Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Cups: Derde Duitse Porsche Carrera Cup titel voor Larry ten Voorde

Met nog slechts twee races op Hockenheim te gaan wist Larry ten Voorde op de Red Bull Ring voor de derde maal de Duitse Porsche Carrera Cup titel veilig te stellen. De Nederlander had vandaag aan een vijfde plek voldoende. Dankzij zijn overwinning op de Red Bull Ring consolideerde Porsche Junior Bastian Buus zijn tweede plek in het tussenklassement.

2023 Kampioen Larry Ten Voorde
Pracht prestatie van Larry ten Voorde. Driemaal kampioen in de Porsche Carrera Cup Deutschland tweemaal in de Mobil1 Supercup.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Porsche


Derde Duitse Porsche Carrera Cup titel voor Larry ten Voorde

Voor Larry was het na de wedstrijd duidelijk een opluchting. Het was een zware race met meer strijd om positie en meer contact met andere auto’s dan ik eigenlijk gewild had, maar het was ontzettend leuk. Toen ik in 2017 voor de eerste maal aan de Porsche Carrera Cup Deutschland meedeed had ik nooit durven dromen dat ik met drie titels een nieuw record zou vestigen. Tot nu toe is het een ongelofelijke reis geweest en ik hoop dat deze nog lang zal voortduren.”

2023 Ten Voorde
Ten Voorde moest vechten voor de punten maar genoot toch van de duels. Alhoewel had hij het zichzelf iets anders voorgesteld.

In de wedstrijd had de dominante leider in het kampioenschap de druk van zichzelf weg kunnen nemen. Om de titel te behalen behoefde Ten Voorde in de 16e ronde van het kampioenschap slechts twee punten te behalen. Vanaf een vijfde startplek was Ten Voorde vastbesloten om voor een podiumplek te vechten. Harry King(Allied Racing) en Ten Voorde gingen rondenlang de strijd om de derde plek aan. Daarbij werd “trading paint’’ tussen beiden niet geschuwd evenals een spectaculaire omweg door de grindbak van de GP Elite-auto. “Daarna deed hij het niet meer zo goed” meldde Ten Voorde later. Hij liet zowel King als Morris Schuring(AutoTech) maar gaan en concentreerde er zich verder op om ongeschonden over de eindstreep te komen. Uiteindelijk was een vijfde plek voldoende om voortijdig de titel veilig te stellen.

2023 Start
Loek Hartog had andermaal een goede start maar wist zijn pole voor de tweede maal niet in een overwinning te verzilveren.


Aan de kop van het veld reed Bastian Buus een indrukwekkende wedstrijd en behaalde tevens zijn derde seizoensoverwinning. In de derde ronde raasden de 20-jarige Deen en zijn Allied Racing-teamgenoot Harry King aanvankelijk langs polesitter Loek Hartog van GP Elite. De wedstrijdcommissarissen oordeelden dat de inhaalmanoeuvre van King iets te ambitieus was. Via de boordradio kreeg de Brit de opdracht om weer achter Hartog te gaan rijden. Daardoor stond de deur voor Buus wagenwijd open. Na 21 ronden bedroeg zijn voorsprong 4,1 seconden. Een enorme marge voor Porsche Carrera Cup normen. Een sportieve Bastian Buus: “Ik heb gewonnen. Dit was alles wat ik vandaag kon doen. Felicitaties aan Larry voor het winnen van de titel.’’
Nadat hij er afgelopen zaterdag niet in slaagde om zijn pole in een overwinning te verzilveren was Loek Hartog ook zondag niet bijster enthousiast. Loek Hartog: “Ik was niet blij toen ik de leiding in de wedstrijd kwijt raakte maar ik heb in ieder geval nog punten voor de tweede plek. Harry King, die als derde over de streep kwam, was ook liever wat hoger geëindigd.

2023 Hartog Buus King Andreas Dreirer
Loek Hartog, Bastian Buus, Harry King en Andreas Dreier van Porsche.

Harry King: “Ik had gewoon kunnen winnen maar die penalty kostte mij twee posities maar ik heb in ieder geval een mooi duel met Larry uitgevochten.”
Achter Morris Schuring en Larry ten Voorde kwam de Duitser Leon Köhler(Proton Competition) als zesde over de finish. Met een zevende plek was zijn landgenoot Alexander Tauscher (Huber Racing) de beste geklasseerde coureur uit de Porsche Talent Pool.

Porsche-rookie Theo Oeverhaus(CarTech Motorsport Bonk) herhaalde het resultaat van gisteren en won opnieuw het Rookie Klassement. Theo Oeverhaus: “Al na een paar ronden wist ik de bij de rookies de leiding te nemen en wist die positie tot aan het zwartwit geblokt vast te houden. Die punten zijn waardevol.” Voor Oeverhaus betekende het zijn zevende rookie-overwinning dit seizoen. Naast hem stonden de Duitser Vincent Andronaco(Allied Racing) en de Zwitser Jasin Ferati (Fach Auto Tech) op het rookiepodium.

Ahmad Alshebab(Car Tech Motorsport Bonk) mocht dit seizoen voor de vierde maal de hoogste trede van het podium betreden. Alshebab: “Mijn ingenieur zei dat ik maar moest pushen en dit heb ik dan ook maar gedaan.” De huidige leider in de tussenstand van het ProAm klassement, Sören Spreng eindigde als tweede gevolgd door Bulgaar Georgi Donchev(ProfilDoors by Huber Racing).

Isaak Hurai, projectmanager van de Porsche Carrera Cup Deutschland: “Mijn oprechte felicitaties aan Larry ten Voorde voor het winnen van de titel. Hij domineerde duidelijk het Porsche Carrera Cup Deutschland-seizoen 2023 en neemt voor de derde maal de welverdiende kampioenskroon mee naar huis. Nu kijk ik uit naar de seizoensfinale in Hockenheim en de titelbeslissingen in de ProAm, Rookie en het teamklassement. In alle drie klassementen is het nog steeds spannend.”

2023 GP Elite
Het voltallige team van GP Elite. Leveranciers van winnaars en kampioenen.


Larry ten Voorde: eerste drievoudige kampioen Porsche Carrera Cup Deutschland ofwel de Duitse Porsche Carrera Cup
Tot nu toe behaalde de 26-jarige coureur 29 overwinningen en mocht in de Porsche Mobil 1 Supercup en in Italië en Duitsland maar liefst 99 maal het podium beklimmen. In 2020 en 2021 werd hij kampioen in de Porsche Mobil 1 Supercup. In de Duitse Porsche Carrera Cup is hij de enige Nederlandse kampioen en heeft met zijn derde titel na 2020 en 2021 een nieuw record gevestigd.Ook in het FIA Endurance kampioenschap heeft Ten Voorde inmiddels zijn sporen verdiend. In het WEC behaalde hij achter het stuur van een Porsche een klasse-overwinning en leverde tijdens de 24U van Le Mans ook een sterke prestatie.


Resultaten race 14, Porsche Carrera Cup Deutschland, Red Bull Ring (A)
1. Porsche Junior Bastian Buus (DK/Allied-Racing), 32:18.355 minuten
2. Loek Hartog (NL/Team GP Elite), +4.119 seconden
3. Harry King (UK/Allied-Racing), +6,016 seconden
4. Morris Schuring (NL/Fach Auto Tech), +7,726 seconden
5. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), +9,066 seconden
6. Leon Köhler (D /Proton Competition), +9.388 seconden

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / Coureurs (na 14 races)
1. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), 289 punten
2. Porsche Junior Bastian Buus (DK/Allied-Racing), 230 punten
3. Harry King (UK/Allied-Racing), 209 punten
4. Loek Hartog (NL/Team GP Elite), 206 punten
5. Morris Schuring (NL/FACH AUTO TECH), 155 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet