Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Carlos Sainz brengt Tifosi in extase na behalen poleposition in Monza

carlos

Prachtig voor de sport om na een geweldige Grand Prix van Nederland een week later de Formule 1 terug te zien op het Italiaanse Monza. De Nederlanders konden een week geleden feest vieren na de successen van Max Verstappen. De Ferrari-rood gekleurde massa op de Italiaanse tribunes zorgde wederom voor vreugde, nadat in de ultieme slotfase Carlos Sainz zijn Ferrari naar de poleposition reed met slechts 0.013 seconde voorsprong op Verstappen. Charles Leclerc verhoogde de feestvreugde bij de Italiaanse fans met een derde plaats.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto’s: Ferrari en Red Bull

Autodromo Nazionale Monza is dit weekend het decor voor de vijftiende ronde van het FIA Formula One World Championship. De Formula 1 Pirelli Gran Premio D’Italia wordt gehouden op de oudste baan van de kalender. Het in 1922 gebouwde hogesnelheidscircuit met een lengte van 5.793 km, bestaat uit 11 bochten, maar ook veel rechte stukken waar de topsnelheid tot 347 km is opgelopen door Alexander Albon in zijn Williams-Mercedes. Driekwart van een ronde kan volgas worden genomen, maar toch is het door de lage downforce een vriendelijke baan voor de banden. Tijdens de kwalificatie moeten alle drie de compounds worden gebruikt. In Q1 gaat iedereen met de harde witte band van start. In Q2 worden de harde banden omgeruild voor de gele medium versie. De uiteindelijke beslissing voor de startopstelling van morgen wordt betwist op de zachte rode compound.

Q1
De orange army is vervangen door de rode Ferrari Tifosi. Vandaag is het precies 60 jaar geleden dat Bruce McLaren zijn team begon, wat zou het leuk zijn als aan het einde van de kwalificatie als eerbetoon Norris of Piastri bovenaan de lijst te zien. Max Verstappen gaat als één van de eersten de baan op om gelijk een tijd te zetten. Hij wil niet als in andere jaren in de slotfase in de file staan, waarbij iedereen zijn plek zoekt voor de laatste ideale ronde. Verstappen meldt zich bovenaan, maar zijn tijd wordt gelijk afgenomen vanwege het overschrijden van de track limits. Alexander Albon en George Russell melden zich bovenaan, gevolgd door Sergio Perez. Carlos Sainz, die de snelste was in de twee laatste vrije trainingen, pakt de vierde plaats. Terwijl Verstappen weer aanzet, verliest Fernando Alonso ook zijn snelste tijd door track limits.

Sergio Perez scherpt de snelste tijd aan, maar wordt gelijk terug verwezen door Verstappen, die nu wel binnen de lijntjes blijft. Alonso pakt in herkansing de derde plaats voor Albon en Yuki Tsunoda. De Ferrari’s komen oppzetten met Sainz op drie gevolgd door Charles Leclerc. Met nog vier minuten te gaan verkeren Gasly, Piastri, Hulkenberg, Ocon en Stroll zich in de gevarenzone. Lance Stroll, die de hele vrijdag niet heeft gereden, kan zich verbeteren maar blijft hangen op een 17de plaats. Ook Piastri heeft het niet naar zin, terwijl teamgenoot Norris de vijfde positie overneemt van Alonso. Charles Leclerc stijgt nog een plaatsje en gaat naar de tweede plaats achter Verstappen, maar daar is weer die dekselse Alexander Albon die deze positie overneemt.

Piastri verbetert zich naar de elfde plaats. Bij het Franse team van Alpine is het weer een drama, zowel Gasly (16) als Ocon (17) halen Q2 niet. Ook Guanyu Zhou, Kevin Magnussen en Lance Stroll halen het niet. Max Verstappen pakt de snelste tijd voor Alexander Albon en Charles Leclerc.

Afvallers:
16. Guanyu Zhou (Alfa Romeo-Ferrari) +0.817 - Q1
17. Pierre Gasly (Alpine-Renault) +0.972 - Q1
18. Esteban Ocon (Alpine-Renault) +0.975 - Q1
19. Kevin Magnussen (Haas-Ferrari) +1.019 -  Q1
11. Lance Stroll (Aston Martin-Mercedes) +1.287 – Q1

Q2
Carlos Sainz zorgt voor gejuich op de tribunes en snelt zich naar een eerste plaats. Er hangt echter een gridstraf voor morgen in de lucht. De beide Ferrari’s hielden zich niet aan de van te voren afgesproken maximale tijd in hun outlap in de slotfase van Q1. Max Verstappen is tweede voor Leclerc en Albon. Voor de laatste run gaat iedereen er nog eens voor zitten. Liam Lawson heeft zich keurig naar Q2 gereden en maakt in zijn pas tweede kwalificatie indruk in zijn AlphaTauri-Honda. De verschillen tussen de vijftien bolides zijn minimaal. Alle auto’s blijven binnen één seconde van koploper Carlos Sainz.

Lewis Hamilton verbetert zich naar een zesde plaats. Vooraan gaat Charles Leclerc naar de snelste tijd, maar het is uiteindelijk toch weer Verstappen die in de laatste ronde de macht grijpt. Tweede blijft Leclerc, gevolgd door Sainz en Perez. Albon gaat als vijfde door naar Q3, gevolgd door Hamilton, Russell, Piastri, Alonso en Norris. Tsunoda redt het net niet en moet op een elfde plaats afhaken. Ook Lawson, Hulkenberg, Bottas en Sargeant liggen eruit.

Afvallers:
11. Yuki Tsunoda (AlphaTauri-Honda) +0.013 (Tijdverschil op P10) – Q2
12. Liam Lawson (AlphaTauri-Honda) +0.177 – Q2
13. Nico Hulkenberg (Haas-Ferrari) +0.195 – Q2
14. Valtteri Bottas (Alfa Romeo-Ferrari) +0.359 – Q2
15. Logan Sargeant WILLIAMS MERCEDES +0.363 – Q2


SI202309010690 hires jpeg 24bit rgb


Q3
De inzet van deze laatste kwalificatie is de poleposition. De Red Bull’s gaan weer als eerste naar buiten. De auto’s blijven allemaal keurig afstand houden om voor zo min mogelijk turbulentie te zorgen. Uitkomend Lesmo 1 heeft Max Verstappen even een momentje en pakt wat grind mee. Verstappen pakt toch de snelste tijd, maar de Ferrari’s  zijn in aantocht en zowel Carlos Sainz als Charles Leclerc gaan de Red Bull coureur voorbij. George Russel ligt vierde voor Albon en Perez. Daarachter de beide McLaren rijders Norris en Piastri. Hamilton en Alonso staan op de twee laatste plaatsen, maar gaan zeker nog voor wat vuurwerk zorgen in de tweede sessie van Q3.

De laatste fase is bloedstollend spannend. Charles Leclerc is ontketend met twee paarse secties en meldt zich bovenaan de lijst, maar ook Verstappen is bezig met een snelle ronde en verslaat de Monegask. Carlos Sainz, die het gehele weekend al sterk rijdt, wordt de lachende derde en pakt de poleposition, ondersteund door feestvreuge op de tribune. De wedstrijdleiding onderneemt ook geen actie voor het te langzaam rijden in de eerste kwalificatie, zodat Carlos Sainz morgen met Max Verstappen vanaf de eerste rij de wedstrijd mag vertrekken, voor Charles Leclerc als beste op rij twee met George Russell daarnaast. Sergio Perez blijft vijfde voor Alexander Albon en Oscar Piastri. Lewis Hamilton verbetert zich nog naar een achtste plaats, gevolgd door Lando Norris en een tegenvallende Fernando Alonso.

Uitslag:

1. Carlos Sainz FERRARI 1:20.294
2. Max Verstappen RED BULL RACING HONDA RBPT +0.013
3. Charles Leclerc FERRARI +0.067
4. George Russell MERCEDES +0.377
5. Sergio Perez RED BULL RACING HONDA RBPT +0.394
6. Alexander Albon WILLIAMS MERCEDES +0.852
7. Oscar Piastri  MCLAREN MERCEDES +0.491    
8. Lewis Hamilton (Mercedes) +0.526
9. Lando Norris MCLAREN MERCEDES +0.685   
10. Fernando Alonso ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES +1.123           

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet