Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Algarve Pro Racing wint chaotische ELMS-race Spa-Francorchamps

#25 ALGARVE PRO RACING - Oreca 07 - Gibson - European Le Mans Series - 4 Hours Spa Francorchamps - Spa Francorchamps - Malmedy - Belgium -
Winst voor de nummer 25-Algarve Pro Racing-Oreca

Vanaf pole won het team Algarve Pro Racing met rijders Alex Lynn, James Allen en Kyffin Simpson de vier-uursrace van Spa-Francorchamps, de vierde seizoensrace in de European Le Mans Series. De wedstrijd in de Ardennen was een behoorlijk chaotische aangelegenheid met vijf safety-car-interventies en drie ‘full-course yellows’. Bent Viscaal eindigde met zijn teamgenoten in de andere Algarve Pro-auto als zevende, een plaats voor de Panis-Oreca met Job van Uitert en Tijmen van der Helm. De LMP3-winst was voor het Cool Racing-trio Chila, Siebert en García, de Iron Lynx-Porsche van Schiavoni/Cressoni/Cairoli won de GTE-klasse.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer)
Foto’s: European Le Mans Series, PR


Het ging al direct mis in de startronde, toen Manuel Maldonado zich bij La Source verremde en daarop de Oreca’s van Duqueine en IDEC Sport plus de nummer 22-United-auto raakte. De United-Oreca werd vervolgens ook nog eens getroffen door een LMP3. Kyffin Simpson, die vorige week bij Chip Ganassi Racing als rijder voor het komende IndyCar-seizoen werd aangekondigd, nam de leiding en hield die de eerste anderhalf uur vast. Een uur later zorgde LMP3-rijder Glenn van Berlo voor een safety-car-fase via een crash bij de Courbe Paul Frère, waar de reparatie van de vangrails een halfuur in beslag nam. De volgende interventie was veroorzaakt door Ben Hanley, die er bij de Courbe Paul Frère zelf af ging. Na de reeks pitstops kwam Lynn als leider in de wedstrijd terug de baan op, waarna hij de tweede seizoenszege voor de nummer 25-Algarve Pro-Oreca naar huis kon rijden. Het trio nam daarmee tevens de leiding in de tussenstand over. Op 1,8 seconden eindigde de Cool Racing-Oreca van Nicolas Lapierre, Malthe Jakobsen en Alexandre Coigny op de tweede plaats algemeen en als winnaar van de LMP2 Pro-Am-klasse. De derde plaats was voor AF Corse met Mathieu Vaxivière, Alessio Rovera en François Perrodo.

230924 ELMS Viscaal
Bent Viscaal was met de nummer 20-Algarve Pro-auto de beste Nederlander

Bent Viscaal, die in de andere Algarve Pro-auto inviel, was op de zevende plaats algemeen en zesde in LMP2 Pro-Am de best geklasseerde Nederlander. Hij reed zelfs enige tijd aan de leiding, maar zijn teamgenoten wisten die positie niet te consolideren. “Meer kon ik vandaag niet doen”, aldus Viscaal. “Ik heb geracet alsof mijn leven ervan afhing, inhaalacties links en rechts geplaatst in de hoop om ons verder naar voren te brengen. Het team besloot de wagen tijdens de neutralisatie buiten te houden en dat heeft ons een betere klassering gekost.”

Cool Racing won LMP3 met rijders Marcos Siebert, Adrien Chila en Alejandro García. De Inter Europol-Loigier van Adam Ali, Kay Askey en Miguel Cristovao eindigde op de tweede plaats, gevolgd door de Eurinternational-Ligier van Bell/Ali. In GTE werd Alessio Picariello in de nummer 16-Proton-Porsche als eerste afgevlagd, maar een tien seconden tijdstraf betekende dat de klassezege uiteindelijk alsnog naar de Iron Lynx-Porsche van Claudio Schiavoni, Matteo Cressoni en Matteo Cairoli ging. De Formula Racing-Ferrari van de gebroeders Laursen en Niclas Nielsen werd tweede, de Proton-Porsche werd na de tijdstraf als derde geklasseerd.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet