Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Max Verstappen rijdt naar zijn derde poleposition op Zandvoort

YIMZ1099

Het is weer Max Verstappen, die zijn ongelofelijke klasse in de slotfase laat zien. Hij wil nooit verliezen en zorgt voor een enorme geluid en feestvreugde bij het publiek. Verstappen rijdt naar zijn derde poleposition op Circuit Zandvoort en gaat morgen als huizenhoge favoriet ook voor zijn derde overwinning na 2021 en 2022 op zijn thuis circuit. Met een verschil van 0.537 blijft Lando Norris als tweede toch flink achter. Ook derde rijder George Russell blijft met 0.727 seconde achterstand in de schaduw van Verstappen staan.

Tekst: Gerrie Hoekstra

Q1
Na alle regen is het eindelijk droog, maar vanaf het zuiden vormen zich weer donkere wolken. Het kan zomaar weer beginnen te plentsen. Op een nog kletsnatte baan gaat de kwalificatie voor de Grand Prix van Nederland beginnen. Een belangrijke sessie die de startopstelling voor de Dutch Grand Prix gaat bepalen, op een circuit waar inhalen bijna onmogelijk is. Een uitdagende kwalificatie op een smal circuit, waar iedereen eigenlijk gelijk zijn tijd wil neerzetten. De intermediate band is het beste rubber om mee te beginnen en iedereen kiest voor deze band. Alexander Albon en Max Verstappen maken gelijk kennis met de grindbakken. Verstappen klaagt over te weinig grip. De beide McLaren rijders Lando Norris en Oscar Piastri openen het bal.

Sergio Perez split het McLaren duo, terwijl de beide Ferrari-rijders Charles Leclerc en Carlos Sainz zich eindelijk helemaal bovenin melden. Oscar Piastri en Lando Norris herstellen de volgorde in hun voordeel, maar ook Alexander Albon verbetert zich naar een derde plaats. Meer rijders raken gewend aan de omstandigheden. Sergio Perez stijgt naar de top vier, waarin Russell zich achter Norris op een tweede plaats meldt. Verstappen krijgt eindelijk temperatuur in de banden en pakt vanaf een achtste plaats de leiding. Piastri komt bijna in aanraking met Carlos Sainz, die uit de pits komt en hem niet gezien heeft.

Met nog drie minuten te gaan rijden Liam Lawson, Nico Hulkenberg, Lewis Hamilton, Kevin Magnussen en Carlos Sainz zijn in de gevarenzone gekomen. Alexander Albon voelt zich lekker op Zandvoort en op verse intermediates pakt de Williams rijder de kop, met Verstappen daarachter. In de ultieme slotfase begint het weer te regenen. Alexander Albon pakt in Q1 de snelste tijd voor Verstappen op +0.026 seconde met Oscar Piastri op de derde plaats op +0.292 seconde.

Afvallers:
16. Guanyu Zhou (Alfa Romeo-Ferrari) +1.128 - Q1
17. Esteban Ocon (Alpine-Renault) +1.171 - Q1
18. Kevin Magnussen (Haas-Ferrari) +1.253 - Q1
19. Valtteri Bottas (Alfa Romeo-Ferrari) +1.321 – Q1
20. Liam Lawson (AlphaTauri-Honda) +2.481 - Q1

Q2
Er komt weer meer regen aan. Max Verstappen gaat als één van de eersten weer de baan op. Toch weer oppassen om met koude banden gelijk er vol tegenaan te gaan. Max Verstappen rijdt naar de snelste tijd gevolgd door George Russell en Alex Albon. Logan Sargeant geniet een paar seconden van zijn snelste tijd, want daar is weer Verstappen zich het feestje voor de Amerikaan verstoort. Ook Oscar Piastri en Lance Stroll melden zich in de top vier. Het zonnetje begint weer te schijnen, de wind is ook gedraaid. De baancondities worden elke ronde beter en er ontstaat zelfs een wat drogere ideale lijn. Lando Norris gaat naar de snelste tijd maar daar is Verstappen weer die steeds sneller rondgaat. Lewis Hamilton laat zich in de top drie zien.

Ondanks dat Max Verstappen op dezelfde intermediates blijft verbetert de Red Bull rijder zich onder de 1:20. Alexander Albon en George Russell gaan wel voor nieuwe intermediates en gaan naar één en twee. Verstappen zakt terug naar de derde plaats. Verstappen, ziet het gevaar en gaat met nog maar korte tijd te gaan toch nieuwe banden halen. Piastri staat bovenaan gevolgd door Albon en Leclerc. Verstappen is gezakt naar de vijfde plaats.

De laatste ronde wordt belangrijk, wie het laatst de finishvlag ziet heeft de meeste kansen. In de ultieme slotfase is het toch weer Verstappen voor Piastri en Albon. Ook Sargeant verrast met een tiende plaats en drukt Stroll uit de top tien. Gasly, Hamilton, Tsunoda en Hulkenberg halen ook Q1 niet en gaan morgen voor een moeilijke inhaalrace.

Afvallers:
11. Lance Stroll (Aston Martin-Mercedes) +0.054 (verschil met P10) - Q2
12. Pierre Gasly (Alpine-Renault) +0.061 – Q2
13. Lewis Hamilton (Mercedes) +0.084 – Q2
14. Yuki Tsunoda (AlphaTauri-Honda) +0.163– Q2
15. Nico Hulkenberg (Haas-Ferrari) +0.183 – Q2

Q3
Het is niet te geloven, de zon is gaan schijnen. Tijd om afstand te nemen van de intermediates. Wie gaat de gok nemen voor slicks. Het asfalt is nog koud en het opwarmen van de profiel loze banden kost wat tijd. Max Verstappen kiest verrassend genoeg nog steeds voor de intermediates maar komt na één ronde toch binnen voor de soft slicks. Na twee minuten gaat Logan Sargeant er hard af in de Gerlachbocht. Gelukkig stapt de Amerikaan ongedeerd uit de auto. Albon staat vooraan voor Sargeant, die zich na zijn crash niet meer kan verbeteren, Carlos Sainz en George Russell zijn de enige rijders daarachter die een tijd hebben gezet. De regenjassen en truien gaan uit bij de toeschouwers, de baan wordt na de code rood er alleen nog maar sneller op.

Het tweede deel van deze derde kwalificatie begint met nog zeven minuten op de teller. Carlos Sainz zit als eerste in zijn snelste ronde. De paarse sectoren volgen elkaar snel af. Verstappen blijft steken op een derde plaats achter Norris en Piastri. Charles Leclerc gaat met veel onderstuur in Bocht 8 de bandenstapels in en zorgt opnieuw voor een code rood. Pech voor Verstappen die bezig was met een hele snelle ronde.

Nog vier bepalende minuten om voor de poleposition te gaan. Wie wil als laatste naar buite gaat heeft de meeste kans. Perez, Albon en Alonso gaan als eerste de baan op. De laatste ronde van deze kwalificatie is beslissend. Het is weer Verstappen die zijn ongelofelijke klasse in de slotfase laat zien. Hij wil nooit verliezen en zorgt voor een enorme geluid en feestvreugde bij het oranje gekleurde publiek. Met een verschil van 0.537 seconde blijft Lando Norris toch nog flink achter. Ook derde rijder George Russell blijft met 0.727 seconde achterstand in de schaduw van Verstappen staan. Een hele fraaie prestatie van Alex Albon, die zijn Williams naar een vierde plaats knokt. Alonso wordt uiteindelijk vijfde gevolgd door Carlos Sainz en Sergio Perez, die op 1.371 seconde achterstand op zijn teamgenoot deze kwalificatie afsluit. Ook Piastri kan de sectoren niet aan elkaar knopen en wordt achtste. De twee pechvogels Charles Leclerc en Logan Sargeant maken de top tien vol.

Uitslag:
1. Max Verstappen RED BULL RACING HONDA RBPT 1:10.567     
2. Lando Norris MCLAREN MERCEDES +0.537     
3. George Russell MERCEDES +0.727      
4. Alexander Albon WILLIAMS MERCEDES +0.852            
5. Fernando Alonso ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES +0.852            
6. Carlos Sainz FERRARI +1.187 
7. Sergio Perez RED BULL RACING HONDA RBPT +1.187
8. Oscar Piastri  MCLAREN MERCEDES +1.371     
9. Charles Leclerc FERRARI +2.098           
10. Logan Sargeant WILLIAMS MERCEDES +6.181

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet