Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Volledige eerste startrij Toyota voor FIA WEC-thuisrace op Fuji

#7 TOYOTA GAZOO RACING / Toyota GR010 - Hybrid - FIA WEC 6h of Fuji - Fuji International Speedway - Gotemba - Japan -
De beide Toyota's starten vanaf de eerste rij voor de FIA WEC-race op Fuji

Na de zomerpauze begint dit weekeinde de slotfase van het seizoen 2023 in het FIA World Endurance Championship met de voorlaatste race, de 6 Uur van Fuji. De trainingsdagen warden al gekenmerkt door wisselvallig weer, met zelfs de dreiging van een tropische cycloon, en ook in de kwalificatie was er regen. Dat weerhield Toyota er niet van om voor eigen publiek de volledige eerste startrij voor zich op te eisen, met de snelste tijd voor Kamui Kobayashi in de nummer 7-Toyota. In LMP2 behaalde Phil Hanson in de nummer 22-United Oreca de pole-position, terwijl Ben Keating in de Corvette de beste startplaats in GTE-Am voor zich opeiste.

Tekst: René de Boer (X: @renedeboer)
Foto’s: FIA WEC

In de trainingen wisselden de Ferrari’s en de Toyota’s elkaar af aan de kop van het klassement, maar in de kwalificatietraining deelde Kamui Kobayashi in de nummer 7-Toyota, die hij deelt met Mike Conway en José María López, in een tijd van 1:27,794 minuten de beslissende klap uit. De Japanner had een voorsprong van 0,6 seconde op zijn Nieuw Zeelandse merkgenoot Brendon Hartley in de nummer 8-Toyota (Buemi/Hartley/Hirakawa). Omdat er met nog zes minuten te gaan een regenbui naar beneden kwam, kon niemand meer een aanval plaatsen op de tijd van de Toyota’s.

Op de tweede startrij staan de beide Penske-Porsches, de nummer 6 (Estre/Lotterer/Vanthoor) voor de nummer 5 (Cameron/Christensen/Makowiecki). Met Estre en ‘Mako’ namen in beide auto’s de Franse coureurs de kwalificatie voor hun rekening, de derde en vierde startplaats waren voor het Porsche-fabrieksteam het beste kwalificatieresultaat sinds de terugkeer op het hoogste niveau van het WEC. Daarachter volgt de Cadillac in handen van Alex Lynn (Bamber/Lynn/Westbrook), met daarachter de beide Ferrari’s, aangevoerd door de Le Mans-winnende nummer 51 (Pier Guidi/Calado/Giovinazzi).

#22 UNITED AUTOSPORTS USA / Oreca 07 - Gibson - FIA WEC 6h of Fuji - Fuji International Speedway - Gotemba - Japan -
Snelste tijd in LMP2 voor Phil Hanson in de nummer 22-United-Oreca

In LMP2 reed Phil Hanson in de United-Oreca (Lubin/Hanson/Albuquerque) in 1:32,182 minuten de snelste tijd, gevolgd door Louis Delétraz in de nummer 41-WRT-Oreca (Andrade/Kubica/Delétraz) en Oliver Jarvis in de nummer 23-United-Oreca (Pierson/Henley/Jarvis). Best geklasseerde auto met Nederlandse inbreng is de nummer 31-WRT-Oreca (Gelael/Habsburg/Frijns) als 19e algemeen en zevende in de klasse, één plek voor de nummer 9-Prema-Oreca (Ugran/Viscaal/Correa).

CORVETTE RACING - Ben Keating (USA) -FIA WEC 6h of Fuji - Fuji International Speedway - Gotemba - Japan -
Ben Keating reed met de Corvette naar de beste startplaats in GTE-Am

Zoals bekend is het Corvette Racing-trio Nicky Catsburg, Ben Keating en Nico Varrone met nog twee races te gaan al zeker van de kampioenstitel in de GTE-Am-klasse, maar dat weerhield Keating er niet van om in de kwalificatie op Fuji de pole in de klasse binnen te halen.  De Amerikaan reed een tijd van 1:38,338 en bleef daarmee de Belgische Sarah Bovy in de Iron Dames-Porsche (Bovy/Gatting/Frey) slechts 0,035 seconde voor. De D’Station Racing-Aston Martin (Hoshino/Stevenson/Fujii) eindigde op de derde plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet