny Hamlin, Joe Gibbs Racing, FedEx Toyota Camry #12: Ryan Blaney, Team Penske, Menards/Dutch Boy Ford Mustang
Denny Hamlin in gevecht met Ryan Blaney.

Van de playoff-rijders eindigden Chris Buescher en Martin Truex Jr. resp. als 14e en 17e terwijl T yler Reddick, die hier vorig jaar won, als 25e werd geklasseerd. Ryan Blaney(28e), Kyle Larson(31e) en Kyle Busch (34e) Allemaal niet aan de streep gekomen en door incidenten uitgeschakeld.

Bell had al vroeg problemen in de pits. Hamlin maakte contact met Ty Gibbs in de pitlane en kon zijn weg nog vervolgen. De Toyota van Gibbs liep zoveel schade op dat hij moest opgeven. De RCR Chevrolet No.8 van Kyle Busch knalde tegen de buitenmuur nadat hij eerder zijn crew al had geïnformeerd dat hij dacht dat zijn voorband kapot was. Hij bleef doorgaan. Uiteindelijk was het zijn achterband die het begaf. Busch reed achteruit de pitlane in maar zijn crew kon de auto niet meer repareren. Busch was ervan overtuigd dat zijn auto voor een Top 5 klassering goed was.

2023 William Byron winnaar
William Byron schreef met een 300e overwinning voor het team Rick Hendrick autosportgeschiedenis.

Met zijn overwinning verdiende Byron automatisch een ticket voor de volgende ronde. De tussenstand wordt door Denny Hamlin aangevoerd. De Top 8 in het tussenklassement bestaat uit Buescher, Bell, Truex Jr. Chastain, Keselowski en Kyle Larson. Bubba Wallace is de eerste rijder die zich onder de eliminatie streep bevindt. Voor volgend weekend staat Talladega op het programma.

Uitslag Autotrader EchoPark 400 Texas Motor Speedway
1. (18) William Byron (P), Chevrolet, 267 ronden
2. (5) Ross Chastain (P), Chevrolet, 267 ronden
3. (1) Bubba Wallace (P), Toyota, 267 ronden
4. (9) Christopher Bell (P), Toyota, 267 ronden
5. (10) Denny Hamlin (P), Toyota, 267 ronden
6. (22) Kevin Harvick, Ford, 267 ronden
7. (3) Brad Keselowski (P), Ford, 267 ronden
8. (8) Daniel Suarez, Chevrolet, 267 ronden
9. (24) Ricky Stenhouse Jr., Chevrolet, 267 ronden
10. (31) Chase Briscoe, Ford, 267 ronden

2023 William Byron Mr Hendrick
Teameigenaar Rick Hendrick, een levende legende in de Amerikaanse autosport en William Byron die geschiedenis voor het team schreef.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet