Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT4: Ortmann/Sasse vergroten met tweede winst Sachsenring voorsprong in titelstrijd, Mex Jansen tweede na sterke inhaalrace

230910 GT4 Ortmann Sasse
Na succes op zaterdag nu ook winst op zondag voor het ProSport-Aston Martin-duo Ortmann/Sasse op de Sachsenring

Met hun tweede overwinning van het weekeinde op de Sachsenring en hun vierde van het seizoen zetten ProSport-Aston Martin-rijders Mike David Ortmann en Hugo Sasse een belangrijke stap op weg naar de succesvolle titelverdediging in de ADAC GT4 Germany. De zondagsrace werd vrij lang onderbroken na een flinke crash van Mercedes-rijder Schaak, terwijl opnieuw lekke banden aan de orde van de dag waren. Dat lot trof ook twee van de drie teams met Nederlandse inbreng, meer specifiek Maxime Oosten met de Project 1-BMW en Nathan Schaap met de Allied Racing-Porsche. Zo haalde alleen Mex Jansen van het Nederlandse trio de eindstreep, maar deed dat wel met verve: samen met teamgenoot Hantke werd hij met de Walkenhorst-BMW na een grandioze inhaalrace vanaf de 14e plaats als tweede geklasseerd.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer)
Foto: ADAC Motorsport

De kwalificatie eindigde met een totale dominantie van het Avia W&S Motorsport-team, dat met de drie Porsche Caymans de eerste drie plaatsen bezette, met Jannes Fittje/David Jahn op pole-position, voor Daniel Gregor/Finn Zulauf en Max Kronberg/Hendrik Still. De beste niet-Porsche was de ProSport-Aston Martin van Mike David Ortmann en Hugo Sasse op de vierde startplaats. Beste Nederlander op de grid was andermaal Nathan Schaap in de Allied Racing-Porsche, die zich als zevende gekwalificeerd had. Mex Jansen stond met Nico Hantke in de Walkenhorst-BMW op de 14e plaats, Maxime Oosten en Michal Makes met de Project 1-BMW op de 24e positie.

De race begon met flinke vertraging als gevolg van de rode vlag in de DTM-race eerder in de middag. Aanvankelijk wisten de Porsches de eerste drie plaatsen te verdedigen, veel rijders leken in de beginfase nog enigszins hun kruit droog te houden en niet teveel risico’s te nemen, niet in de laatste plaats ook vanwege de vele lekke banden die de race op zaterdag al te zien had gegeven. In de 15e ronde ging het mis voor Dominik Schaak in de Eastside-Mercedes, die bij het uitkomen van de Sachsenkurve op de snelle heuvelaf-passage de controle over zijn auto verloor en hard de vangrails inging, waarna de auto weer op de baan werd teruggekaatst en daar dwars op de rijrichting tot stilstand kwam. Het was al snel duidelijk dat het een langduriger verhaal zou gaan worden, waarop de wedstrijdleiding de race met de rode vlag onderbrak, met nog 36 minuten en 19 seconden op de klok. Schaak bleek grotendeels in orde, maar werd voor controle wel overgebracht naar het medisch centrum op het circuit.

Na een onderbreking van een minuut of 20 werd de race om 17.30 uur achter de safety-car hervat, drie minuten later begon het pitstopvenster van tien minuten. De Porsches reden nog een tijdlang door, Sasse kwam met de Aston Martin als eerste naar binnen en dat bleek uiteindelijk ook de “undercut” die cruciaal was voor de overwinning, want teamgenoot Ortmann reed na de stops de zege naar huis. Ook nu weer waren er in de tweede helft van de race meerdere lekke banden, onder andere voor het pole-winnende duo Jahn/Fittje en voor Alexander Hartvig, de teamgenoot van Nathan Schaap in de Allied Racing-Porsche. In de slotfase raakte ook Maxime Oosten met een lekke band uit de race. Alleen Mex Jansen haalde daarmee van het Nederlandse trio de eindstreep, en hoe: teamgenoot Hantke maakte in de slotfase met de Walkenhorst-BMW de ene na de andere positie goed en werd uiteindelijk achter de winnende Aston Martin als tweede geklasseerd. De FK Performance-BMW van het Britse duo Ritson/Wood eindigde op de derde plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet