Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Racing Shows

Racing Shows: Bugatti Unseen Seen at Autoworld Brussel

Het Brusselse Autoworld Museum organiseert gedurende het gehele jaar een aantal thema tentoonstellingen met vaak jubilerende merken of om andere redenen. Vaak hebben deze thematentoonstellingen verwantschap met de autosport. De Thema tentoonstelling Bugatti Unseen werd afgelopen vrijdag geopend en loopt nog tot 5 november a.s. Uiteraard brachten wij een bezoek aan deze fraaie thema expositie.

Tekst en Foto’s: Willem J. Staat

2023 Overview Photo
Door het V.A.G. concern het merk Bugatti jaren geleden "reanimeerde" is het met haar prachtige moderne Hypercars weer springlevend en spreek bij velen net zoals Ferrari of Lamborghini tot de verbeelding.


Bugatti Unseen Seen at Autoworld Brussel
De magie van Ferrari is natuurlijk bekend bij een aantal generaties. Maar dat de Bugatti-magie op een gemiddelde doordeweekse woensdag zoveel bezoekers van een wat jeugdigere generatie aantrok verraste mij volkomen. Onder de bezoekers een aantal Amerikanen, wat jeugdige Oekraïners(wat door de huidige politieke situatie verklaarbaar is) maar ook een respectabel aantal vrouwen die de scheppingen van Ettore en Jean Bugatti waarschijnlijk als pure kunst uit het begin van de 20e eeuw zien zoals een Rembrandt-schilderij uit drie eeuwen daarvoor. Een hele interessante waarneming. Het verklaart waarschijnlijk ook de magie van het merk dat zoveel verder gaat dan een product op vier wielen. Behalve een aantal auto’s uit de beginjaren van het merk stelde Bugatti Brussels eveneens drie van haar topmodellen ter beschikking. In de voor de auto’s gepositioneerde meubelen droomden de diverse bezoekers gewoon weg met de gedachte “als ik dit ooit eens kon bezitten.” Maar dan moet je natuurlijk wel miljoenen op je bankrekening hebben. Anderzijds was het voor velen al een privilege om een deel van de geschiedenis van het merk en de huidige droomauto’s van nabij te mogen bewonderen. Een bezoek aan deze entourage is zeker de moeite waard. Zeker omdat je bij de oude race Bugatti’s gewoon hun geschiedenis nog steeds naar binnen kunt inhaleren. Je ruikt gewoon hun historische raceverleden.

2023 Bugatti 54 2
De Bugatti Type 54 uit 1931 in de Franse racekleuren. "Les Bleus"

2023 Bugatti 54 1931
Frontopname van de Bugatti Type 54.

2023 Old meets New
Het verleden van het merk ontmoet het heden of de toekomst.

2023 Bugatti Trapauto 52 1930
De unieke Bugatti Type 52 elektrische trapauto uit 1930. Daarvan werden er maar liefst 500 geproduceerd. En eigenlijk nog steeds. De Britse Little Car Company kocht in 2019 de rechten om het autootje op een schaal van 3/4e te produceren.

2023 Bugatti B35B 2
Een kleine overzichtsfoto met de Bugatti B35B op de voorgrond.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet