Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Overwinning United Autosports bij ELMS-première op Motorland Aragón

UNITED AUTOSPORTS USA - Philip HANSON (GBR) - UNITED AUTOSPORTS USA - Oliver JARVIS (GBR) - UNITED AUTOSPORTS USA - Marino SATO (JPN) -European Le Mans Series - 4 Hours of Aragon - Motorland Aragon - Alcaniz - Spain -
Winst voor United Autosports in de ELMS-race op Aragón

Het United Autosports USA-team won met rijders Marino Sato, Phil Hanson en Oliver Jarvis de vier-uursrace van de European Le Mans Series op het circuit van Motorland Aragón. In de wedstrijd, die in het donker eindigde, waren er geen podiumplaatsen voor de Nederlanders weggelegd: Job van Uitert en Tijmen van der Helm werden met de Oreca van Panis Racing als vierde geklasseerd, invaller Bent Viscaal eindigde namens Algarve Pro Racing als elfde algemeen en vierde in Pro/Am. De LMP3-winst was voor Cool Racing met het trio Chila/Siebert/Garcia, Kessel Racing won met Kimura/Huffaker/Rigon in de Ferrari de GTE-klasse.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: ELMS

De European Le Mans Series kwam nog niet eerder op Motorland Aragón in actie. Voor United Autosports was het bezoek aan het circuit in het noordoosten van Spanje in ieder geval een succes. In de kwalificatie behaalde het trio Marino Sato, Phil Hanson en Oliver Jarvis met de nummer 22-Oreca de pole-position en in de race zetten de rijders die optimale uitgangspositie om in de overwinning, de eerste van het seizoen voor het Brits-Amerikaanse team van Richard Dean en Zak Brown. Vanaf pole bouwde Hanson in de eerste anderhalf uur een voorsprong op, ondanks een safety-car-fase aan het eind van het eerste uur. Na de rijderswissel viel de United-Oreca aanvankelijk terug naar de derde plaats, maar Sato kon snel weer opklimmen. De rijderswissel naar Jarvis leverde opnieuw wat tijdverlies op, maar omdat de laatste tankstop van United korter duurde dan die van de concurrentie, kon de Brit uiteindelijk de overwinning naar huis rijden. Het Franse team IDEC Sport, dat lange tijd goede papieren in handen leek te hebben, eindigde met Paul-Loup Chatin, Paul Lafargue en Laurents Hörr met bijna 15 seconden achterstand op de tweede plaats. Algarve Pro Racing completeerde met Kyffin Simpson, James Allen en Alex Lynn het podium na een uitstekende inhaalrace vanaf de laatste plaats op de grid als gevolg van een probleem met de remmen in de kwalificatie.

Start - European Le Mans Series - 4 Hours of Aragon - Motorland Aragon - Alcaniz - Spain -
Start van de race, de tribunes waren slechts matig bezet

Panis Racing eindigde met de beide Nederlanders Job van Uitert en Tijmen van der Helm en Manuel Maldonado op de vierde plaats. Maldonado reed de eerste stint, waarna Van der Helm instapte. Die verloor veel tijd achter de Cool Racing-auto, die twee ronden achterstand had, maar niettemin rondenlang blokkeerde. “De snelheid was prima, maar het verkeer was ongelukkig voor ons”, zei Van der Helm naderhand. Job van Uitert nam de slotstint voor zijn rekening en nam zelfs kortstondig de leiding, maar na de laatste pitstop moest het team uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats, mede vanwege een “full course yellow” in de slotfase. “Teleurgesteld”, gaf Van Uitert toe. “We maakten kans op de zege, dat was mooi, maar we kwamen net iets tekort voor het podium.”

230828 ELMS Viscaal
Bent Viscaal reed als invaller bij Algarve Pro Racing

Bent Viscaal kende in Aragón een invalbeurt bij Algarve Pro Racing, omdat reguliere rijder Jack Hawksworth in de IMSA-race op Virginia International Raceway aan de bak moest. Viscaal deelde de auto met Tristan Vautier en Fred Poordad. Laatstgenoemde, een Amerikaanse amateurrijder, nam de kwalificatie voor zijn rekening. Viscaal kreeg tijdens zijn rijbeurt te maken met een “drive-through” vanwege het overschrijden van de afgrezing van de baan, hoewel later bleek dat het de voor hem rijdende Colombiaan Juan-Pablo Montoya geweest was, die over de lijn gegaan was. “Het was moeilijk te verkroppen dat ik naar binnen moest, terwijl juist mijn tegenstander continu de regels overtrad. Tijdens een race kan je echter weinig doen. Ik kan wel stampij maken, maar daar winnen we niets mee.” Uiteindelijk brachten Viscaal en zijn teamgenoten de auto als achtste algemeen en vierde in de Pro-Am-klasse aan de finish. De achterstand op de nummer drie in de klasse bedroeg 30 seconden, precies de tijd die verloren was gedaan door de achteraf onterecht gebleken “drive-through”…

Cool Racing-rijders Adrien Chila, Marcos Siebert en Alejandro García wonnen ondanks een tijdstraf van 20 seconden voor de tweede keer dit seizoen de LMP3-klasse. De straf voor het team met de Ligier was het gevolg van het feit dat de auto tijdens een pitstop niet met de vier wielen op de grond stond toen er al begonnen was met bijtanken. Niettemin won het trio met 24 seconden voorsprong op WTM-Rinaldi-Duqueine-rijders Torsten Kratz, Leo Weiss en Oscar Tunjo. Ultimate behaalde de derde plaats in de klasse met de Ligier in handen van Eric Trouillet en de beide broers Jean-Baptiste en Matthieu Lahaye. Voor Glenn van Berlo, uitkomend met de Ligier van Eurointernational, was de race voortijdig ten einde.

De GTE-zege was voor Takeshi Kimura, Scott Huffaker en Davide Rigon met de Kessel Racing-Ferrari. Ze eindigden voor de drie Proton-Porsches, respectievelijk de nummer 16 van Ryan Hardwick, Zach Robichon en Alessio Picariello, de nummer 93 van Michael Fassbender, Martin Rump en Richard Lietz en de nummer 77 van Christian Ried, Gianmarco Levorrato en Julien Andlauer.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet