Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Hauser/Pommer vergroten voorsprong in tussenstand ADAC Protypen Cup na zege Assen in R1

Bij het debuut van de ADAC Prototypen Cup werden de toeschouwers getrakteerd op spannend entertainment en voldoende spektakel. In de 1 Uurswedstrijd ging de zege naar de combinatie Gary Hauser(Lux/31)/Markus Pommer (D/32) in de door Racing Experience ingeschreven Duqueine D08. Met hun derde zege dit seizoen wisten zij hun voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap te vergroten. De ADAC organiseert dit kampioenschap in samenwerking met de Nederlandse Creventic-organisatie. De Duqueine merkencollega’s Oscar Tunjo (27/COL)/ Julien Apotheloz (22/CH) eindigden voor het team van Van Ommen Racing by Datalab als tweede. Matthias Lüthen(D/42) en Laurents Hörr (D/25) completeerden het Duqueine-podium. Markus Pommer glunderde na de wedstrijd: “Wij zijn erg blij met deze triomf hier in Assen. De dag verliep geweldig. Er zijn nog drie races te gaan maar we moeten gefocust blijven.”Prototype Cup Germany, 11. + 12. Rennen Assen 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Start van een mooie en spannende wedstrijd in Assen. Misschien is het verstandig dat de ADAC voor 2024 vol op deze klasse gaat inzetten nu na het vertrek van Huber Racing uit de GT Masters zich in de verkeerde richting begint te ontwikkelen.

Tekst Willem J. Staat/Foto's ADAC Motorsport

Hauser/Pommer vergroten voorsprong in tussenstand ADAC Protypen Cup na zege Assen in R1
Voormalig ADAC GT Masters-coureur Markus Pommer was vanaf pole aan de wedstrijd begonnen en wist zijn goede startpositie optimaal te benutten door meteen een voorsprongetje op te bouwen. De merkencollega’s Tunjo en Hörr lieten zich echter vrijwel direct in Pommer’s achteruitkijkspiegels zien. Al na een paar minuten vond Tunjo het welletjes en wist de Duitser te passeren wat hem een tussentijdse tweede plek opleverde. Hoewel twee safetycarfases het startveld tweemaal dicht bij elkaar brachten veranderde volgorde van de eerste drie posities niet meer. Wel zette Jan Marschalkowski(D/20) in de MRS GT-Racing Ligier JS P320 in het eerste wedstrijdgedeelte een sterke prestatie neer.

Na de verplichte rijderswissel waarin Gary Hauser van Pommer had overgenomen en Apotheloz van Tunjo reden beiden van de rest van het veld weg en streden om de overwinning. Drie ronden voor het einde kwam het tot een botsing tussen beide koplopers waarvoor Apotheloz door de wedstrijdleiding met een tijdstraf van vijf seconden werd bestraft hoewel de Zwitser als eerste werd afgevlagd. Wel werd Apotheloz als eerste in het Juniorklassement geklasseerd. Matthias Lüthen die in de Koiranen Kemppi Duqueine van Hörr had overgenomen wist zijn derde plek met verve te verdedigen waardoor zich een spannende strijd om de vierde plek ontwikkelde waarvan de Nederlander Jasper Stiksma profiteerde. Stiksma vormt dit weekend samen met Jan Marschalkowski, eveneens in een Duqueine D08 een combinatie. Beitske Visser eindigde samen met Elia Sperandio(CH) als elfde terwijl de combinatie Van der Snel/Van der Snel al na zeven ronden uitviel.

Prototype Cup Germany, 11. + 12. Rennen Assen 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Aan duels en spektakel ontbrak het geenszins.


De vijfde plek werd door de combinatie Valentino Catalano(D/17)/Robin Rogalski (PL/23) met een DKR Engineering Duqueine D08 opgeëist. Daarachter volgden hun merkencollega’s Gustavo Kyrila(BR/29)/Nico Göhler(D/20) voor het team van BWT Mücke Motorsport. Het Ligier-duo Dino Steiner(D/54)/ Nigel Moore(GB/31) eindigde voor het team van Aust Motorsport als zevende. De Top 8 werd gecompleteerd door het van Ommen Racing by Datalab duo Xavier Lloveras(ESP/23)/Gabriela Jilkova(CZ/28)

Markus Pommer – winnaar voor Racing Experience
“Ondanks de twee safety car-starts heb ik een heel ontspannen race gehad. Omdat ik op het lange rechte stuk altijd iets had bedacht dat echt werkte. Bovendien was mijn tempo iets sneller dan dat van mijn directe concurrenten. Wij zijn erg blij met de overwinning hier in Assen. Het kampioenschap is nog open. We mogen geen fouten maken in de laatste races.”

Gary Hauser – Winnaar voor Racing Experience
“Het was tot het einde een spannende race. Ik nam de auto van Markus over terwijl ik op de eerste plaats stond. Vanaf het midden van mijn stint begonnen mijn achterbanden een beetje te verslechteren. Julien Apothéloz zat ongeveer in hetzelfde tempo als ik en maakte toen een te optimistische inhaalmanoeuvre. Morgen willen we de volgende sterke race afleveren.”

Julien Apothéloz – Tweede plek voor Van Ommen Racing by DataLab
“De tweede plaats is zeker een goed punt, maar we vechten voor de titel en hadden natuurlijk graag een inhaalslag gemaakt op de ranglijst. Oscar leverde een super eerste stint af en overhandigde de auto op de tweede plaats aan mij. Ik heb toen geduwd en een zeker risico genomen. Over het algemeen ben ik een beetje teleurgesteld over de tweede plaats, omdat we bovenaan de tafel waardevolle punten hebben verloren. Zondag zou de racezege moeten volgen.”

Oscar Tunjo – Tweede plek voor Van Ommen Racing by DataLab
“Wij wilden deze race winnen en zijn daarom niet helemaal tevreden met de tweede plek. Verder lieten we een sterke race zien. Het team is voor het eerst hier in Assen. De baan is echt geweldig. Tijdens het grootste deel van mijn stint reed ik op de tweede plaats. Maar ik kon geen manier vinden om de leider te passeren, omdat inhalen hier niet gemakkelijk is. Er zijn nog drie races. We zullen ons best blijven doen, want we zijn nog steeds volop in de titelstrijd.”

Matthias Lüthen – Derde plek voor Koiranen Kemppi Motorsport
“De derde plaats voelt voor mij als een overwinning, vooral omdat Laurents als eerste reed en er tijdens zijn stint veel tijd achter de safety car zat. Ik vind Assen gewoon geweldig. Omdat de baan relatief smal is, voelt alles extreem snel aan. Mijn vader reed hier zo'n twintig jaar geleden op zijn motor.”

Laurents Hörr – derde plek voor Koiranen Kemppi Motorsport
“We hadden vandaag wat moeite met de auto, dus de derde plaats was het enige wat we konden doen. Matthias heeft fantastisch werk geleverd. Al met al kunnen we tevreden zijn met de derde plaats.”

Prototype Cup Germany, 11. + 12. Rennen Assen 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Het voltallige podium.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet