Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Drie op een rij voor Max Verstappen in Dutch Grand Prix

OWYF4265

Naar wat een onwaarschijnlijke Grand Prix hebben we zitten kijken. De wisselende  weersomstandigheden zorgden vooral in de slotfase voor chaos, waardoor de wedstrijdleiding niet anders kon doen dan de wedstrijd met een code rood te stoppen. Max Verstappen hield in alle moeilijke omstandigheden het hoofd koel en maakte ook de laatste vijf ronden succesvol vol, gevolgd door Fernando Alonso en Pierre Gasly, die na een straf van Sergio Perez de laatste podiumplaats voor zich opeiste.

Iedereen is er klaar voor. Het publiek is opgezweept door de diskjockeys, de zonnetje breekt door, André Rieu zorgt voor een fraaie medley van zijn successen en een indrukwekkende aftrap met het Wilhelmus. Ook de Koninklijke familie is aanwezig en genieten van alles om hun heen. Niets kan een mooie wedstrijd nog in de weg staan met Max Verstappen op de beste startplaats en huizenhoog favoriet voor zijn derde overwinning in Zandvoort. Alles hangt af van Lando Norris, die vanaf de eerste startrij, maar één kans heeft met een goede start om Verstappen in de Tarzanbocht te passeren.

Iedereen vertrekt op de medium alleen Lewis Hamilton kiest voor de rode softs. Negentien bolides gaan op de weg naar de start. Alleen Kevin Magnussen vertrekt uit de pits. Er is toch weer regen voorspeld aan het begin van de wedstrijd en het begint al te druppelen. Na het doven van de lichten gaat Verstappen er als een raket vandoor. Lando Norris blijft op een tweede plaats hangen met daarachter Fernando Alonso die zich prima manifesteert op een steeds nattere baan. Boven aan de Hunzerug gaat de Spanjaard Norris voorbij. Het is weer glibberen geblazen. Een aantal rijders komen binnen voor intermediates. Verstappen komt ook de pits binnen voor de inters. Sergio Perez die als eerste de pits in reed, is nu de snelste op de baan en pakt de kop gevolgd door Zhou en Pierre Gasly. Verstappen is terug gezakt naar een vierde plaats. De intermediates voor Leclerc staan niet klaar in de pits en de Monegask verliest daardoor veel tijd. Na een pittig duel met Pierre Gasly pakt Verstappen de derde plaats over. Ook Zhou moet eraan geloven en de Nederlander stijgt nog een plaats. Een aantal rijders zijn op de slicks gebleven, wanneer komt het omslagpunt want het is inmiddels alweer droog geworden in Zandvoort.

Lando Norris heeft het lastig in zijn McLaren, die veel te laat gaat switchen voor Intermediates. Sainz wordt voorbij gelaten door Charles Leclerc, die een beschadigde voorvleugel heeft na contact met Piastri uitkomend Hans Ernst bocht en pakt de zesde plaats. Max Verstappen komt steeds dichterbij koploper Perez. Hamilton komt binnen voor de soft banden, het is duidelijk dat de soft banden sneller zijn. Maar wordt er nog meer regen verwacht?


Ook Max Verstappen komt weer de pits in voor nieuwe soft slicks, gevolgd door Gasly. Perez gaat een ronde later pas nieuwe slicks halen waardoor hij zijn koppositie verliest aan Max Verstappen. Behalve Zhou is iedereen overgestapt op de soft banden. Max Verstappen krijgt te horen dat hij meer op zijn banden moet letten, terwijl het zonnetje weer doorbreekt.

Logan Sergeant gaat er hard af in de Mastersbocht en zorgt voor een safety car. Het is best tricky voor de rijders, buiten de ideale lijn is het gewoon nat. De meeste rijders zijn al tweemaal voor banden de pits in geweest, zo niet Alexander Albon, die al 17 ronden op de softs rijdt en op een achtste plaats door komt.

Na 21 ronden worden de bolides weer los gelaten. Verstappen heeft weer een snelle herstart terwijl Perez niet kan volgen. Alonso is derde gevolgd door Gasly, die eerder bestraft is met een vijf seconde penalty. Op een vijfde positie ligt Sainz gevolgd door Zhou en Albon die Magnussen heeft terug verwezen. Ook Ocon gaat Magnussen voorbij. De Deen kan met zijn minder wordende banden het tempo niet volgen en krijgt Tsunoda  aan zijn staart.


Ondanks dat hij een beetje op zijn banden moet te letten rijgt Max Verstappen de één na de andere snelste ronde bij elkaar, waardoor zijn voorsprong op Perez wordt vergroot. De Mexicaan krijgt Alonso steeds groter in zijn spiegels. Max Verstappen heeft tijd genoeg om aan zijn engineer te vertellen dat er steeds donkere wolken aankomen. Achter Ocon op een zevende plaats, zijn er een viertal auto’s aan het knokken voor positie. Tsunoda, Norris, Hamilton en Zhou vechten om elke meter asfalt. Daarachter komt Piastri ook steeds dichterbij. Albon is wederom in goede doen en rijdt nog steeds op zijn banden waarmee hij gestart is. Leclerc dobbert een beetje rond op een vijftiende plaats maar schijnt ook vloerschade te hebben waardoor het allemaal niet lukt in zijn Ferrari.

Liam Lawson gaat in zijn prima debuut kortstondig Leclerc voorbij, die met een aangeschoten bolide even later deze plek weer terug vecht, maar toch de pits moet bezoeken voor een opgave. Carlos Sainz komt ook de pits in voor nieuwe soft banden en rijdt steeds sneller rond op een achtste plaats, nadat Albon eindelijk zijn banden gaat vervangen. Ook Piastri moet eraan geloven zodat de Spanjaard opstoomt naar een vijfde plaats achter Tsunoda, die profiteert van een wissel van Lewis Hamilton en Pierre Gasly.

Pierre Gasly ondergaat zijn vijf seconden straf bij zijn bandenwissel en komt vlak voor George Russell op een zesde plaats de baan weer op. Ook Fernando Alonso komt naar binnen voor nieuwe softs, maar verliest heel veel tijd door een langzame stop, waardoor Sainz profiteert en naar de derde plaats opschuift. Met nog 22 ronden te gaan meldt ook Verstappen zich in de pits voor nieuwe rode banden maar heeft al zo’n voorsprong opgebouwd dat hij zijn eerste plaats behoudt.

Onder druk van Gasly verliest Tsunoda zijn vijfde plaats. In de eindfase van de wedstrijd wordt er weer regen vanuit zee verwacht. Fernando gaat ervoor en pakt de laatste podiumplaats weer over van Sainz op betere banden. Ook Albon passeert Tsunoda met mindere voorbanden en gaat door naar de zevende plaats achter Russell. De Williams van Albon passeert ook Russell en meldt zich in de top zes. Fernando Alonso verbetert zich elke ronde en verkleint de achterstand op Sergio Perez.

De poncho’s in het publiek gaan weer aan. Er komt regen aan. Hamilton passeert zijn teamgenoot Russell voor de zevende plaats. Ook Gasly heeft de flow te pakken en schiet ten koste van Sainz door naar de vierde plaats. De één na de andere auto komt binnen voor de intermediates. Er valt plotseling een pak met regen. Perez verliest kostbare tijd omdat zijn banden niet klaar liggen. Verstappen rijdt nog een ronde langer door en meldt zich ook in de pits. Albon blijft op de baan er verliest daardoor veel tijd en komt pas een ronde later regenbanden halen. Fernando Alonso pakt de tweede plaats van Perez over, die zich verslikt in de Tarzanbocht en rechtuit schiet en licht de bandenstapels met zijn achtervleugel raakt.

Ook de twee Alfa’s schieten rechtdoor in de Tarzan. Max Verstappen komt de pits in voor Full Wets regenbanden en behoudt de leiding. Perez komt te snel naar binnen en raakte even de vangrail. Zhou gaat er hard af in de Tarzanbocht. Het is niet meer verantwoord om verder te racen, zoveel water valt er naar beneden. Ook Lewis Hamilton schiet er even af. De wedstrijdleiding stopt de wedstrijd met een code rood. Verstappen blijft na alle commotie koploper voor Alonso en Perez. Gasly is vierde voor Sainz en Hamilton. Perez is ”under investigation” bij de stewards omdat hij bij het doorschieten in de Tarzan de tegengestelde richting reed. Alle overgebleven bolides parkeren hun auto’s in de pitstraat en het is wachten hoe de laatste zeven ronden moeten worden vervolgd.

De wedstrijd wordt vervolgd via een rollende start achter de safety car die twee formatieronden gaat rijden. Zicht voor de rijders is het grootste probleem. De laatste vijf ronden gaan uitmaken wat de uiteindelijke volgorde wordt in deze knotsgekke race. Verstappen blijft eerste voor een aanvallende Alonso die sneller lijkt. Sergio Perez krijgt een penalty van vijf seconden omdat hij te hard rijdt in de pits. George Russell zet zijn Mercedes in de pits na een klein contact met Norris en valt uit. Verstappen krijgt meer temperatuur in zijn banden en neemt afstand van Alonso.

Max Verstappen wint de race, drie op een rij voor de Red Bull rijder op Zandvoort. Negen overwinningen op rij dit seizoen waarmee hij het record van Vettel uit 2013 evenaart. Fernando Alonso komt  na de herstart nog even dichtbij maar ook hij moet Verstappen laten gaan. Door de straf van Perez schuift Gasly door naar de laatste podiumplaats. Perez zakt terug naar buiten het podium gevolgd door Sainz en Hamilton. Norris en Albon. Piastri en Ocon maken de top tien vol. Het is een wedstrijd geweest waar nog lang over gepraat gaat worden. Volgende week staat alweer de  Grand Prix van Italië te wachten op het circuit van Monza.

Uitslag:
1. Max Verstappen Red Bull Racing Honda RBPT 2:24:04.411
2. Fernando Alonso Aston Martin Aramco Mercedes +3.744s     
3. Pierre Gasly   Alpine Renault  +7.058s               
4. Sergio Perez Red Bull Racing Honda RBPT +10.068s  
5. Carlos Sainz   Ferrari +12.541s              
6. Lewis Hamilton Mercedes +13.209s  
7. Lando Norris McLaren Mercedes +13.232s    
8. Alexander Albon Williams Mercedes +15.155s             
9. Oscar Piastri McLaren Mercedes +16.580s    
10. Esteban Ocon Alpine Renault              +18.346s            
11. Lance Stroll Aston Martin Aramco Mercedes +20.087s           
12. Nico Hulkenberg Haas Ferrari +20.840s         
13. Liam Lawson AlphaTauri Honda RBPT +26.147s         
14. Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari +27.388s               
15. Yuki Tsunoda AlphaTauri Honda RBPT +29.893s        
16. Kevin Magnussen Haas Ferrari +31.410s       
17. George Russell Mercedes +55.754s
NC. Zhou Guanyu Alfa Romeo Ferrari DNF           
NC. Charles Leclerc Ferrari DNF
NC. Logan Sargeant Williams Mercedes DNF

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet