Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: VeeKay kwalificeert zich als 13e in Portland. Graham Rahal pakt tweede seizoenspole

Rinus VeeKay kwalificeerde zich voor de Bitnile.com GP van Portland als 13e. De Nederlander miste jammer genoeg nipt de Fast 12 in Groep 1. Gedurende de kwalificatie werd tevens bekend dat er voor Romain Grosjean bij het team van Andretti Autosport in 2024 geen plek meer is. Hij lijkt ook weinig opties te hebben. Ed Carpenter Racing of A.J. Foyt Racing? In ieder geval schaalt men bij Andretti Autosport naar drie auto´s terug. Volgens de verwachtingen gaat het een wedstrijd worden waarin de Rode Compound een grote rol gaat spelen. Graham Rahal slaagde erin om op de harde compound, met een tijd van 0.58.3195 secs de pole te veroveren. Voor Rahal betekende het overigens zijn tweede pole dit seizoen.


2023 Rahal Pole
Graham Rahal op weg naar zijn tweede seizoenspole in Portland.

Tekst: Willem J. Staat
Foto´s: Indycar


VeeKay kwalificeert zich als 13 in Portland. Graham Rahal pakt tweede seizoenspole

De veranderingen bij Rahal Letterman Lanigan Racing zijn duidelijk merkbaar. Voor de tweede maal dit seizoen pakte Graham Rahal de pole. De verwachting is dat het een wedstrijd gaat worden waarin de Rode Compound een grote rol gaan spelen. ``Wij beschikken in ieder geval over genoeg banden.`` verklaarde Graham Rahal na het behalen van zijn tweede seizoenspole. Rinus VeeKay kwalificeerde zich na twee optimistisch verlopen vrije trainingen helaas nipt als 13e doordat de Brit Callum Ilott aan het slot van de sessie net ietsje sneller was. Voor de Nederlander opent deze startplek in ieder geval perspectief voor de wedstrijd van morgen. Dat lijkt Romain Grosjean wat minder voor 2024 te hebben nadat men bij Andretti Autosport gedurende de kwalificatiesessies aankondigde dat men voor volgend seizoen naar drie auto´s terug schaalt. Behalve voor de Indy 500 dan.


Fast 12

Interessant genoeg bevond Alex Palou zich bij aanvang van de sessie op de Rode Compound terwijl Herta na één ronde besloot om hiervoor te opteren. O´Ward opende de sessie met 1.00.1886. Daarna maakte Palou een flyer van 0.58.6972 secs Vervolgens verraste Rahal met 0.58.3195 op harde compound. Een geweldige prestatie. McLaughlin die het gehele weekend snel was geweest kwalificeerde zich als tweede gevolgd door Herta, Dixon, Palou en O´Ward.

2023 - Bommarito Automotive Group 500
Rinus VeeKay start morgen als 13e. Het biedt zeker perspectief.


Kwalificatiegroepen
Groep 1

Newgarden, Rahal, VeeKay, Lundgaard, Rosenqvist, Power, Herta, Grosjean, De Francesco, Ilott, Hunter Reay, Ferrucci, Robb

Groep 2
McLaughlin, Dixon, Palou, Armstrong, O´Ward, Rossi, Ericsson, Malukas, Kirkwood, Vips, Castroneves, Pedersen, Canapino, Blomqvist

Kwalificatie Groep 1

Newgarden opende de eerste sessie op Portland met een tijd van 1.02.4703 terwijl Santino Ferrucci korte tijd later even een korte rallycross excursie maakte. Vervolgens doken de tijden onder de één minuut en Rosenqvist was de eerste die deze barrière met een tijd van 58.4528 secs doorbrak. Daarna volgde de rest van het veld waarin iedereen naar de Rode Compound overstapte. Daarna was het de beurt aan Colton Herta met 58.0843 secs. Rosenqvist, Herta, Newgarden, Rahal, Power, Ilott maakten de sprong naar de Top 12 die VeeKay nipt miste. De Nederlander zal morgen als 13e in Portland vertrekken.

Kwalificatie Groep 2

Alex Palou opende hier de sessie met een tijd van 1.01.5022 en het duurde niet lang of de titelkandidaat liet een tijd van 58.7724 secs noteren. McLaughlin was slechts 0.0354 secs langzamer terwijl Marcus Ericsson even een flink momentje had. In het eerste gedeelte van de sessie verraste Canapino met een derde tijd van 58.7753. Vervolgens iedereen op de soft compound en ook dan blijft Palou met 58.6784 de snelste man op de computers. Met nog minder dan een minuut te gaan leek er weinig te veranderen. McLaughlin en Palou wisselden kortstondig van positie op de timing. Palou bleef met 0.57.9651 secs de snelste man. Palou, McLaughlin, O´Ward, Dixon, Rossi en Ericsson gingen door naar de Fast 12 terwijl Benjamin Pedersen kort voor het vallen van de vlag spinde waarbij ook nog eens zijn motor liet afslaan. Debutant Juri Vips kwalificeerde zich voor zijn allereerste Indycarwedstrijd als 18e

2023 McLaughlin
Tweede tijd voor Scott McLaughlin.


Fast 12

Colton Herta opende hier de Fast 12 met 0.59.89632 secs. Vervolgens had Alex Palou een momentje terwijl Josef Newgarden zijn Penske Dallara Chevrolet in de bandenstapels had geplant. Gedurende deze fase was 0.59.2422 secs de snelste man gevolgd door Felix Rosenqvist met 0.59.3053 secs. Het betekende dat Newgarden zondag als 12e zal starten. De klok bleef op 7 min 31. Staan. Newgarden gaf duidelijk toe een fout gemaakt te hebben. Na het herstarten van de sessie was Scott Dixon de eerste die een tijd van 0.59.2422 liet noteren. Met vrijwel nog vier minuten te gaan ging vrijwel iedereen voor de Rode Compound naar binnen. Met nog maar twee minuten te gaan was de volgorde Dixon, Rosenqvist, McLaughlin, Palou. Rosenqvist moest met een mechanisch defect naar binnen. McLaughlin, Herta, O´Ward, Dixon, Palou, Rahal kwalificeerden zich voor de Firestone Fast Six waarbij laatstgenoemde er tot de laatste seconde voor moest vechten.

2023 Bandenslelectie
Leuke Statistiek van de bandenselectie op Portland gedurende de kwalificaties2023 Kwalificatie Portland
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet