Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Max Verstappen snelste in derde vrije training

SI202308250288

Was het gisteren tijdens de eerste twee vrije trainingen nog zonnig, tijdens de derde vrije training moesten de heren coureurs onder natte omstandigheden de baan op. Dat weerhield Max Verstappen niet om in de laatste minuten van de sessie naar de snelste tijd te rijden voor Geirge Russell en Sergio Perez die precies één seconde moest toegeven op zijn teamgenoot Verstappen.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: Red Bull

Je hoopt dat het ooit een keer gaat gebeuren, je debuut maken in een Grand Prix Formule 1. Liam Lawson aast op een stoeltje voor 2024, maar gaat na een enerverende vrijdag Daniel Ricciardo vervangen, die gisteren zijn hand brak na contact met de banden in de Hugenholtz bocht. Spanning bij de Nieuw-Zeelander die met nog maar één vrije training voor de boeg er vanmiddag gelijk voor moet gaan in een waarschijnlijk natte kwalificatie.

Na de snelste tijd in de eerste vrije training behaalde Max Verstappen een tweede plaats in VT2, waar een verrassend snelle Lando Norris als sterkste te voorschijn komt. Deze derde vrije training wordt onder heel andere omstandigheden gereden. Het is weer wat harder gaan regenen. Moeilijke omstandigheden voor de heren coureurs, maar ook lastig voor de fans in de duinen.

Max Verstappen komt als eerste de baan op met regenbanden en gelijk met een 1:27.514 de snelste tijd neerzet. Een ronde later volgt er een lastig moment voor de Red Bull coureur, die helemaal dwars de Hunzerug op gaat en bijna de vangrail toucheert. Verstappen komt gelijk naar binnen voor een check aan de auto. Ook Sergio Perez kent een momentje in de Hans Ernst bocht en ploegt door de grindbak. Kevin Magnussen zorgt voor een code rood, nadat hij met koude banden, vanuit de pits, wel de rail raakt uitkomend de Hugenholtz bocht. De klok tikt door bij een vrije training. De Haas is snel weggetakeld en de sessie wordt hervat.

Nieuwste snelste tijd voor Charles Leclerc op regenbanden, die daar zo van schrikt, dat de Monegask rechtdoor schiet in de Tarzanbocht en bijna de bandenstapel raakt. Verstappen reageert gelijk en verbetert de tijd op zijn intermediates. Hoe meer water er verplaatst wordt hoe sneller de rondetijden worden. Pierre Gasly gaat even door het grind in de Hans Ernst bocht terwijl Guanyu Zhou voor een tweede code rood zorgt, nadat de Alfa Romeo zich vast graaft in de voorlaatste Bocht 13.

Met een kleine 26 minuten nog te gaan worden de bolides weer losgelaten. Carlos Sainz blokkeert voor de Tarazan en schiet zonder grip rechtdoor en kan via het escape straatje zijn weg vervolgen. Het is en blijft aftasten, maar de meeste rijders gaan over op de intermediate banden. Na wat aanpassingen komt Verstappen ook weer de baan op. Het weer wordt wat beter en het is eindelijk droog. Lando Norris pakt de snelste tijd van Verstappen af. De baan wordt steeds beter. Oscar Piastri neemt kortstondig de kop over van zijn McLaren teamgenoot Norris, die even later gelijk weer bovenaan te vinden is. Esteban Ocon mist zijn rempunt voor de Tarzanbocht, raakt de bandenstapel maar kan zijn weg vervolgen. Liam Lawson spint op een gevaarlijk punt vlak voor de Arie Luyendijk bocht en tikt met zijn voorvleugel de bandenstapel aan, en veroorzaakt de derde code rood.

Met nog bijna negen minuten breekt de slotfase aan van deze hectische sessie. Charles Leclerc toucheert net niet de bandenstapel einde rechte stuk, en kan door. De baanomstandigheden worden beter en er breekt zelfs wat blauwe lucht door de donkere regenwolken. Max Verstappen pakt de snelste tijd af van Norris. Ook George Russell schiet naar de tweede plaats op 0.021 seconde van Max, die zich daarna gelijk weer verbetert. Voor de tweede maal dit weekend schiet Verstappen door de grindbak van de Hans Ernst bocht, maar is wel de snelste in deze derde vrije training. George Russell blijft tweede op +0.379, gevolgd door Sergio Perez op +1.000 seconde.

Uitslag VT3:
1. Max Verstappen Red Bull Racing Honda RBPT 1:21.631
2. George Russell Mercedes +0.379s      
3. Sergio Perez Red Bull Racing Honda RBPT +1.000s      
4. Fernando Alonso Aston Martin Aramco Mercedes +1.003s     
5. Lewis Hamilton Mercedes +1.092s     
6. Alexander Albon Williams Mercedes +1.119s               
7. Oscar Piastri McLaren Mercedes +1.261s        
8. Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari +1.334s    
9. Charles Leclerc Ferrari +1.462s            
10. Lando Norris McLaren Mercedes +1.527s    

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet