Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Tomas De Backer of Alan Czyz? De winstkansen zijn gelijk

duel zcys backer

Met de BetCity Trophy of the Dunes keert de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux voor ronde vijf van de titelstrijd terug naar CM.com Circuit Zandvoort, de baan waar half april het seizoen begon. Tot nu toe verdeelden Tomas De Backer en Alan Czyz met vier om vier alle overwinningen, een keiharde strijd die in Zandvoort ongetwijfeld wordt voortgezet. Of gaat er op eigen bodem een Nederlandse coureur voor een primeur zorgen en er met de winstpremie vandoor?


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR


start zandvoort 2


Na de openingsronde op CM.com Circuit Zandvoort volgde voor de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux de Belgische races op Spa-Francorchamps en Circuit Zolder, om daarna terug te keren op Nederlandse bodem voor de wedstrijdronde in Assen. Komend weekend staat de opstapklasse voor jong talent voor de tweede keer dit jaar aan de start op Circuit Zandvoort.

czys backer 2 

Van de acht tot nu toe verreden wedstrijden wist Alan Czyz er vier in winst om te zetten, terwijl Tomas De Backer in de andere vier races op de hoogste trede van het podium mocht plaatsnemen. Sterker nog, het tweetal bezette zelfs in zeven van de acht wedstrijden de plekken één en twee. Omdat De Backer echter één keer een derde plaats scoorde, wordt het klassement met 156 om 149 punten aangevoerd door de voor Nowicki Auto Serwis uitkomende jonge Pool. Daarbij lijkt Czyz komend weekend ook nog eens in het voordeel want juist hij schreef de eerste twee wedstrijden van het seizoen op Circuit Zandvoort op zijn naam. De Backer, uitkomend voor Garage Feyaerts, zal echter goed voorbereid aan de start staan om het gat niet groter te laten worden. Er mag dan ook worden uitgekeken naar opnieuw twee harde deurkruk aan deurkruk confrontaties waarbij het snelle duo elkaar geen meter ruimte laat.

kosterman actie


In het algemeen klassement bezet Esmee Kosterman met 99 punten de derde plaats. De 18-jarige snelle Bas Koeten Racing-pilote mocht al twee keer mee naar het algemene podium, waaronder bij de laatste wedstrijd op TT Circuit Assen. De door Broekhuis gesteunde rijdster wil absoluut meer en om de hoogste trede van het podium te kunnen beklimmen zal ze het snelle Pools Belgische duo moeten verslaan. Zandvoort is bekend terrein voor Kosterman, dus het zou zomaar eens kunnen gebeuren.

 land


Plek vier in het algemeen klassement is voor Johan Land. De teambaas van NiceRacing scoort zodanig constant dat hij momenteel zeven punten voorstaat op Calvin de Groot. Deze 19-jarige inwoner van Hoorn is de beste nieuweling van het seizoen. De voor het Belgische Oeste Racing uitkomende De Groot pakte bij zijn debuut op Zandvoort meteen een verrassende tweede positie en stond daarna in Spa-Francorchamps nog een keer op het podium.

de groot


Naast het algemene Benelux kampioenschap is er de Junior Cup voor rijders van 15 tot en met 24 jaar en de Gold Cup voor rijders van 30 jaar en ouder. Niet geheel verrassend wordt het Junior klassement aangevoerd door Czyz, die in alle acht wedstrijden hier de volle punten scoorde. Op de plekken twee en drie vinden we Kosterman en De Groot, die tot nu toe allebei in deze klasse ook in podiumposities grossierden. Nummer vier in dit jongeren klassement is Ellis Spiezia, maar helaas ontbreekt de Italiaanse Amerikaan in Zandvoort wegens raceverplichtingen elders in Europa.

De Gold Cup wordt aangevoerd door Land, met op twee Björn Dietrich, die verstek moet laten gaan op Zandvoort, en op drie Stefan Barewijk. De voor Technova College/Bas Koeten Racing uitkomende Barewijk scoorde al twee overwinningen in de Gold Cup en zal dat kunstje in Zandvoort graag willen herhalen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet