Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

Formule 2: Chaos in Sprintrace op Zandvoort

Isack Hadjar #10 Hitech GP, during round twelve of the FIA Formula 2 Championship at Circuit Zandvoort,  on August 25-27, 2023. // Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool // SI202308260319 // Usage for editorial use only //

Isack Hadjer stond weliswaar aan de leiding voor Victor Martins en Oliver Bearman, maar punten werden er niet uitgedeeld in deze wedstrijd die geeneens één ronde duurde. Na een gelukkig goed afgelopen ongeluk waarbij drie rijders betrokken waren tussen de Rob Slotemakerbocht en het Scheivlak en de verslechterende weersomstandigheden was het verder doorgaan van deze Sprintrace geen optie meer.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto’s: Foto’s: Dutch Photo Agency

Jak Crawford reed gisteren naar zijn eerste poleposition in de Formula 2. MP Motorsport rijder Dennis Hauger pakt voor de hoofdrace voor morgen de tweede plaats. Vanmiddag start kampioenschapsleider Théo Pourchaire na zijn tiende tijd in de kwalificatie vanaf de beste startplaats in de Sprintrace. Isack Hadjar start met zijn Hitech Pulse-Eight #10 door zijn negende plaats naast de Fransman vanaf de eerste rij. Na een matige 14de positie kreeg Van Amersfoort Racing coureur Richard Verschoor nog een straf van drie plaatsen op de grid, vanwege het blokkeren van Zane Maloney in zijn snelle ronde.

We hadden even de hoop dat het droog zou zijn voor de start van deze Sprintrace van 29 ronden, maar tien minuten voor de aanvang kwam het water na een korte lichtflits en een enorme onweersknal weer naar beneden. De start wordt door het slechte weer uitgesteld. Problemen voor Théo Pourchaire die nog in de pits staat met aandrijfas problemen rechtsachter aan zijn auto. Er wordt hard gewekt door de monteurs van ART. Mede geholpen door de vertraging gaat de auto toch nog op tijd vanuit de pits starten. Zijn plaats op de grid blijft echter open. De wedstrijd zal vanachter de safety car na twee formatieronden worden gestart.

Isack Hadjar #10 Hitech GP, during round twelve of the FIA Formula 2 Championship at Circuit Zandvoort,  on August 25-27, 2023. // Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool // SI202308260319 // Usage for editorial use only //

In een enorme spray van water gaat het veld richting de Tarzanbocht. Isack Hadjar blijft op kop voor Victor Martins en Oliver Bearman. Daarachter gaat het fout. Een aantal auto’s raken elkaar in de Slotemakerbocht. Kush Maini komt in de problemen door een plas water en raakt daardoor Jak Crawford, waarbij Maini door een reclamebord ramt en haaks terugschiet op de baan. In een wolk van spray ramt Ralph Buschung zijn teamgenoot Maini, die wordt gelanceerd waarbij zelfs een lichtpaneel wordt geraakt. Maini eindigt boven op de auto van Boschung, waarbij de Halo System van laatstgenoemde weer zijn nut heeft bewezen. Dit ongeluk had veel erger kunnen aflopen. Code rood volgt gelijk. De beschadigde auto’s moeten worden weggetakeld en waarschijnlijk is de vangrail ook beschadigd.

Om 14:00 uur gaat de wedstrijd weer van start voor een ingekorte wedstrijd van 18 minuten. De wedstrijd zal opnieuw rollend achter de safety car worden gestart. Een code rood zorgt echter voor het einde van de wedstrijd. Er is tot nu toe nog geen enkele volle ronde gereden en het begint steeds harder te regenen waardoor het zicht tussen de rijders een probleem is. Er worden geen punten uitgedeeld. Grote winnaar blijft pechvogel Théo Pourchaire die daardoor geen één van zijn tegenstanders ziet inlopen.  Een beetje een anti-climax. Door het zware ongeluk rest er geen voldoende tijd meer voor het begin van de kwalificatie van de Formule 1 en door de slechte weersomstandigheden is het niet meer verantwoord om verder te racen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet