Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Eerste startrij voor Penske-Porsches in IMSA-race op Indianapolis

230916 IMSA Quali Porsche pole
Pole-position voor Matt Campbell (l.) en Felipe Nasr in de Porsche 963 op Indianapolis Motor Speedway

Voor het eerst sinds ruim twee decennia rijdt de Noord-Amerikaanse IMSA-sportwagenserie weer op het circuit van Indianapolis. Dat de beide auto’s van het Porsche Penske Motorsports-team op het circuit, dat eigendom is van Roger Penske, de volledige eerste startrij bezetten, zal ongetwijfeld toeval zijn, maar komt natuurlijk wel mooi uit. Matt Campbell behaalde in de nummer 7-Porsche met een tijd van 1:13,672 minuten de pole-position, op 0,152 seconde gevolgd door Mathieu Jaminet in de nummer 6-Porsche. Best geklasseerde Nederlander op de grid is Renger van der Zande, wiens Franse teamgenoot Sébastien Bourdais de Ganassi-Cadillac aös vierde kwalificeerde. Snelste LMP2-rijder was Ben Keating in de PR1/Mathiasen Motorsport-Oreca, de auto van Giedo van der Garde start als vijfde in de klasse. In LMP3 bezet JR III Racing met de beide Ligiers de volledige eerste rij. Snelste GT-rijder was Madison Snow in de Paul Miller-BMW uit de GTD-klasse, snelste GTD-Pro-rijder was Klaus Bachler in de Pfaff-Porsche. De KellyMoss with Riley-Porsche met Kay van Berlo start als negende in de klasse.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer)
Foto’s: IMSA, Porsche/Marcel Langer


Dat de Porsche 963’s het tempo goed te pakken hebben, bleek al uit de trainingssessies op de zogeheten “road course” van Indianapolis, die bestaat uit een combinatie van de oval en een parcours op het infield. Matt Campbell en Mathieu Jaminet bevestigden dat beeld tijdens de kwalificatie met de snelste tijd voor de Australiër en de tweede tijd voor de Fransman. Voor Porsche is het de derde pole in de IMSA-serie dit jaar. Achter de beide Porsches reed Tom Blomqvist de derde tijd in de Meyer Shank Racing-Acura, gevolgd door Sébastien Bourdais, die als altijd de kwalificatie in de Ganassi-Cadillac voor zijn rekening nam.

230916 IMSA Quali Zande
De Ganassi-Cadillac van Renger van der Zande en Sébastien Bourdais start als vierde

“Het zijn lastige condities met de harde band van Michelin hier, het is een drama om ze op temperatuur te krijgen”, meldde teamgenoot Renger van der Zande. “Voor de race van morgen wordt regen verwacht, dat wordt lachen…” De JDC-Miller-Motorsport-Porsche, waarin Tijmen van der Helm de kwalificatie voor zijn rekening nam, start als tiende, op 0,96 seconde van de pole-winnende nummer 7-Penske-Porsche.

230916 IMSA LMP2 quali
Pole in LMP2 voor Ben Keating in de PR1-Mathiasen Motorsports-Oreca

Ben Keating was met de PR1-Mathiasen Motorsports-Oreca in 1:17,950 minuten het snelst in LMP2, voor George Kurtz in de Crowdstrike-APR-Oreca en Steven Thomas in de nummer 11, de snelste van de beide Oreca’s van TDS Racing. Rodrigo Sales, de teamgenoot van Giedo van der Garde in de andere TDS-Oreca, kwalificeerde de nummer 35 als vierde in de klasse. Snelste LMP3-rijder was Bijoy Garg in de nummer 29-JR III Racing-Ligier, voor zijn teamgenoot Nolan Siegel in de nummer 30-Ligier.

230916 IMSA Miller BMW quali
De Paul Miller Racing-BMW was met Madison Snow de snelste GT-auto in de kwalificatie

In het GT-segment was de snelste GTD-rijder, in dit geval Madison Snow in de Paul Miller Racing-BMW, weer eens sneller dan de GTD-Pro-fractie. Snow en zijn teamgenoot Bryan Sellers zijn al bijna zeker van de titel in hun klasse, en dat met nog twee races te gaan: Indianapolis dit weekeinde en de finale op Road Atlanta begin oktober. Snow kwam tot een tijd van 1:23,075 minuten, 0,043 seconde sneller dan Klaus Bachler, de snelste rijder in GTD-Pro met de Pfaff Motorsports-Porsche. Alan Metni nam de kwalificatie in de nummer 91-KellyMoss with Riley-Porsche voor zijn rekening en start samen met teamgenoot Kay van Berlo als negende in GTD.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet