Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Vader en Zoon van der Snel winnen thuiswedstrijd ADAC Prototypen Cup op Assen. Markus Pommer en Gary Hauser kampioen

In een turbulente ADAC PCG-wedstrijd op het TT Circuit van Assen behaalden Max en Mark van der Snel hun allereerste zege in het kampioenschap met hun More Motorsport by Reiter Ligier JS320. De Luxemburger Gary Hauser en de Duitser Markus Pommer hadden op Assen aan een tweede plek voldoende om zich met hun Duqueine D08 van de titel te verzekeren. De derde plek ging naar de Ligier merkencollega’s Dino Steiner (D/52)/Nigel Moore uitkomend voor het team van Aust Motorsport. Kampioen Hauser op het podium: “Ik ga vanavond feest vieren en direct op vakantie.”


Prototype Cup Germany, 11. + 12. Rennen Assen 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Weer een prachtig moment voor de Nederlandse autosport op TT Circuit van Drenthe vandaag. De allereerste overwinning van vader en zoon Van der Snel in de ADAC Prototypen Cup Germany.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: ADAC Motorsport


Vader en Zoon van der Snel winnen thuiswedstrijd ADAC Prototypen Cup op Assen. Markus Pommer en Gary Hauser kampioen
Een prachtprestatie van de familie Van der Snel door op Assen hun thuisrace in de ADAC Prototypen Cup te winnen. De Duitser Valentino Catalano (D/17) vertrok met zijn DKR Duqueine D08 vanaf pole position. Hij wist direct vanaf het begin de leiding te behouden maar in de eerste bocht ging het fout toen Hamza Owega met de Mücke Motorsport Ginetta G6 1 LTP3 de controle verloor. In totaal waren er vier auto’s bij dit incident betrokken waaronder de Van Ommen Racing by Datalab Duqueine D08 van de combinatie Tunjo/Apotheloz. Hun wedstrijd was nog voordat de wedstrijd eigenlijk begonnen was. Beitske Visser kwam ook niet meer aan rijden toe want haar collega Elia Sperando was eveneens bij het incident betrokken en moest eveneens de strijd staken. Voor Beitske een weekend om snel te vergeten. Het werd al snel duidelijk dat door de incident de weg naar de titel voor Hauser/Pommer open lag. Hauser kwam ongeschonden door de chaos heen maar viel naar de zevende plek terug. Het tegenovergestelde gold voor de latere racewinnaars. Mark van der Snel stootte snel door naar de vijfde plek.

Nadat een groot gedeelte van de eerste helft zich achter de safetycar had afgespeeld, ontstond er een fraai duel tussen Catalano en Moore om de leiding. Na een mislukte inhaalpoging zakte de Brit naar de vier plek terug. Na de reguliere pitstops nam Catalano’s teamgenoot Robin Rogalski(PL/23) de leiding over. Markus Pommer die tijdens de pitwindow de auto van Hauser had overgenomen maakte eveneens veel terrein goed.

Prototype Cup Germany, 11. + 12. Rennen Assen 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Start van een tweede spectaculaire ADAC Prototypen Cup-wedstrijd op Assen.


Ongeveer 18 minuten voor het einde had de voormalige ADAC GT Masters-coureur de titel met een derde plek binnen handbereik en bevond zich achter Rogalski en Max van der Snel die de auto juist van zijn vader had overgenomen. Zowel Pommer als Van der Snel begonnen op Rogalski steeds meer terrein goed te maken. Het ongelofelijke gebeurde. Vier minuten voor het einde van de wedstrijd verdween de Pool in de grindbak en moest opgeven. Daardoor kreeg Max van der Snel automatisch de leiding in handen. Een safetycar-interventie was noodzakelijk en de wedstrijd moest onder safetycar beëindigd worden. De fans op de tribunes waren er in ieder geval niet rouwig om. Het betekende de allereerste overwinning voor de familie Van der Snel in de ADAC Prototypen Cup Germany. Zoon Max eindigde als eerste in het Junior Klassement terwijl vader Mark in het Trophy-klassement als eerste werd geklasseerd.

Ondertussen eindigde Dino Steiner, die de tweede Ligier JS P320 van de Brit Nigel Moore had overgenomen, als derde. De vierde plek ging naar de Gebhardt Motorsport Duqueine D08 van de Amerikaanse Courtney Crone en de Duitser Jakob Erlbacher. De Fin Leevi Vappula (SF/17) eindigde in de Kemppi Koiranen Motorsport Duqueine D08 als vijfde. Hij reed overigens de gehele wedstrijdafstand alleen. Daarachter volgde de tweede Racing Experience Duqueine D08 van de combinatie David Hauser(Lux/33)/Wolfgang Payr(A/59) gevolgd door de MRS GT Ligier JS P320 van de combinatie Jan Marschalkowski(D/20)/Jasper Stiksma (NL/22).

Markus Pommer – Kampioen en tweede plek in de race voor Racing Experience
“De titel voelt heel fijn aan, vooral omdat ik de afgelopen twee, drie jaar veel pech heb gehad. Ik ben gewoon blij en dankbaar dat het gelukt is. De race was heet. We hadden besloten dat Gary vroeg de pits in moest komen omdat hij in een groep reed. Ik stond toen vrij snel op de derde plaats. Ik wilde het risico niet nemen om Max van der Snel in te halen en wilde liever samen met hem de leider inhalen. Toen de leider wegvloog, was het de tweede plaats. We zijn super blij.”

Gary Hauser – Kampioen en tweede plek in de race voor Racing Experience
“Ik had echt niet verwacht dat ik dit weekend al de titel zou pakken. Het is een onbeschrijfelijk gevoel. In het begin van de race bleef ik overal buiten. Ik wilde geen enkel risico nemen en opeens waren er valpartijen rechts en links van mij. Ik trok me terug, en dat was de sleutel. Daarna heb ik de auto gewoon over het circuit gedragen en aan Markus overgedragen.”

Prototype Cup Germany, 11. + 12. Rennen Assen 2023 - Foto: Gruppe C Photography
De kersverse kampioenen Gary Hauser(links) en Markus Pommer die de laatste jaren door veel pech werd achtervolgd.


Mark van der Snel – winnaar More Motorsport by Reiter
“We zijn uiteraard ontzettend blij met de overwinning. De start was chaotisch omdat ik drie auto's moest ontwijken, maar de eerste ronde op de vijfde plaats kon eindigen. Deze positie heb ik vervolgens vastgehouden en al vroeg aan Max overgedragen, omdat hij iets sneller is dan ik. Er zal vanavond feest zijn."

Max van der Snel – winnaar More Motorsport van Reiter
“Het was een geweldige race. Mijn vader reed een mega eerste helft van de race. Toen ik in de auto stapte, gaf ik gewoon vol gas om de man achter mij voor te blijven. Beetje bij beetje haalden we de leider in – en dus voerde ik nog meer druk uit. Toen hij een fout maakte, kon ik passeren en de overwinning behalen.”

Dino Steiner – derde plek voor Aust Motorsport
“Het is mijn eerste jaar in de serie en ik sta meteen op het podium. Dat is natuurlijk geweldig. Nigel zette in de eerste helft van de race een gigantische prestatie neer. Tijdens mijn stint wilde ik geen gekke dingen meer doen en de auto veilig thuisbrengen. Dat heeft vandaag zijn vruchten afgeworpen. Nogmaals dank aan de hele Aust-ploeg, die heel goed werk heeft geleverd.”

Nigel Moore – derde plek voor Aust Motorsport
“We hadden wat problemen aan het begin van het raceweekend, maar daarna verbeterden we voortdurend en behaalden uiteindelijk een geweldig podium. Tijdens mijn stint spinde ik omdat ik achterin wat aerodynamica had verloren. Hierdoor gingen aanvankelijk plaatsen verloren. Maar we kwamen terug en zijn nu blij met het resultaat.”

Prototype Cup Germany, 11. + 12. Rennen Assen 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Het voltallige podium in Assen met de kampioenen en de winnaars van de thuiswedstrijd.
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet