Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT4 European Series: Kampioenschappen in Pro-Am en Am beslist, Schaap pakt overwinning in Hockenheim

230902 Start
Een prachtig veld van maar liefst 44 GT4-bolides, geleid door de W&S Motorsport-Porsche van Kronberg en Still

De GT4 European Series powered by RAFA Racing Club stond afgelopen weekend in het voorprogramma van de Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup powered by AWS op de Hockenheimring. De algemene overwinningen gingen op beide dagen naar Porsches. Max Kronberg en Hendrik Still (W&S Motorsport) zegevierden in Race 1, voordat Alexander Hartvig en Nathan Schaap (Allied-Racing) de winst pakten in Race 2. De V8 Racing-Chevrolet Camaro GT4.R van Kenny Herremans en Dante Rappange was snel, maar het duo uit de Benelux miste wat geluk. In de Pro-Am- en Am-klasse werden de eerste titels al veiliggesteld.

Tekst: Vincent Bruins (X, voormalig Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: SRO (Kevin Pecks)

Still mocht de zaterdagsrace vanaf pole position aanvangen. Hij en Kronberg zouden van start-tot-finish domineren en pakten dan ook de overwinning. Achter het Pro-Am-duo echter werd er fel gestreden. Hartvig ging voorbij aan Josh Rattican (Elite Motorsport) om zo de leiding over te nemen in de Silver Cup. Samen met de jonge Nederlandse coureur Schaap kwam hij als tweede over de streep en zegevierden in hun klasse. Rappange vocht tegen Robert Consani (Team Speedcar) om een plekje op het Silver Cup-podium, maar werd uiteindelijk door de Fransman uitgeschakeld bij het insturen voor het stadiumgedeelte. Ratticans teamgenoot Tom Emson viel uiteindelijk wat terug, waardoor de Alpine van Paul Cauhaupé en Simon Tirman (Autosport GP) en de Mercedes-AMG van Marc De Fulgencio en Philipp Gogollok (BCMC Motorsport by EastSide Motorsport) de andere twee plekken op het Silver Cup-podium konden pakken.

230901 PianaSchrey
Ondanks slechts acht punten te hebben verdiend in het hele weekend, blijven Gabriele Piana en Michael Schrey de kampioenschapsleiders in de Silver Cup

Grégory Guilvert en Christophe Hamon (Saintéloc Junior Team) werden zevende algemeen wat genoeg was voor de tweede positie in de Pro-Am-klasse voor Denis Bulatov en Lukas Mayer (EastSide Motorsport). De wedstrijd eindigde een aantal minuten eerder dan gepland, vanwege een flinke crash waar Marc López (Saintéloc Junior Team), Paolo Meloni (W&D Racing Team), Yağız Gedik (Borusan Otomotiv Motorsport), Mikhail Loboda (W&S Motorsport), Joachim Bölting (Overdrive Racing) en Jessica Bäckman (racing one) bij betrokken raakten. Vanwege de rode vlaggen werden vader en zoon Paolo en Davide Meloni alsnog als tweede geklasseerd in de Am-klasse voor Florent Grizaud en Kévin Jimenez (GPA Racing). De winst in de categorie voor amateurrijders ging naar Julien Piguet en Alban Varutti. Laatstgenoemde stelde de Am-titel veilig met nog drie races te gaan en bij de teams schreef AVR-AVVATAR het Am-kampioenschap op haar naam.

230902 PiguetVarutti
Met acht overwinningen en twee tweede plaatsen in tien races is Varutti de terechte kampioen onder de amateurrijders

UITSLAG RACE 1

Rappange was het snelst in de kwalificatie voor de zondagsrace. In de openingsfase vocht hij om de eerste positie met Nicolaj Møller Madsen (SRS Team Sorg Rennsport) en Varutti. Uiteindelijk zou de Nederlander weer terug aan de leiding komen, voordat hij een gat sloeg naar de rest van het veld. Herremans nam de Camaro over en zag als eerste de zwart-witgeblokte vlag. Helaas kreeg het duo van V8 Racing een tijdstraf voor het overschrijden van de track limits en nog een voor een te korte pitstop. Ze werden daarom teruggezet naar P4 in de Silver Cup. Allied-Racing versloeg Team Speedcar en SRS Team Sorg Rennsport en dus ging de zege naar Hartvig en Schaap voor Consani en Benjamin Lariche, en Ivan Ekelchik en Møller Madsen.

230903 HartvigSchaap
Er was volop Nederlands succes op de Hockenheimring met de dubbele Silver Cup-zege voor Nathan Schaap

Kronberg en Still maakten hun perfecte weekend compleet met een tweede Pro-Am-zege inhaalacties op de Code Racing Development-Alpine en de Saintéloc Junior Team-Audi. Jean-Bernard Bouvet en Antoine Leclerc werden dus tweede in hun klasse voor Guilvert en Hamon. Voor laatstgenoemden was de derde stek genoeg om het Pro-Am-kampioenschap op hun naam te schrijven. Piguet en Varutti zegevierden wederom in de Am-klasse voor Charles Dawson en Gustavo Xavier (W&S Motorsport, en Davide en Paolo Meloni.

230903 GuilvertHamon
Guilvert en Saintéloc Junior Team behaalden hun tweede Pro-Am-titel, terwijl het voor Hamon - die in 2021 al wel kampioen in de Am-klasse was - zijn eerste is

UITSLAG RACE 2

De seizoensfinale van de GT4 European Series powered by RAFA Racing Club, waarin de Silver Cup-titels zullen worden beslist, speelt zich af op 30 september en 1 oktober op Circuit de Barcelona-Catalunya.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet