Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
24H Series

24H Series: IMSA-Porsche op pole voor Hankook 24H Barcelona na verregende kwalificatie

Racingpixels - 24H Barcelona 2023
Vanwege de regen werd de kwalificatie voortijdig gestaakt, de IMSA-Porsche staat op pole

De kwalificatie voor de 24e editie van de Hankook 24H Barcelona, de laatste Europese race van het jaar in de 24H Series powered by Hankook, viel voor een groot deel letterlijk in het water. De eerdere drie heats voor GT4’s en TCR’s konden nog gewoon doorgaan, maar tijdens de kwalificatie voor de GT-divisie (GT3, 992 en GTX) werd de regen zo sterk, dat de wedstrijdleiding tijdens de eerste van de drie geplande heats geen andere keuze had dan de sessie af te blazen en de overige twee sessies te schrappen. Daarmee staat de Porsche van het Franse IMSA Performance (Julien Andlauer / Grégory Guilvert / Simon Tirman / Laurent Hurgon) op pole-position, terwijl de snelste auto uit de 992-Cup-klasse, de Porsche van het Belgische Red Ant Racing (Ayrton Redant / Yannick Redant / Kobe de Breucker / Huub van Eijndhoven) verrassend als tweede algemeen start. Huub van Eijndhoven is daarmee de best geplaatste Nederlander op de grid.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer)
Foto: Creventic/Petr Fryba


Dat de Porsches het in de regen goed doen, is in de autosport een bekend gegeven, maar van een regulier verloop was vanwege de omstandigheden in Barcelona natuurlijk niet echt sprake. Zo staan diverse kanshebbers op een topklassering ver achteraan, terwijl een Cup-Porsche natuurlijk normaal gesproken ook niet op de eerste startrij thuishoort. Maar goed, een 24-uursrace is lang en het belang van de startopstelling is daarom relatief beperkt.

Op de elfde plaats vinden de de Audi R8 van het Litouwse Juta Racing, ook een auto met Nederlandse inbreng dankzij Bas Schouten, die de auto deelt met Jonas Gelžinis, Jonas Karklys, Arunas Geciauskas en Yevgen Sokolovskiy. De Juta-Audi was een van de auto’s die op de gladde baan strandden in de grindbak van de vijfde bocht. Datzelfde lot was ook twee van de drie Porsches van HRT Performance beschoren, waaronder de “Nederlandse” NKPP by HRT Performance-Porsche van Gijs Bessem, Harry Hilders, Bob Herber en Mark van der Aa.  Die start als 23e algemeen.

Verder naar voren vinden we nog de Red Camel-Jordans.nl-Porsche van Ivo, Rik en Luc Breukers en Fabian Danz als 18e algemeen en vierde in de 992-klasse. De Cup-Porsche van RPM Racing, waarmee ook Patrick Huisman in actie komt, naast Tracy Krohn, Niclas Jönsson en Philip Hamprecht, kwam in de kwalificatie niet in actie, nadat er in de vrije training flinke schade aan de frontpartij was opgelopen. Het team, dat al voortijdig de titel in de 992-Am-klasse binnen heeft, verwacht wel in de race te kunnen starten.

In de gecombineerde GT4/TCE-divisie (een treurig geheel, met slechs vier GT4’s en drie TCR’s) was de Mercedes-AMG GT4 van het onder de vlag van de Emiraten rijdende team Buggyara ZM Racing (Aliyyah Koloc / David Vršecký / Adam Lacko / Jaroslav Janis / Jaromir Jirik) voor de derde maal dit seizoen het snelst. Daarachter start de Cupra van het Deense Holmgaard Motorsport (Magnus Holmgaard / Jonas Holmgaard / Roy Edland / Tom Cloet / Michael Sallenbach) als snelste TCR-auto. Het Koreaanse Atlas BX Motorsport (Steven Cho / Roelof Bruins / Jongkyum Kim / Taekeun Yang / Donggi Noh), dat de tussenstand van de divisie aanvoert, start als vierde algemeen. We noteren ook de terugkeer van Bas Koeten Racing, dat een Cupra TCR DSG inzet voor Bert Mets / Bob Stevens / Jos Stevens / Christiaan Frankenhout. In de kwalificatie behaalde het team de derde tijd in de TCR-klasse.

De wedstrijd start morgen (zaterdag) om 12.00 uur, een livestream met commentaar van Radiolemans.com is beschikbaar via het YouTube-kanaal van de 24H Series.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet