Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Toyota wint merkentitel in FIA WEC dankzij 1-2 in Fuji, podiumplaatsen Frijns en Catsburg

230910 WEC Start
Startfase met Porsche-rijder Vanthoor die aan de binnenkant de leiding pakt

Voor de vierde keer dit seizoen wonnen Kamui Kobayashi, Mike Conway en José María López met de nummer 7-Toyota een race van het FIA WEC. Aan het einde van de 6 Uur van Fuji kwam Kobayashi 31,119 seconden voor merkgenoot Brendon Hartley in de nummer 8-Toyota (Buemi/Hartley/Hirakawa) over de eindstreep. Met dit succes haalde Toyota met nog één race te gaan ook al de constructeurstitel in het WEC binnen. De derde plaats in de race was voor de nummer 6-Penske-Porsche van André Lotterer, Laurens Vanthoor en Kévin Estre, die bijna vier uur lang het veld aanvoerden. In LMP2 won het Belgische WRT voor de tweede maal dit seizoen met Rui Andrade, Robert Kubica en Louis Delétraz, de andere WRT-Oreca met Robin Frijns, Sean Gelael en Ferdinand Habsburg werd derde in de klasse. De GTE-Am-zege was voor het AF Corse-Ferrari-trio Thomas Flohr, Fernando Castellacci en Davide Rigon. De Corvette met Nicky Catsburg, Ben Keating en Nico Varrone eindigde als derde.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer)
Foto’s: Porsche/Jürgen Tap, PR


De start was vrij chaotisch met tal van auto’s die bij het uitkomen van de eerste bocht ruim buiten de afgrenzing van de baan raakten. De meeste rijders vonden snel weer het juiste spoor, maar dat kon – wederom – niet worden gezegd van Luis Perez Companc, die met de nummer 83-Richard Mille-Ferrari in de grindbak belandde, wat voor de eerste safety-car-fase van de wedstrijd zorgde. Terwijl de sterk gestarte Laurens Vanthoor met de nummer 6-Porsche de leiding nam, liep merkgenoot Michael Christensen met de nummer 5-Porsche een lekke rechter achterband op als gevolg van contact met de nummer 51-Ferrari van James Calado.

Nadat de race weer was vrijgegeven, wist Vanthoor een kleine voorsprong op te bouwen, waarna Estre de Porsche overnam. Halverwege de race nam López in de nummer 7-Toyota de leiding over toen Estre binnenkwam voor een pitstop. Later kwam de Porsche weer aan kop, maar kort voordat Estre aan het eind van het vierde uur weer stopte, passeerde Ryo Hirakawa in de nummer 8-Toyota de Fransman, terwijl Kobayashi dankzij Estres stop opklom naar de tweede plaats. Met nog ruim anderhalf uur te gaan wisselden de beide Toyota’s vooraan het veld van positie, waarna Kobayashi de overwinning naar huis kon rijden en Hartley de 1-2 van Toyota voor eigen publiek completeerde.

Lotterer kwam in de slotfase nog dichtbij, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Hartley. Toch is men bij Porsche ongetwijfeld tevreden dat er goed voorin kon worden meegestreden, een duidelijke verbetering ten opzichte van de eerdere races dit seizoen. De beide Ferrari’s eindigden als vierde en vijfde, met het voordeel voor Fuoco, Molina en Nielsen in de nummer 50. Peugeot speelde andermaal geen enkele rol in de strijd om de ereplaatsen, de beide 98X’en eindigden respectievelijk met één en drie ronden achterstand op de winnende Toyota.

Het Belgische WRT-team was opnieuw succesvol in de LMP2-klasse met de tweede seizoenszege voor Rui Andrade, Robert Kubica en Louis Delétraz in de Oreca met het startnummer 41. Er had zelfs een 1-2 voor het Belgische team in gezeten, want Robin Frijns  reed bijzonder sterk met de nummer 31-Oreca, maar moest na een verbeten duel in het laatste kwartier uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Filipe Albuquerque met de nummer 22-United Autosports-Oreca. Albuquerque werd samen met zijn teamgenoten Lubin en Hanson als tweede geklasseerd, Frijns eindigde samen met Habsburg en Gelael op de derde plaats.

230910 WEC Viscaal
Bent Viscaal reed de helft van de totale racetijd in de nummer 9-Prema-Oreca

De nummer 9-Prema-Oreca van Filip Ugran, Juan Manuel Correa en Bent Viscaal eindigde op de achtste plaats in de klasse met twee ronden achterstand op de winnende WRT-auto. Viscaal, die gedurende de helft van de race aan het stuur zat, verklaarde: “Een moeilijk weekend. In de kwalificatie zaten we er niet bij, ondanks dat ik zelf een nagenoeg foutloos rondje afleverde. We moeten onderzoeken waarom we als team zoveel inleveren, want deze einduitslagen passen niet bij een team met de status als die van Prema Racing. Ondanks het resultaat kan ik oprecht stellen met tevredenheid terug te kijken op mijn eigen inbreng. Ik heb het maximale uit het materiaal geperst en bovendien mogen genieten van een waanzinnig circuit. Zoals de Fuji Speedway is er geen tweede racebaan op deze wereld en bovendien hebben de Japanse fans mijn hart gestolen. Ik zou hier in de toekomst graag nog een keer racen.”

De GTE-Am-klasse resulteerde in een 1-2 voor Ferrari dankzij klantenteams AF Corse en Kessel Racing, met respectievelijk de combinaties Flohr/Castellacci/Rigon en Kimura/Huffaker/Miyata. De Corvette van Nicky Catsburg, Ben Keating en Nico Varrone, die de titel in de klasse al voortijdig binnen hebben, kende een lastige race. Eerst was er tijdverlies als gevolg van een 30-seconden-stopstraf, nadat Ben Keating in botsing was gekomen met Thomas Flohr in de nummer 54-Ferrari. Na het contact moest ook de rechter deur van de Corvette worden vervangen, omdat de positieverlichting niet meer functioneerde. Later was er nog eens een 10-seconden-stopstraf vanwege contact met de nummer 86-GR-Porsche in het laatste uur. Niettemin eindigde de Corvette nog als derde, waarmee de 100-procent-podiumscore van het team in dit WEC-seizoen intact blijft. De laatste WEC-race van het jaar, de 8 Uur van Bahrein, staat voor 4 november op het programma.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet