Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Cups: Morris Schuring jongste winnaar in Duitse Porsche Carrera Cup op de Sachsenring

Morris Schuring heeft afgelopen zondag op de Sachsenring weer een nieuw record gevestigd. In de Duitse Porsche Carrera Cup is Schuring in dit kampioenschap met 18 jaar en 7 maanden de allerjongste winnaar ooit. De Duitse Porsche Carrera Cup ofwel de “Porsche Carrera Cup Deutschland” werd in 1990 voor het eerst georganiseerd. In de tussenstand van het kampioenschap wist zijn landgenoot Larry ten Voorde zijn voorsprong te vergroten. De Nederlander beschikt over 89 punten voorsprong op de Deen Bastian Buus.

2023 Schuring 3
Een dolgelukkige Morris Schuring na zijn zege op de Sachsenring. Met 18 jaar en 7 maanden de allerjongste winnaar in de Duitse Porsche Carrera Cup. Een topresultaat.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Porsche

2023 Buus Schuring duel
Twee dagen achtereen prachtige deur-aan-deur gevechten tussen Morris Schuring en Bastian Buus. Autosport puur zoals de fans het willen zien.

Morris Schuring jongste winnaar in Duitse Porsche Carrera Cup op de Sachsenring
Morris Schuring racet niet alleen van het ene naar het andere succes maar ook nog eens van het ene naar het andere record. In de geschiedenis van de Duitse Porsche Carrera Cup was de FACH AUTO TECH-rijder nu de jongste winnaar in de geschiedenis van de serie. Eerder vorige maand vestigde Morris dit record ook nog eens in de prestigieuze Porsche Super Cup.

Morris Schuring: “Sinds mijn 16e neem ik aan de “Porsche Carrera Cup Deutschland” deel en direct van het begin was mijn doel om de jongste winnaar in de serie te worden. Ik ben er trots op dat ik dit eindelijk heb bereikt.” Slechts 24 Uur eerder miste Schuring deze prestatie ternauwernood toen hij in de eerste wedstrijd op de Sachsenring achter Bastian Buus als tweede eindigde. Afgelopen zondag waren de rollen omgedraaid. In de sprint naar de allereerste bocht versloeg de Nederlander polesitter Bastian Buus. Morris Schuring: “Ik had een geweldige start. Daarna behoefde ik alleen nog maar de leiding te behouden.”

Die taak werd vergemakkelijkt doen Larry ten Voorde(Team GP Elite) zich in de eerste meters ook al langs Schuring wist te worstelen. Gedurende de rest van de wedstrijd waren de beide titelkandidaten verwikkeld in een spannend maar tijdrovend duel wat het voor Schuring wel vergemakkelijkte om afstand te nemen.

2023 Larry ten Voorde
Larry ten Voorde gaat duidelijk voor de titel. En ook in R12 zagen we een prachtig gevecht tussen Ten Voorde en Bastian Buus.


Larry ten Voorde: “Mijn auto liep beduidend beter dan gisteren. Het cruciale was dat ik Bastian al in de eerste bocht wist te passeren. “ Porsche Junior Buus had een soortgelijke mening. De Mobil 1 Supercup-kampioen: “Ik had gewoon mijn start verprutst en dit was gewoon mijn fout. Daarna wist ik geen manier te vinden om Larry te passeren. Hij wist mijn aanvallen slim af te weren en maakte simpelweg geen enkele fout.”

In een herhaling van de wedstrijd van zaterdag pakte Ten Voorde’s teamgenoot Loek Hartog de vierde plek. Leon Köhler was de best geklasseerde Duitse rijder (Proton Competition) terwijl Huub van Eijndhoven voor het team van GP Elite als zesde wist te eindigen.

2023 Buus R1
Buus won de eerste wedstrijd(R11) op de Sachsenring afgelopen weekend.

Dankzij zijn overwinning in het rookie klassement wist Vincent Andronaco(Allied Racing) het gat met Theo Overhaus(CarTech Motorsport Bonk) te verkleinen. De Duitser verdedigde met succes zijn voorsprong in het rookie-klassement. Hij eindigde als derde achter de Australiër Harri Jones (Scherer Sport PHX). Vincent Andronaco: “Mijn start was goed. Daarna heb ik mij erop geconcentreerd om zowel Harri als Theo achter mij te houden.” Ook voor het algemeen klassement behaalde Andronaco de nodige punten en eindigde als zevende overall. De Bulgaar Georgi Donchev (Profil Doors by Huber Racing) kwam als best geklasseerde ProAm-rijder over de finish. In de tussenstand van het kampioenschap klom Donchev met succes op naar de tweede plek achter Sören Spreng(GP Elite) en Ahmad Alshebab(CarTech Motorsport Bonk). Beiden slaagden er niet in om de finish te halen.

Adembenemend duel tussen Schuring en Buus in R11
In de elfde wedstrijd meetellend voor de Duitse Porsche Carrera Cup, afgelopen zaterdag zorgden,  Bastian Buus en Morris Schuring voor een adembenemend duel. Meermaals zag het er naar uit dat de Deen van het Allied Racing Team zou slagen en wist zelfs kortstondig de leiding te nemen. Schuring wist zich echter tot de allerlaatste ronde uitstekend te verdedigen. Tot aan de voorlaatste ronde. Ditmaal dook Buus naar links en vervolgens naar rechts waardoor zijn rivaal compleet verrast was.


2023 Vincent Andronaco
Vincent Andronaco deed goede zaken voor het rookieklassement.


Bastian Buus: “ Elke ronde probeerde ik een andere inhaalmanoeuvre. Alleen degene waar Porsche Junior coach Sascha Maassen(voormalige Porsche fabrieksrijder) over vertelde werkte dan ook echt.

Morris Schuring was uiteraard teleurgesteld dat hij zijn eerste pole niet in een overwinning wist te verzilveren. Morris Schuring: “ Ik heb werkelijk alles geprobeerd om Bastian af te weren. Zijn bewegingen waren erg agressief en hij verraste mij met de laatste. Natuurlijk ben ik blij met mijn tweede plek maar ik had liever gewonnen.”

Vanwege een spin miste GP Elite-rijder Sören Spreng ditmaal het podium in het ProAm klassement. De Top 3 ging ditmaal naar Ahmad Alshebab uit Koeweit, de Duitser Michael Essmann(beiden Car Tech Motorsport Bonk) en de Bulgaar Georgi Donchev(Profil Doors by Huber Racing).

Hurai Isaac, Projectmanager van de Porsche Carrera Cup Deutschland: 
“Zoals verwacht waren de twee races op de Sachsenring erg spannend en vermakelijk. Vooral bij het duel tussen Bastian Buus en Morris Schuring op zaterdag werden de vele fans getrakteerd op eersteklas autosport. Ook de wraak van Morris op zondag was boeiend. Wij feliciteren hem van harte als jongste winnaar in de geschiedenis van de Porsche Carrera Cup Duitsland. Ik ben er erg trots op dat zowel Bastian als Morris uit de Talent Pool van de Duitse Porsche Carrera Cup komen. Er staan nog vier races op de kalender van dit jaar – de strijd om alle vier de titels gaat de kritieke fase in”


2023 Huub van Eijndhoven
Zesde plek voor Huub van Eijndhoven in R12.


Uitslag race 11, Porsche Carrera Cup Duitsland, Sachsenring (D)

1. Porsche Junior Bastian Buus (DK/Allied-Racing), 31:42.305 minuten
2. Morris Schuring (NL/FACH AUTO TECH), +1.270 seconden
3. Larry tien Voorde (NL/Team GP Elite), +3,097 seconden
4. Loek Hartog (NL/Team GP Elite), +8,147 seconden
5. Theo Oeverhaus (D/CarTech Motorsport Bonk), +8,503 seconden
6. Alexander Tauscher (D/Huber Racing), +8,659 seconden

Uitslag race 12, Porsche Carrera Cup Duitsland, Sachsenring (D)
1. Morris Schuring (NL/FACH AUTO TECH), 32:15.291 minuten
2. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), +1.716 seconden
3. Porsche Junior Bastian Buus (DK/Allied-Racing), +2.114 seconden
4. Loek Hartog (NL/Team GP Elite), +6.780 seconden
5. Leon Köhler (D/Proton Competition), +7.426 seconden
6. Huub van Eijndhoven (NL/ Team GP Elite), +8,055 seconden

2023 Start R2
In beide wedstrijden had Schuring een uitmuntende start.

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / Coureurs (na 12 races)

1. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), 253 punten
2. Porsche Junior Bastian Buus (DK/Allied-Racing), 189 punten
3. Loek Hartog (NL/Team GP Elite), 175 punten
4. Harry King (UK/Allied-Racing), 173 punten
5. Morris Schuring (NL /FACH AUTO TECH), 139 punten

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / Rookies (na 12 races)
1. Theo Oeverhaus (D/CarTech Motorsport Bonk), 191 punten
2. Vincent Andronaco (D/Allied-Racing), 180 punten
3 . Harri Jones (AUS/Scherer Sport PHX), 179 punten

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / ProAm (na 12 races)

1. Sören Spreng (D/GP Elite), 209 punten
2. Georgi Donchev (BG/ProfilDoors by Huber Racing) , 206 punten
3. Ahmad Alshehab (KWT/CarTech Motorsport Bonk), 201 punten

Stand Porsche Carrera Cup Duitsland / Teams (na 12 races)
1. Team GP Elite (NL), 443 punten
2. Allied-Racing (D), 380 punten
3. FACH AUTO TECH (CH), 219 punten

2023 Schuring 1
Record rookie winnaar Morris Schuring. Dit belooft veel voor de toekomst.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet