Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

Formule 2: Clément Novalak wint hoofdrace op Circuit Zandvoort

CADM9142

Clément Novalak bleef uit alle problemen en won zijn eerste Formule 2 race in Zandvoort. Zane Maloney behaalde nipt de tweede plaats voor Jak Crawford, die vanaf de poleposition deze hectische race mocht beginnen. De top zes uit het kampioenschap hadden het op Zandvoort niet gemakkelijk waarbij kampioenschapsleider Théo Pourchaire en naaste rivaal Frederik Vesti door incidenten geen punten behaalden.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto’s: Foto’s: Dutch Photo Agency

Gisteren was het een enorme chaos in de Sprintrace van de Formule 2. Slechte weersomstandigheden zorgden voor een flinke crash in de Slotemakerbocht. Gelukkig bleef iedereen ongedeerd, maar de wedstrijd werd uiteindelijk met een code rood afgeblazen. Er waren nog geen twee ronden afgelegd dus werden er ook geen kampioenschapspunten uitgedeeld. Rookie Jak Crawford start de hoofdrace van vanochtend vanaf de poleposition met naast de Hitech rijder Dennis Hauger van MP Motorsport. Richard Verschoor start uit het middenveld op een 14de positie.

Het regent niet door, maar de baan is vochtig. Voor welke banden wordt er gekozen. Slicks of toch de regenbanden. Een formatieronde achter de safety car brengt het veld in beweging. Er volgt een rollende start. Het is glibberen en glijden. Crawford heeft een prima start, waarbij de rest gewoon zit te slapen. Een aantal auto’s spinnen in de Tarzan en ploegen door de grindbak. Nog erger is het voor Jack Doohan die al in de formatieronde van de baan glijdt in de Arie Luyendijk kombocht. De safety car komt op de baan om de auto van Doohan weg te laten slepen.

De herstart volgt snel. Ayumu Iwasa en Kush Maini raken elkaar in de Tarzanbocht waarbij bij Maini zijn voorvleugel wordt beschadigd. Richard Verschoor heeft al een flink aantal posities goed gemaakt en ligt al op een achtste plaats. De rijders die voor regenbanden gekozen hebben komen binnen voor de medium slicks. Ook de rijders op de rode soft slicks komen al in de achtste ronde binnen voor de medium band. Theo Pourchaire gaat eraf op koude banden in het Scheivlak en zorgt voor een safety car periode. Fred Vesti spint achter de safety car, allebei de achterwielen, die niet goed zijn gemonteerd, zijn er af gelopen. Richard Verschoor heeft al tien plaatsen goedgemaakt en rijdt op een vierde positie rond.

Met Novalek aan de leiding voor Crawford, Zaloney en Verschoor, wordt het veld weer losgelaten. Victor Martins raakt Oliver Bearman bij het opgaan van de Hunzerug waarbij laatstgenoemde de rail toucheert en moet opgeven in de pits. Het wordt een wedstrijd op tijd. Met nog 20 minuten te gaan wordt voor het eerst het DNS (Drag Reduction System) ingeschakeld.

Aan de kop is Clément Novalak ontketent en vergroot zijn voorsprong op Zane Maloney, Jak Crawford en Richard Verschoor. Victor Martins op een vijfde plaats krijgt een tien seconden straf vanwege het van de baan duwen van Oliver Bearman. Richard Verschoor voert de druk op bij Jak Crawford voor de laatste podiumplaats maar ook zijn achterbanden worden minder. Jak Crawford zet de aanval in op Maloney, die ook het beste van zijn achterbanden heeft gevergd.

Clément Novalak gestart vanaf de dertiende positie wint voor zijn blije Trident team deze wederom spannende Formule 2 wedstrijd voor Maloney, Crawford, Verschoor en Dennis Hauger, die profiteert van de straf van Martins. Iwasa toucheert in de laatste bocht met versleten banden de bandenstapels in de Arie Luyendijk bocht maar kan zijn weg vervolgen.


GNMC8781


Uitslag:
1. C. Novalak (Trident)  38 ronden in 1:01:36.125
2. Z. Maloney (Carlin) +2.183
3. J. Crawford (Hitech Pulse-Eight) +2.525
4. R. Verschoor (Van Amersfoort Racing) +3.197
5. D. Hauger (MP Motorsport) +11.695
6. I. Hadjar (Hitech Pulse-Eight) +13.706
7. E. Fittipaldi (Carlin) +17.646
8. A. Cordeel (Invicta Virtuosi Racing) +20.586
9. V. Martins (ART Grand Prix) +20.879
10. J. Correa (Van Amersfoort Racing) +23.032

Stand:
1. T. Pourchaire 168
2. F. Vesti 156
3. A. Iwasa 134
4. J. Doohan 130
5. V. Martins 122
6. E. Fittipaldi 104
7. O. Bearman 102
8. R. Verschoor 96

               

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet