Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

ADAC GT4 Germany: Maxime Oosten en Mex Jansen belonen sterke inhaalraces beiden met podiumsucces

ADAC GT4 Germany, 7. + 8. Rennen Lausitzring 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Met de Project 1-BMW met Ekris-opschrift eindigde Maxime Oosten samen met teamgenoot Michal Makes heel keurig als tweede

Na de kwalificatie, waarin de BMW’s niets te melden hadden, zag het er bepaald niet naar uit, maar aan het eind van de zaterdagsrace van de ADAC GT4 Germany op de Lausitzring stonden de beide Nederlandse BMW-rijders toch op het podium. Maxime Oosten en Michal Makes eindigden met de Project 1-BMW vanaf de elfde startplaats als tweede, Mex Jansen en Nico Hantke reden met de Walkenhorst-BMW van de tiende naar de derde positie. De overwinning ging na een geweldig duel naar Finn Zulauf en Daniel Gregor in de Avia-W&S-Porsche.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: ADAC

Snelste in de kwalificatie was de Deen Nikolaj Møller-Madsen in de nummer 6-WimmerWerk-Porsche, Daniel Gregor maakte er in de Avia W&S-Cayman een volledige eerste startrij voor Porsche van. Daarachter volgde Hugo Sasse in de ProSport-Aston-Martin, gevolgd door Mercedes-rijders Rodgiro Almeida (Mücke), Marc de Fulgencio (BCMC) en Jan Philipp Springob (CV Performance Group). Achter nog eens drie Porsches, onder wie Alexander Hartvig, teamgenoot van Nathan Schaap in de Allied-Racing-Cayman als negende, was Mex Jansen in de Walkenhorst-M4 als tiende de snelste BMW-rijder, Maxime Oosten kwalificeerde de Project 1-BMW als elfde.

ADAC GT4 Germany, 7. + 8. Rennen Lausitzring 2023 - Foto: Gruppe C Photography

Møller Madsen neemt de leiding voor Gregor en Almeida. Achterin gaat het mis voor Mercedes-rijder Steinmetz, die zijn auto in het grind zet en uiteraard komt de safety-car in actie. Oosten heeft al drie plekken plek gewonnen en is negende, Jansen rijdt op de elfde plaats. Na acht minuten wordt de race weer vrijgegeven. Jahn valt Almeida aan en pakt de derde plaats. Oosten zet zijn aanvallende race voort en haalt Marc de Fulgencio in, waarmee hij al op de zesde plaats rijdt. Een ronde later is Jan Philipp Springob het volgende slachtoffer: Oosten opent aan het einde van het rechte stuk de aanval en duikt aan de binnenkant voor Springob de eerste bocht in. Vervolgens is het nog slechts een kwestie van tijd voordat ook David Jahn aan de beurt is, en inderdaad weet Oosten ook de voormalig kampioen in de serie te verschalken.

Ook Mex Jansen is aan een mooie inhaalrace bezig en rijdt na 20 minuten op de zevende plaats. Een ronde later passeert Jansen ook Jahn, die ogenschijnlijk een probleem met zijn Porsche heeft en steeds meer tempo verliest. Met 35 minuten op de klok opent het pitstopvenster, Springob is de eerste uit de kopgroep die binnenkomt. Oosten volgt twee ronden later, ook Jansen stopt. Gregor komt als tweede in de wedstrijd binnen, Møller Madsen blijft vooraan gestaag zijn ronden rijden, maar komt drie minuten voor het eind van het pitstopvenster ook de pits in. Ekelchik neemt over, maar moet eenmaal een “penalty lap” afleggen, omdat de pitstop een tiende seconde onder het minimum gebleven was. Daarmee valt hij terug naar de vierde plaats. Finn Zulauf heeft in de W&S-Porsche de leiding in handen, voor Knopp in de BTW-Mercedes, die hij van Almeida overgenomen had, en Michal Makes, de teamgenoot van Oosten. Hantke, de partner van Jansen, rijdt op de vijfde plaats, een positie voor Nathan Schaap, die de Allied-Porsche van Hartvig overgenomen heeft.

Michal Makes passeert ook Knopp en neemt daarmee de tweede plaats over. Schaap moet eenmaal een “penalty lap” rijden omdat het team in de pitstraat te snel was. Daarmee valt hij terug naar de elfde positie. Zulauf, de leider in de wedstrijd met de Avia-W&S-Porsche, krijgt de Project 1-BMW met Ekris-opschrift steeds groter in de achteruitkijkspiegel, Makes zet de Duitser flink onder druk. Knopp rijdt echter ook het gat naar Makes dicht, wat een spannende slotfase in de top drie belooft. Met 11 minuten te gaan lukt het Makes: aan de buitenkant in bocht 1 kan Makes de leiding overnemen als Zulauf te weinig grip heeft. Vervolgens komt de safety-car de baan op vanwege de gestrande Porsche van Tanno Neumann, hoewel die daar al ruim drie minuten stond…

ADAC GT4 Germany, 7. + 8. Rennen Lausitzring 2023 - Foto: Gruppe C Photography
Oosten en Makes sluiten de race als tweede af

Met nog vier minuten te gaan wordt de race weer vrijgegeven. Makes behoudt de leiding, samen met Zulauf loopt hij weg bij de rest, aangevoerd door Ekelchik, met daarachter Hantke, Ortmann, Knopp en Bulatov. In de voorlaatste ronde plaats Zulauf weer een aanval op Makes voor de leiding en passeert de BMW. Uiteindelijk winnen Zulauf en Gregor, voor Makes/Oosten en Hantke/Jansen. Schaap/Hartvig eindigen op de 13e plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet