Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: In memoriam Bill Vukovich II

Bill Vukovich II was in 1968 de Rookie van het jaar op de Brickyard. Bill overleed afgelopen zondag op 79-jarige leeftijd. Bill was de zoon van tweevoudig Indy 500 winnaar Bill Vukovich en tevens vader van een andere rookie Bill Vukovich III. Tevens afkomstig uit één van de vijf beroemde Amerikaanse racefamilies waarvan rijders uit drie generaties aan de Indy 500 hebben deelgenomen. De Unsers, de Brabhams, Andretti’s en de Foyt’s.

Bill Vukovich II

Tekst Willem J. Staat
Foto: Indycar

In memoriam Bill Vukovich II
De in Californië geboren Vukovich startte tussen 1968 en 1980 twaalfmaal in de Indy 500 en behaalde zes Top 10 resultaten. Zijn beste resultaat kwam in de tragische editie van 1973 die voortijdig wegens regen werd afgebroken. In de No 2 Sugaripe Prune Eagle Offenhauser die door Jerry O’Connell was ingeschreven eindigde Vukovich als tweede.

Vervolgens schitterde Bill in de drie daaropvolgende jaren op de Speedway. In 1974 en 1975 eindigde hij resp. als derde en zesde. In 1975 leverde hij overigens zijn beste kwalificatieresultaat door als achtste in de No 6 Fletcher Racing Cobre Tire Eagle Offy te starten.In 1968 kwalificeerde hij zich als 23e en klom in de No 98 Wagner Lockheed Shrike Offy die door JC Agajanian, eveneens uit afkomstig uit Californië, was ingeschreven. Daarmee verdiende hij de Rookie of the Year Award.

Tussen 1965 en 1982 nam Vukovich maar liefst aan 158 Indycar-wedstrijden deel waarin hij in totaal 85 Top 10 resultaten wist te behalen. Zijn enige overwinning behaalde hij op 16 september 1973 in Michigan in een wedstrijd die toevallig een doubleheader op die dag was. In 1972 beleefde hij zijn beste Indycar-seizoen door als tweede achter Joe Leonard in de eindstand te eindigen.

De veelzijdige Vukovich blonk niet alleen uit op de Speedways maar ook op de vele short tracks die Amerika telt. In totaal behaalde hij 23 USAC Midget-overwinningen, eveneens uitkomend voor het team van JC Agajanian. Deze successen leidden er toe dat hij in de National Midget Auto Racing Hall of Fame werd opgenomen evenals de drie andere leden van de familie Vukovich.

De autosport leverde voor de familie Vukovich veel faam op maar zij werden ook door vele tragedies achtervolgd. Vader Bill Vukovich won tweemaal de Indy 500 en stierf in 1955 terwijl hij op de Brickyard een hattrick probeerde te scoren. Bill Vukovich III stierf in november 1990 tijdens de training voor een Sprint Car-wedstrijd in Bakersfield, Californië, slechts 27 jaar oud.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet