Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Denny Hamlin wint avondwedstrijd Bristol. Allgaier wint Xfinity op strategie2023 Earnhardt Chandler Smith
Dale Jr. en Chandler Smith strijden om de kop.


Justin Allgaier behaalt Xfinity-overwinning dankzij pitstrategie
Op een ambivalente avond profiteerde JR Motorsports-coureur Justin Allgaier in de Food City 300 op Bristol van een briljante strategische oproep van zijn crewchief Jim Pohlman. Allgaier won de openingsronde van de Xfinity playoffs.

Justin Allgaier behaalt Xfinity-overwinning dankzij pitstrategie
Na een herstart vanaf de dertiende plek in de 257e ronde nam Allgaier 31 ronden later de leiding van Daniel Hemric over en wist direct afstand te nemen en won met een voorsprong van 1.695 secs. waarmee de JR Motorsports-coureur zich direct voor de ronde van 8 in de Xfinity playoffs wist te kwalificeren. Tevens maakte Xfinity-monument Allgaier bekend dat hij opnieuw bij het team van JR Motorsports voor het seizoen 2024 had getekend,

Dit was het goede nieuws voor JR Motorsports maar er was ook een keerzijde aan de medaille. Teameigenaar Dale Earnhardt Jr. is het racen nog steeds niet verleerd en reed zelfs 47 ronden aan de leiding totdat een vuurbal, die zelfs het onderste gedeelte van zijn broekspijpen wisten te bereiken, een einde maakte aan zijn galavoorstelling. Earnhardt Jr. werd als 30e geklasseerd. Vervolgens waren er ook nog een drie auto’s van zijn team bij een crash betrokken.

2023 Dale Jr Brandon Jones
Dale Jr, is steeds nog competitief genoeg om races te winnen. Grote klasse. Hier in gevecht met Brandon Jones,


Toen Josh Bilicki in de 248e ronde spinde en voor de allerlaatste neutralisatie zorgde aarzelde crewchief Pohlman geen moment en haalde Allgaier direct naar binnen. Vervolgens schoot Allgaier als een raket door het veld heen en passeerde de Kaulig Chevrolet van Daniel Hemric kort voor het einde van de wedstrijd. Voor Allgaier betekende het zijn tweede overwinning op de 0,533 mijl short track. De eerste behaalde hij hier in 2010. Tussen al deze jaren legde Allgaier heel wat rondjes af maar wist tot afgelopen vrijdagavond hier niet meer te winnen.
Justin Allgaier: “Sinds ik bij JR Motorsports begon heeft dit team fantastisch werk verricht. De pitstrategie en alleen het binnenrijden in de pitlane was meer dan zenuwslopend toch?”

Voor Allgaier betekende het zijn 22e Xfinity-overwinning en de derde dit seizoen. Bij een crash in Turn 1 werden maar liefst drie JR Motorsports-auto’s uitgeschakeld. Twee daarvan werden er bestuurd door de playoff kandidaten Josh Berry en Sam Mayer. Verder raakten JR Motorsports-coureur Brandon Jones en Ryan Sieg(Ford) ook nog eens bij het incident betrokken. Het waren niet de enige teamgenoten die deze avond bij een incident betrokken raakten.

In de 217e ronde passeerde Sheldon Creed Austin Hill, de nieuwe reguliere kampioen, Hill’s auto verdween in de Safer Barrier en werd als 33e geklasseerd. Creed kwam nog als elfde over de streep. Vervolgens was er het Earnhardt Jr. incident. Dale Jr: “Ineens stond schakeltunnelkolom in brand. Aanvankelijk zag ik wat rook in de auto en dacht nog hopelijk ben ik het niet. Maar het was helaas wel zo. In de laatste ronde zag ik een grote vuurbal in de auto en voelde het ook. Het was duidelijk dat mijn overall in brand stond. Ik dacht ik kan niet doorgaan. Ik moet stoppen maar meestal wordt het vuur groter als je stopt. Dus ik stopte bij mijn pitbox en mijn crew was behoorlijk alert. Als de auto het goed zou doen had er misschien een Top 10, Top 5 resultaat of een overwinning wel ingezeten.”

2023 Justin Allgaier dochter
Winnaar Justin Allgaier met zijn trotse dochtertje.

Food City 300 Bristol
1. (10) Justin Allgaier (P), Chevrolet, 300 ronden
2. (5) Daniel Hemric (P), Chevrolet, 300 ronden
3. (3) John Hunter Nemechek (P), Toyota, 300 ronden
4. (1) Cole Custer (P), Ford, 300 ronden
5. (4) Chandler Smith # (P), Chevrolet, 300 ronden
6. (7) Ryan Sieg, Ford, 300 ronden
7. (12) Trevor Bayne (P), Toyota, 300 ronden
8. (16) Riley Herbst, Ford, 300 ronden
9. (6) Sammy Smith # (P), Toyota, 300 ronden
10. (31) Kaz Grala, Toyota, 300 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet