Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
BMW M2 CS Racing Cup Benelux

BMW M2 CS Racing Cup Benelux: Gianni van de Craats zegeviert in listige omstandigheden

Craats2

Gianni van de Craats heeft op Circuit Zandvoort de tweede, dertig minuten durende wedstrijd van de BMW M2 CS Racing Cup Benelux op zijn naam geschreven. Vanaf poleposition nam Van de Craats de leiding om op de vochtiger wordende baan zijn voorsprong steeds verder uit te breiden. Jop Rappange legde beslag op de tweede positie. De derde plaats leek lange tijd te gaan naar Rogier de Leeuw, maar die moest in de slotfase zijn meerdere erkennen in Jayden Post, die daarmee het podium completeerde. Met een vierde positie was de winst in de Trophy voor rijders van 45 jaar en ouder wel voor De Leeuw.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto’s: PR


De BMW M2 CS Racing Cup Benelux rijdt tijdens de BetCity Trophy of the Dunes drie in plaats van de gebruikelijke twee wedstrijden. De eerste, 60 minuten durende wedstrijd, werd op zaterdagmiddag verreden en leverde een klinkende overwinning op voor de equipe Senna van Soelen/Leyton Fourie, gevolgd door de equipe Sen Roodenburg/Gianni van de Craats en Jop Rappange/Dirk Warmerdam.

De tweede wedstrijd, op zondagochtend, wordt verreden over 30 minuten en daarin komen de rijders aan de start die in de eerste kwalificatiesessie achter het stuur zaten. Op poleposition zou daarmee hebben moeten staan Senna van Soelen, maar omdat de Bas Koeten Racing-piloot een fractie te hard door de pitstraat had gereden, is hij achter de nieuwe polesitter Gianni van de Craats teruggezet naar plek twee. Op de tweede rij Kelvin Snoeks en Berry van Elk, met daarachter Jop Rappange en Jayden Post. Rogier de Leeuw is de eerste rijder uit de Trophy (rijders boven de 45 jaar) en die wordt weer gevolgd door Dick van Elk en Pierre-Ettienne Bordet. Dit keer dus geen pitstops en eventuele rijderswissel, maar een sprintrace richting de finish. Inmiddels is het echter licht gaan regenen op Circuit Zandvoort en dat betekent dus totaal andere omstandigheden dan in de kwalificatie en race één.

Start

Op de startgrid ontbreekt Snoeks en dus heeft Rappange wat ruimte voor zijn neus. Op een iets vochtig wordende baan gaan de BMW’s van start waarbij Snoeks aan het eind van de pitstraat staat te wachten om achter het veld aan te kunnen sluiten. De start verloopt zonder problemen waarbij Van de Craats de leiding neemt en een drietal BMW’s naast elkaar door de Tarzanbocht gaat.

Rapange

Bij de eerste doorkomst leidt Van de Craats met op ruim 1,6 seconden Rappange, gevolgd door de als zesde vertrokken Post en een teruggevallen Van Soelen. Daarachter De Leeuw, Berry en Dick van Elk, Bordet en Snoeks die eerst een gat van 12 seconden zal moeten dichtrijden. Van Soelen hervindt direct zijn snelheid, passeert Post en komt zo op plek drie terecht. Even later lijkt het echter einde verhaal voor Van Soelen. De winnaar van race één stuurt zijn auto de pits in met naar het schijnt een vloeistoflek.

DeLeeuw

Aan kop neemt Van de Craats snel afstand van Rappange terwijl De Leeuw op een keurige derde plaats is aangeland. Op vier Post, voor Berry van Elk, een opgerukte Snoeks, Dick van Elk en Bordet. Intussen is Van Soelen als uitvaller genoteerd. Na een kleine tien minuten begint Rappange het tempo te verhogen en loopt in op Van de Craats waardoor het gat weer onder de twee seconden zakt. De Leeuw handhaaft zich keurig op plek drie en heeft Post op ruim vier seconden. Achter Berry van Elk kan Snoeks het gat nog niet dichten maar heeft wel ruime afstand genomen van Dick van Elk en Bordet.

Post

Van de Craats heeft het gevaar gezien en begint weer weg te lopen bij Rappange. Na tien ronden is het verschil weer bijna 4,5 seconden. Op plek drie ziet De Leeuw Post langzaam naderen waarbij de nummer vier weer Berry van Elk groter ziet worden in zijn spiegel. Daarmee lijken de nummers drie tot en met vijf met onderlinge verschillen van net iets meer dan een seconde een strijdend groepje om plek drie te gaan worden.

Craats1

Van de Craats lijkt onaantastbaar en rijdt steeds verder weg van Rappange, die op zijn beurt niets te duchten heeft van De Leeuw. Post en Berry van Elk hebben de strijd om de laatste podiumpositie nog niet opgegeven en houden de aansluiting. Op flinke achterstand volgt Snoeks op zes, met Dick van Elk op zeven en Bordet op acht.

vElk

Met nog vijf minuten te gaan lijkt het toch serieus nat en glad te gaan worden want de rondetijden gaan met bijna zes seconden ophoog. Op plek vier nadert Post nu wel De Leeuw, waarbij Berry van Elk in de strijd om plek drie heeft moeten afhaken. In de voorlaatste ronde is het dan ook zover en neemt Post de derde plek over van De Leeuw.

Finish

In de laatste ronde wijzigt er niets meer en daarmee gaat de winst naar Van de Craats, op acht seconden gevolgd door Rappange die op zijn beurt op zeven seconden gevolgd wordt door Post die daarmee het podium completeert. Met een vierde plaats pakt De Leeuw de winst in de Trophy. Berry van Elk passeert als vijfde de finish, voor Snoeks, Dick van Elk en Bordet.

Podium

Zoals gezegd gaat de overwinning in de Trophy (rijders boven de 45 jaar) naar De Leeuw, voor Dick van Elk en Bordet.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet