Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT World Challenge Europe: Vermeulen verdient dubbelpodium in Valencia, Malykhin pakt Bronze Cup-titel

230917 Start
Een prachtig veld van 39 GT3-auto's zorgde voor veel spektakel op de baan in het Spaanse Cheste

Circuit Ricardo Tormo nabij Valencia in Spanje speelde afgelopen weekend gastheer van de één na laatste Sprint Cup-ronde van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS. Timur Boguslavskiy en Raffaele Marciello (Akkodis ASP Team) wonnen Race 1, voordat Dries Vanthoor en Charles Weerts (Team WRT) hun eerste zege boekten in Race 2. Thierry Vermeulen, samen met Albert Costa uitkomend in de Verstappen.com-Ferrari van Emil Frey Racing, ging naar huis met twee trofeeën. De Bronze Cup werd op zondag al afgesloten en Alex Malykhin (Pure Rxcing) is kampioen geworden.

Tekst: Vincent Bruins (X, voormalig Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: SRO (Jules Benichou & Patrick Hecq)


Dennis Marschall (Tresor Attempto Racing) was het snelst in de eerste kwalificatie en behield de leiding vanaf pole position bij de start van de zaterdagsrace. Achter hem was het chaos. Nicolai Kjærgaard (Garage 59) tikte de Audi van Christopher Mies (Saintéloc Junior Team) aan die op zijn beurt weer Niklas Krütten (Team WRT) in de rondte spinde. Krütten en Calan Williams vielen uit en verloren kostbare punten in de Gold Cup. Marschall reed in de Bronze Cup, omdat hij amateurrijder Andrey Mukovoz als teamgenoot had. Ze zouden na de pitstops dus wat teruggevallen in de algemene rangorde. Dat gaf Boguslavskiy de kans om de eerste positie over te nemen na een prima stint van Marciello. Costa had wat meer snelheid dan Boguslavskiy in de slotfase, maar kwam wat tijd tekort en dus ging de overwinning naar Boguslavskiy en Marciello. Mattia Drudi en Ricardo Feller (Tresor Orange1) maakten het podium af.

230916 BoguslavskiyMarciello
Boguslavskiy en Marciello verlieten Valencia met een voorsprong van 7.5 punten op Drudi en Feller, en 14.5 punten of Vanthoor en Weerts

Finlay Hutchison en Gilles Magnus (Comtoyou Racing) zegevierden in de Gold Cup voor de andere Audi’s van Paul Evrard en Simon Gachet (Saintéloc Racing Team), en Alberto Di Folco en Aurélien Panis (Boutsen VDS). Laatstgenoemden namen de leiding in de tussenstand van hun klasse over. Alex Aka en Lorenzo Patrese (Tresor Attempto Racing) versloegen Jordan Love en Alain Valente (Haupt Racing Team) in de Silver Cup. Maximilian Paul viel bij Vincenzo Sospiri Racing in voor Rolf Ineichen en werd samen met Yuki Nemoto derde. Mukovoz viel terug naar P18 algemeen, maar dat was genoeg om met Marschall de Bronze Cup op zijn naam te schrijven. Ayhancan Güven en Malykhin werden tweede voor diens kampioenschapsrivalen Henrique Chaves en Miguel Ramos (Garage 59).

230915 DiFolcoPanis
Een derde en een tweede finishpositie was genoeg voor Di Folco en Panis om de Gold Cup-kampioenschapsleiding over te nemen van pechvogels Krütten en Williams

UITSLAG RACE 1

Gachet ving de zondagsrace aan vanaf pole position en wederom bleek contact onvermijdelijk in het middenveld. Ralf Bohn (Herberth Motorsport), Louis Machiels (AF Corse) en Grégoire Demoustier (Saintéloc Junior Team) toucheerden wat resulteerde in een flinke crash voor laatstgenoemde. De Gold Cup-Team WRT-BMW maakte weer een slechte openingsronde mee. Williams liep een lekke band op. Ook Marcus Påverud (Vincenzo Sospiri Racing), die vocht om de leiding in de Silver Cup, kreeg een lekke band en spinde de grindbak in. Vanthoor en Weerts bleven uit de problemen en maakten maar liefst twaalf plekken goed om zo de overwinning te pakken. Drudi en Feller werden op nog geen seconde achterstand tweede. Costa en Vermeulen completeerden het podium. Boguslavskiy en Marciello moesten het doen met P7 na als achttiende te zijn gestart.

230916 AkaPatrese
Aka en Patrese hebben één puntje voorsprong op Love in de Silver Cup met alleen nog de twee races op Zandvoort te gaan

Aka en Patrese werden vierde algemeen en domineerden de Silver Cup voor Love en Valente, en de Nova Race-Honda van Jacopo Guidetti en Leonardo Moncini. Het Tresor Attempto Racing-duo hebben de kampioenschapsleiding in hun klasse overgenomen van Love. Evrard viel terug naar de zevende positie algemeen, nadat hij de leidende Audi van Gachet had overgenomen, maar desondanks wonnen ze alsnog in de Gold Cup. Di Folco en Panis werden prima tweede voor Hutchison en Magnus. In de Bronze Cup werd er fel om de overwinning gestreden tussen Sébastien Baud (Haupt Racing Team), Güven, Chaves en Marschall. Güven zou uiteindelijk als eerste de zwart-witgeblokte vlag zien en hielp daarmee Malykhin aan de Bronze Cup-titel. Fabian Schiller (Theeba Motorsport) vond een weg door alle gevechten en werd tweede in de klasse samen met Reema Juffali voor Marschall en Mukovoz. Chaves en Ramos verloren het kampioenschap, nadat ze terugvielen naar de vierde positie. Baud werd zevende samen met Hubert Haupt na een spin in de slotfase.

230916 GuvenMalykhin
Malykhin is de Bronze Cup-kampioen in de Sprint Cup en maakt ook in de Endurance Cup nog kans op de titel in die klasse

UITSLAG RACE 2

De volgende ronde van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS zal de Endurance Cup-seizoensfinale zijn op Circuit de Barcelona-Catalunya op 1 oktober. De Sprint Cup wordt afgesloten met twee races van ieder een uur op Circuit Zandvoort in het weekend van 14 en 15 oktober. De Bronze Cup zal niet deelnemen op de baan in de duinen, omdat er helaas geen ruimte is voor zoveel auto’s.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet