Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
24H Series

24H Series: IMSA-Porsche wint Hankook 24H Barcelona, Nederlandse klassesuccessen Red Camel-Jordans.nl, Patrick Huisman en Roelof Bruins

Racingpixels - 24H Barcelona 2023
Winst voor het Franse IMSA Performance-team in de Hankook 24H Barcelona

Het Franse team IMSA LS Group Performance heeft met zijn Porsche 911 GT3 R, bestuurd door Julien Andlauer, Grégory Guilvert, Simon Tirman en Laurent Hurgon, de 24e editie van de Hankook 24H Barcelona gewonnen. Andlauer werd na 725 ronden op het Circuit de Barcelona-Catalunya, een nieuw afstandsrecord, als winnaar afgevlagd, 97 seconden voor de Haas RT-Audi van Miika Panu, Mathieu Détry, Max Hofer, Gavin Pickering en Kris Kools. Voor het Belgische team Haas RT, dat onder de vlag van Antigua rijdt, was de tweede plaats genoeg voor het binnenhalen van de GT-teamtitel in de 24H Series powered by Hankook. Nederlands succes was er voor Red Camel-Jordans.nl, dat met de Porsche 911 GT3 Cup en rijders Ivo, Rik en Luc Breukers plus Fabian Danz, de klassezege in de Porsche 992-Cup-klasse binnenhaalde. Patrick Huisman won met zijn teamgenoten de amateur-categorie in de Porsche Cup-klasse. Roelof Bruins behoorde tot het winnende Atlas BX Motorsports-team in de GT4-klasse. Het Zuidkoreaanse team won ook de algehele titel in de GT European Trophy.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer)
Foto’s: Creventic/Petr Fryba

Racingpixels - 24H Barcelona 2023
Sart van de race op zaterdag om 12.00 uur

De Porsche van het Franse IMSA Performance team vertrok vanaf de eerste startplaats en had daarmee de ideale uitgangspositie, maar het team moest flink werken voor het succes. De voornaamste tegenstand kwam van de Haas RT-Audi en van de Porsche van het Duitse Herberth Motorsport, dat al drie keer de etmaalrace in Barcelona had gewonnen. In de nacht nam de IMSA-Porsche de beslissende voorsprong en bracht het uiteindelijk op 479 ronden aan de leiding van het veld. Het Herberth-team, waarvan rijders Ralf Bohn en Robert Renauer dit weekeinde heen en weer pendelden tussen de 24 Uur van Barcelona en de GT World Challenge in Valencia, reed ook lange tijd aan de leiding, maar verloor veel tijd na een spin in de grindbak, waardoor een ontluchtingsslang verstopt was geraakt en het team bij het tanken niet voldoende brandstof kon innemen. Voordat het euvel met meerdere pitstops verholpen was, waren er al drie ronden verspeeld. Zo ging de tweede plaats uiteindelijk naar de Haas-Audi, terwijl de Herberth-Porsche vanaf de vijfde plaats toch weer opklom naar de derde positie aan de finish.

Racingpixels - 24H Barcelona 2023
Podium van de 992-Cup-klasse met het winnende Red Camel-Jordans.nl-team in het midden. Ivo Breukers is blij...

In de Porsche 992-Cup-klasse maakten twee jonge Nederlandse talenten, Rik Breukers in de Red Camel-Jordans.nl-Porsche en Huub van Eijndhoven in de auto van het Belgische Red Ant Racing, er in de slotfase een geweldige show van. Breukers trok na een geslaagde inhaalactie aan de buitenkant van bocht 12 uiteindelijk aan het langste eind en stelde zo de klassezege voor hemzelf, vader Ivo, broer Luc en Fabian Danz veilig. De drie leden van de familie Breukers waren daarmee ook de hoogst geklasseerde Nederlanders in de algehele uitslag van de race. Dankzij de tweede plaats kwam Red Ant Racing in de eindstand van het Europese seizoen in de 992 Cup-klasse op gelijke hoogte met het Roemeens-Italiaanse team Willi Motorsport by Ebimotors, maar omdat de laatstgenoemde combinatie één overwinning meer heeft, greep de Belgische equipe net naast de titel.

Achter de beide Porsches van Red Camel-Jordans.nl en Red Ant Racing, respectievelijk zevende en achtste algemeen, eindigde de Audi van Juta Racing als negende, met Bas Schouten als een van de rijders.

Racingpixels - 24H Barcelona 2023
Patrick Huisman en teamgenoten wonnen met de RPM-Porsche de 992-Am-klasse in de race en de titel in de klasse

In de Am-categorie van de Porsche Cup-klasse ging de overwinning naar het Duitse team RPM Racing, dat al voor de derde keer dit seizoen de categorie won. Met rijders Patrick Huisman, Tracy Krohn, Niclas Jönsson en Philip Hamprecht was het team al zeker van de titel in de categorie. De zege in de race was een mooie genoegdoening voor het harde werk dat nodig was om de gifgroene Porsche na de crash in de vrije training op vrijdag weer klaar te maken voor de race.

Racingpixels - 24H Barcelona 2023
De Atlax BX Motorsport-Mercedes-AMG GT4 met Roelof Bruins won de algehele GT-titel en won ook de GT4-klasse

In de GTX-klasse ging de zege naar de KTM van het Oostenrijkse team Razoon – more than racing. Het team Atlas BX Motorsport behaalde met de Mercedes-AMG GT4 de overwinning in de GT4-klasse en scoorde daarmee ook voldoende punten om de algehele GT-Teamtitel in het Europese seizoen van Creventic binnen te halen. Een mooi succes voor het Zuid-Koreaanse team, waarin onze landgenoot Roelof Bruins een prominente rol speelt. De TCR-klasse leverde de overwinning op voor het Zwitserse Wolf-Power Racing met de Audi RS 3 LMS. Het Deense Holmgaard Motorsport eindigde met de Cupra TCR als tweede in de klasse en won daarmee de teamtitel in de TCR-categorie. De Cupra van Bas Koeten Racing met Bert Metz, Bob Stevens, Jos Stevens en Christiaan Frankenhout viel uit na een crash van Jos Stevens in de nacht. De rijder kon gelukkig ongedeerd uitstappen. Ook de andere auto met volledig Nederlandse bezetting, de NKPP by HRT Performance-Porsche van Gijs Bessem, Harry Hilders, Bob Herber en Mark van der Aa, haalde de eindstreep niet.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet