Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: David Vegter stijgt met stip naar plek twee in het FIA EK

vegter.01

David Vegter is mede dankzij een uitstekend resultaat bij de Summit Racing Equipment Internationals opgerukt naar de tweede plaats in het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap. Op het Zweedse Tierp Arena wist de Nederlandse coureur in de sterkst bezette klasse van het FIA EK zijn eliminatieronden winnend af te sluiten en de halve finales te bereiken. Met nog twee wedstrijden te gaan is het gat naar de leider in de tussenstand een nog altijd overbrugbare 79 punten.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Remco Scheelings


David Vegter en zijn team Vegter Pro Mod Racing sloten het seizoen 2022 af met een meer dan uitstekende runner-up positie in het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap, de meest internationale en sterkst bezette klasse van het prestigieuze FIA Europees Kampioenschap Drag Racing.

vegter.02

Dat dit seizoen de volgende stap was gezet, bleek al snel. Tijdens de aan de eerste ronde van het FIA Europees Kampioenschap voorafgaande Doorslammers doorbrak Vegter een nieuwe barrière. Met de Vegter Pro Mod Racing ’67 Chevrolet Camaro klokte de Nederlander eerst een tijd van 5,754 seconden, om dit nieuwe persoonlijke record vervolgens aan te scherpen tot 5,740 seconden! Daarmee doorbrak de door Velocity Classics, HKR Techniek, tomkart en Post & Dros gesteunde Nederlander niet alleen voor het eerst de magische grens van 5,8 seconden, ook bleef Vegter slechts een fractie verwijderd van het Europees record dat met 5,724 seconden op naam staat van regerend Europees kampioen Jan Ericsson.

vegter.03

Tijdens The Main Event, de eerste ronde van het FIA Europees Kampioenschap, klokte Vegter opnieuw twee keer een tijd van 5,7 seconden en sloot de wedstrijd af met een vijfde plaats in de tussenstand van het FIA EK. Bij de tweede ronde van de titelstrijd op het Zweedse Tierp Arena scoorde de Nederlander voldoende punten om op te klimmen naar de derde plaats in de tussenstand.

vegter.04

In het tweede weekend van augustus reisde Vegter Pro Mod Racing opnieuw naar Tierp voor ronde drie van het kampioenschap. En opnieuw presteerde de Nederlander uiterst sterk. In de eerste eliminatieronde klopte Vegter zijn directe tegenstander in de titelstrijd, de Zwitserse routinier Bruno Bader, om vervolgens in de kwartfinales meervoudig Europees kampioen Michael Gullqvist het nakijken te geven. Omdat de wedstrijd door aanhoudende regen in de ochtend pas laat was begonnen, bleven de eliminaties steken bij de halve finales. Met zijn plaats in de halve finales scoorde de Nederlander voldoende punten om door te stijgen naar plek twee in de tussenstand. Omdat de leider in de tussenstand, regerend kampioen Ericsson, evenveel punten scoorde als Vegter, bleef het onderlinge verschil gelijk.

vegter.07

De achterstand van Vegter op leider Ericsson bedraagt nu, met nog twee wedstrijden voor het FIA Europees Kampioenschap te gaan, 79 punten. Hoewel de Nederlander het daarmee niet volledig in eigen hand heeft en ook afhankelijk is van een voortijdige uitschakeling van de Zweed, is er nog van alles mogelijk. Dit bleek ook weer bij de afgelopen ronde in Zweden toen Ericsson in de kwartfinales tegen technische problemen aanliep en in de halve finales, als deze nog verreden hadden kunnen worden, niet meer aan de start had kunnen verschijnen en Vegter dus veel punten had kunnen inlopen.

vegter.05

De eerste kansen voor Vegter zijn al aankomend weekend als van 25 tot en met 27 augustus met de NitrOlympX op de Rico Anthes Quartermile van de HockenheimRing de vierde ronde van het FIA Europees Kampioenschap op de kalender staat. Vorig jaar wist de Nederlander op de Duitse baan de eerste kwalificatiepositie voor zich op te eisen. Twee weken na de NitrOlympX wordt het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing afgesloten met de European Finals op het Engelse Santa Pod Raceway. Dan zal duidelijk worden of Vegter het gat naar de leidende Ericsson heeft kunnen dichten. Eén ding is zeker, met runs van 5,7 seconden is Vegter de enige rijder in Europa die de tijden van Ericsson kan evenaren.

vegter.06

Vegter Pro Mod Racing wordt gesteund door Velocity Classics, het in Rijsenhout gevestigde bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop van exclusieve (Amerikaanse) muscle cars en klassiekers, HKR Techniek, tomkart (elektrische karts) en Post & Dros.

vegter.08

Volg Vegter Pro Mod Racing op Instagram via vegterpromodracing en op Facebook Vegter Pro Mod Racing.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet