Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
BMW M2 CS Racing Cup Benelux

BMW M2 CS Racing Cup Benelux: Equipe Senna van Soelen/Leyton Fourie drie keer pole

vansoelen fourie.2

De equipe Senna van Soelen/Leyton Fourie heeft voor alle drie de races van de BMW M2 CS Racing Cup Benelux die tijdens de BetCity Trophy of the Dunes worden verreden de poleposition voor zich opgeëist. Van Soelen reed de snelste tijd in sessie één en mag daardoor morgen in de tweede wedstrijd van het weekend vanaf startplek één vertrekken, terwijl Fourie datzelfde deed in sessie twee en dus in de afsluitende wedstrijd vanaf pole start. Omdat voor de vanmiddag te verrijden 60 minuten durende wedstrijd de tijd van de snelste rijder van een equipe telt, starten Van Soelen en Fourie ook daarin uiteraard vanaf plek één.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto’s: PR


De BMW M2 CS Racing Cup Benelux rijdt tijdens de BetCity Trophy of the Dunes drie in plaats van de gebruikelijke twee wedstrijden en kent daarmee ook in de kwalificatie een aangepast format. De kwalificatie bestaat uit twee sessies van 15 minuten. In de eerste sessie D1 rijdt de eerste rijder van de equipe een tijd en in de tweede sessie D2 de tweede. Teams mogen zelf bepalen wie in welke sessie rijdt en wanneer er maar één coureur op de auto is, rijdt die uiteraard beide sessies.

snoeks

De eerste van drie races wordt op zaterdag verreden en duurt zoals gebruikelijk een uur. De startopstelling voor deze race wordt bepaald door de snelste tijden uit de twee gecombineerde kwalificatiesessies. Op zondag zijn er twee sprintraces van 30 minuten. De startopstelling van de eerste race wordt bepaald door de tijden uit de eerste kwalificatiesessie D1, de tweede grid uit D2. Alle drie de races beginnen met een rollende start.

rappange warmerdam.2

Rond de klok van elf uur is het op een zonovergoten Circuit Zandvoort tijd voor de zogenaamde sessie D1. Gezien de korte tijd die er is om een tijd te zetten gaat iedereen meteen de baan op. Na een paar ronden om de banden op temperatuur te krijgen, komt de eerste snelle ronde op naam van Jop Rappange, die echter meteen aan kop wordt afgelost door eerst Gianni van de Craats en daarna de in de Cup teruggekeerde Kelvin Snoeks. Intussen draait Senna van Soelen zonder nog een acceptabele tijd te hebben gezet de pits in. Het wordt dus spannend of de Bas Koeten Racing-piloot nog op tijd weer naar buiten kan.

roodenburg vdcraats

Aan kop verbetert Van de Craats zich en neemt plek één over van Snoeks, met op drie nu Berry van Elk, die Rappange voorbij gaat. Terwijl Van Soelen met nog vier minuten te gaan het asfalt weer opzoekt, komen Van de Craats en Snoeks, de nummers één en twee, naar binnen. Ook Berry van Elk en Rappange houden het voor gezien. Terwijl iedereen denkt dat de uitslag al vaststaat, is daar opeens bij de allerlaatste doorkomst Van Soelen die naar plek één springt en daarmee iedereen verrast.

bvanelk

Daarmee is de uitslag van de D1-kwalificatie: Van Soelen, Van de Craats, Snoeks, Berry van Elk, Rappange, Jayden Post, Rogier de Leeuw (als snelste in de Trophy klasse), Dick van Elk, Pierre-Ettienne Bordet.

bordet

Na een pauze van vijf minuten (waarin niet aan de auto mag worden gewerkt maar wel banden mogen worden gewisseld) is het tijd voor sessie D2. Dirk Warmerdam heeft het stuur overgenomen van Rappange, Leyton Fourie van Van Soelen, Viron Alexandre van Bordet, Patrick de Vreede van De Leeuw en Sen Roodenburg van Van de Craats, terwijl Snoeks, Dick en Berry van Elk en Post opgaan voor hun tweede 15 minuten.

vansoelen fourie.1

Ook nu duurt het even voordat de tijden omlaag gaan. Snoeks duikt een halve seconde onder de snelste tijd uit sessie D1, maar wordt aan kop meteen weer afgelost door Fourie die zelfs onder de 1:46 duikt en even later zijn tijd nog verder aanscherpt tot 1:45.794. Achter Snoeks bezet Roodenburg plek drie met op vier Warmerdam, gevolgd door Post, een teruggezakte Berry van Elk, Dick van Elk als snelste in de Trophy, De Vreede en Alexandre.

post

In de slotminuten gaat Post nog een keer de baan op om zijn vijfde positie te verbeteren, maar duikt ook meteen de pits weer in. Daarmee staat de volgorde van sessie D2 vast: Fourie, Snoeks, Roodenburg, Warmerdam, Post, Berry van Elk, Dick van Elk, De Vreede en Alexandre.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet