Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT World Challenge Europe: Tresor en Akkodis ASP winnen bloedstollende races op Hockenheim, punten voor Vermeulen

230902 Start
Meer dan veertig GT3-bolides zorgen voor een onvoorspelbaar Sprint Cup-seizoen in GT World Challenge Europe

De tweede helft van het Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS-seizoen werd dit weekend afgetrapt met de derde ronde van de Sprint Cup op de Hockenheimring. Mattia Drudi en Ricardo Feller (Tresor Orange1) kwamen als beste uit Race 1, een bloedstollende, incidentrijke wedstrijd waarin kampioenschapsleiders Timur Boguslavskiy en Raffaele Marciello (Akkodis ASP Team) puntloos bleven. Laatstgenoemde duo maakte het in Race 2 weer goed door Drudi en Feller te verslaan en ze kwamen als eerste over de streep ondanks een kapotte versnellingsbak. Thierry Vermeulen (Emil Frey Racing) scoorde evenveel punten als op Misano en evenaart daarmee zijn beste weekend in de Sprint Cup tot nu toe.

Tekst: Vincent Bruins (X, voormalig Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: SRO (Jules Benichou & Patrick Hecq)


Jordan Pepper (Vincenzo Sospiri Racing) ving de zaterdagswedstrijd aan vanaf pole position. Met een veld van 41 auto’s kwam het niet als een verrassing dat er een boel schade werd gereden in de haarspeldbocht. Erwan Bastard (Saintéloc Junior Team) spinde na een tik van Jim Pla (Akkodis ASP Team) en César Gazeau (Boutsen VDS) zorgde ervoor dat Rolf Ineichen (Vincenzo Sospiri Racing) in de rondte ging. Een ronde later was Pla zelf de dupe na contact met Nicolai Kjærgaard (Garage 59). Boguslavskiy zat in het middenveld en kon Steven Palette (CLRT) niet ontwijken wat resulteerde in een uitvalbeurt voor de Rus. Na de herstart maakten Andrea Bertolini (AF Corse) en Jacopo Guidetti (Nova Race) een flinke klapper mee dankzij een ambitieuze actie van Baptiste Moulin (Vincenzo Sospiri Racing). Feller was als tweede begonnen en pakte de leiding af van Pepper.

230903 LoveValente
Loves nieuwe teamgenoot Valente had al een boel ervaring in de Mercedes-AMG en hielp de Australiër diens kampioenschapsleiding uit te breiden in de Silver Cup

Comtoyou Racing hadden een snelle pitstop en Nicolas Baert kwam vooraan terecht, nadat hij de Audi van Frédéric Vervisch had overgenomen. Drudi wist het gat te dichten en de Belg in te halen om zo de overwinning binnen te slepen. Albert Costa en Vermeulen leken hun eerste podium van het seizoen te pakken, maar de inhaalactie van de Nederlander op Dries Vanthoor (Team WRT) in de allerlaatste bocht vond de wedstrijdleiding iets te agressief en dus kregen Vanthoor en Charles Weerts de derde positie terug. Niklas Krütten en Calan Williams (Team WRT) completeerden de algemene top vijf achter Costa en Vermeulen als de winnaars in de Gold Cup. Pepper en Franck Perera zouden uitvallen na een lekke band.

230902 DrudiFeller
Dankzij de overwinning in Race 1 doen Drudi en Feller weer mee in het gevecht om de titel

Alain Valente, de invaller van Frank Bird wiens vader helaas was overleden, domineerde de Silver Cup in de Haupt Racing Team-Mercedes-AMG samen met Jordan Love. Titelkandidaat Alex Aka (Tresor Attempto Racing) verloor een kans op het podium in zijn klasse, nadat Ralf Bohn (Herberth Motorsport) tegen hem was opgereden met een gebroken ophanging tot gevolg. Ezequiel Pérez Companc en Jesse Salmenautio (Madpanda Motorsport) werden als tweede in de Silver Cup geklasseerd na een straf voor het overschrijden van track limits voor Simon Connor Primm en Maximilian Paul (Paul Motorsport). Dennis Marschall en Andrey Mukovoz (Tresor Attempto Racing) versloegen Bohn en Robert Renauer voor de zege in de Bronze Cup.

230902 KruttenWilliams
Krütten en Williams blijven de leiders in de Gold Cup-tussenstand na drie van de zes races tot nu toe in hun klasse te hebben gewonnen

UITSLAG RACE 1

Drudi was het snelst in de kwalificatie voor de zondagsrace en behield de leiding bij de start. Wederom deed zich een flinke crash voor in het middenveld, ditmaal in de Mercedes-bocht na de haarspeldbocht. Adam Eteki (Boutsen VDS), Konsta Lappalainen (Emil Frey Racing), Valente, Paul Evrard (Saintéloc Junior Team), Yuki Nemoto (Vincenzo Sospiri Racing), Patryk Krupiński (JP Motorsport) en Stéphane Denoual (CLRT) waren hier allemaal bij betrokken. Marciello haalde Drudi in na de herstart en bouwde een voorsprong op. Boguslavskiy nam de Mercedes-AMG over en moest de laatste twintig minuten zien te overleven zonder derde versnelling en dat lukte. Drudi kreeg een straf van vijf seconden aan zijn broek voor een valse start en viel samen met Feller terug naar P4. Christopher Haase en Lucas Légeret (Comtoyou Racing) profiteerden hiervan evenals Bastard en Niederhauser om zo op het podium terecht te komen. Costa en Vermeulen kwamen als zesde over de streep achter Vanthoor en Weerts.

230903 BoguslavskiyMarciello
Boguslavskiy en Marciello wonnen Race 2 met slechts vijf werkende versnellingen en verlieten Hockenheim met een voorsprong van 9.5 punten

Het was een volledige Audi-bezetting op het Gold Cup-podium na een overwinning voor Alberto Di Folco en Aurélien Panis (Boutsen VDS). Finlay Hutchison en Gilles Magnus (Comtoyou Racing) werden tweede in hun klasse voor Eteki en Gazeau. Gastrijders Simon Connor Primm en Maximilian Paul (Paul Motorsport) leken op weg te gaan naar de zege in de Silver Cup, maar een radiatorlek gooide roet in het eten. En dus ging de eerste positie in die klasse naar Aka en Lorenzo Patrese voor Love en Valente, en Pérez Companc en Salmenautio. Sébastien Baud en Hubert Haupt (Haupt Racing Team) zegevierden in de Bronze Cup voor Bohn en Renauer. Klaus Bachler en Alex Malykhin (Pure Rxcing) werden nogmaals derde in hun klasse na de diskwalificatie van Marschall en Mukovoz. De Audi van laatstgenoemden kwam niet door de technische inspectie.

230902 BachlerMalykhin
Malykhin ligt nog maar 0.5 punten achter Garage 59-coureurs Henrique Chaves en Miguel Ramos in de Bronze Cup na een dubbelpodium

UITSLAG RACE 2

De volgende ronde van de Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup powered by AWS speelt zich alweer over twee weken af, op 16 en 17 september om precies te zijn op Circuit Ricardo Tormo nabij Valencia in Spanje.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet