Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Mazda MX-5 Cup

BetCity Mazda MX-5 Cup: Lorenzo van Riet snelste tijdens de kwalificatie

DELANO DE KETELE - Mazda MX-5 - Polyparts Rent / Mazda MX-5 Cup - Trophy of the Dunes at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, The Netherlands, September, 16, 2023, Photo: Rob Eric Blank

Een hele spannende kwalificatie vanmiddag op CM.com Circuit Zandvoort. Maar liefst tien coureurs bleven binnen één seconde van snelste man Lorenzo van Riet, die nipt Jordy van der Eijk (+0.066 seconde) en Sam Jongejan (+0.223) achter zich liet. De Slowaak Simon Sikhart mag na zijn tiende tijd, door de reversed grid, morgenochtend de eerste wedstrijd vanaf de beste startplaats beginnen. Wij verheugen ons nu al op de inhaalrace van de concurrenten daarachter. Ook Marcel Dekker moet van ver komen. De routinier start beide wedstrijden vanaf een elfde plaats.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


M14\Trophy of the Dunes at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, The Netherlands, September, 16, 2023, Photo: Rob Eric Blank

De verschillen waren al minimaal in de twee vrije trainingen van vandaag. Jordy van der Eijk liet zien dat hij met een tweede en eerste plaats in de training goed in zijn vel zit op Circuit Zandvoort. Het verschil in tijd tussen de snelsten was 54 duizendste van een seconde tussen Van der Eijk en Sam Jongejan. Ook Timo de Graaff zat er in de tweede vrije training met een tweede plaats heel goed bij. Een spannende opmaat naar de 20 minuten durende kwalificatie van vanmiddag. De eerste tien van de kwalificatie worden voor de eerste wedstrijd van morgenochtend 11:25 uur omgedraaid, terwijl de werkelijke volgorde de startopstelling bepaalt voor de tweede wedstrijd zondagmiddag rond 16:15 uur.

Na een rustig begin beginnen de snelle rijders zich bovenaan het lijstje te melden. Jordy van der Eijk, Marcel Dekker en Filip Wojtowicz zijn de eersten die een goede tijd neer zetten. Maar het kan nog veel harder. Lorenzo van Riet pakt de snelste tijd, maar wordt allereerst door Leon van Verseveld en gelijk daarna door Jordy van der Eijk verstoten van de koppositie.

Trophy of the Dunes at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, The Netherlands, September, 16, 2023, Photo: Rob Eric Blank

Lorenzo van Riet laat het er niet bij zitten en is de eerste die onder de 1:55 rond gaat, met Van der Eijk daar vlak achter. Opvallend is dat Sam Jongejan met nog negen minuten op de teller nog steeds 18de ligt.

Er is een groep van tien Mazda’s die dicht bij elkaar blijven. Ze rijden vrij langzaam, want niemand lijkt voorop te willen gaan, bang om een ander het gewenste sleepje naar een goede rondetijd te geven. Ze blijven ronde na ronde kort op elkaar zitten en zo maken ze het elkaar niet makkelijk. Het lijkt wel alsof deze rijders teveel naar de Formule 1 hebben gekeken, maar niemand wordt er wijzer van.

Mik Kuiper stijgt naar een derde positie ten koste van Leon van Verseveld, die snelle tijden rijdt. Maar daar is dan toch klassementsleider Sam Jongejan, die zich in de voorhoede meldt maar nog niet in de 1:54 tijden zit van Lorenzo van Riet en Jordy van der Eijk.

LEON VERSEVELD - Mazda MX-5 - Dekker Racing / Mazda MX-5 Cup - Trophy of the Dunes at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, The Netherlands, September, 16, 2023, Photo: Rob Eric Blank

Een drietal rijders met als aanvoerder Leon van Verseveld, Filip Wojtowicz en Laslo van Houwelingen verdringen Jongejan naar een zesde plaats. De verschillen zijn te verwaarlozen. De eerste tien Mazda’s blijven binnen één seconde van koploper Lorenzo van Riet.

MAIKEL SCHILDERS- Mazda MX-5 - IL Motorsport / Mazda MX-5 Cup - Trophy of the Dunes at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, The Netherlands, September, 16, 2023, Photo: Rob Eric Blank

Ook Maikel Schilders en teamgenoot Wouter Jansen zitten er goed bij op respectievelijk een zevende en achtste plaats. Marcel Dekker valt tegen met een voorlopig elfde positie. Timo de Graaff verbetert zijn rondetijd, maar valt weer terug door track limits in de Hugenholtzbocht.

TIMO DE GRAAFF - Mazda MX-5 - Tachyon / Mazda MX-5 Cup - SAM JONGEJAN - Mazda MX-5 MV Motorsport / Mazda MX-5 Cup - Trophy of the Dunes at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, The Netherlands, September, 16, 2023, Photo: Rob Eric Blank

Sam Jongejan geeft in de slotfase zijn Mazda nog even goed de sporen, en verbetert zich binnen de 1:54, maar hoger dan een derde positie komt de titelkandidaat niet.

Lorenzo van Riet gaat morgen aan het eind van de dag vertrekken vanaf de poleposition, met naast hem Jordy van der Eijk, die zijn goede prestaties van vandaag gewoon doortrekt. Sam Jongejan start dan als derde voor Leon van Verseveld en Filip Wojtowicz.

Trophy of the Dunes at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, The Netherlands, September, 16, 2023, Photo: Rob Eric Blank

Laslo van Houwelingen eindigt op een zesde plaats voor Maikel Schilders en de verrassend sterke nieuwkomer Wouter Jansen. Mik Kuiper eindigt als negende en gaat morgenochtend bij de eerste wedstrijd starten vanaf de eerste rij.

Trophy of the Dunes at CM.com circuit Zandvoort, Zandvoort, The Netherlands, September, 16, 2023, Photo: Rob Eric Blank

Hij krijgt dan naast hem de Slowaak Simon Sikhart, die de eerste race vanaf de beste startplaats mag starten. Zijn jongere broer Matej eindigt op een keurige 17de plaats bij zijn debuut op Zandvoort en weet zich nu al bijna vijf seconden te verbeteren ten opzichte van zijn snelste tijd in de vrije training. Teleurstelling bij Marcel Dekker, die de eerste en tweede wedstrijd slechts vanaf een elfde plaats mag aanvangen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet