Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Mazda MX-5 Cup

BetCity Mazda MX-5 Cup: Sam Jongejan wint spektakelstuk op Assen

MARCEL DEKKER - Mazda MX-5 - Dekker Racing / Mazda MX-5 Cup - TIMO DE GRAAFF - Mazda MX-5 - Tachyon / Mazda MX-5 Cup - SAM JONGEJAN - Mazda MX-5 MV Motorsport / Mazda MX-5 Cup - Jacks Racing Day at TT cCircuit, Assen, Netherlands, August, 13, 2023, Photo: Rob Eric Blank

De toeschouwers die tijdens Jack’s Racing Day tot het eind zijn blijven zitten kregen gelijk. Het mooiste was tot het laatste bewaard. De coureurs van de BetCity Mazda MX-5 Cup maakten er op TT Circuit Assen weer zo’n racefestijn van waarover nog lang nagepraat gaat worden. Driedik door de bochten, felle gevechten, maar met eerbied voor elkaars materiaal. De beslissing viel weer in de laatste ronde en de laatste bocht. De Geert Timmerbocht werd weer de scherprechter waar Sam Jongejan het gelukkigste uitkwam en de wedstrijd met 0.121 seconde voorsprong op zijn naam schreef voor Marcel Dekker en de comeback kid Timo de Graaff die slechts 0.177 seconde te kort kwam. Grote waardering voor Maikel Schilders, die na een heftige crash in de eerste race gisteren naar een hele fraaie achtste plaats reed in een voor hem vreemde auto.

Tekst en foto's: PR

Na een hele natte wedstrijd van gisteren, begint het een half uur voor de tweede wedstrijd weer te spetteren. Maar gelukkig valt het mee en het veld kan gewoon op slicks de race beginnen. Een groot gedeelte van de toeschouwers blijft zitten voor het Mazda spektakel, in de wetenschap dat deze klasse in het verleden altijd voor een fantastische strijd zorgde op het TT Circuit.

De startopstelling is bepaald door de kwalificatie van afgelopen vrijdag. Sam Jongejan won gisteren de ultranatte wedstrijd vanaf een tiende plaats. Nu gaat het racetalent starten vanaf de poleposition, met naast de jongeman uit Zoetermeer Lorenzo van Riet die gisteren ook al zo’n goede indruk achterliet. De derde startplek op de tweede rij is voor Marcel Dekker, die gisteren tijdens het waterballet niet zo goed in zijn vel zat door de baanomstandigheden. Hij wilde in de spray niet teveel risico nemen, maar nu op een droge baan heeft de regerend Mazda MX-5 kampioen weer grote kans op een prijs. Als vierde start tweevoudig racewinnaar Jordy van der Eijk, die zich beslist in de kopgroep kan gaan waarmaken.

Start Mazda MX 5 Cup JACKS Racing Day 2023

Na het doven van de lichten heeft Sam Jongejan de beste start, maar hij moet zich verdedigen op een meteen aanvallende Lorenzo van Riet. Doe moet op zijn beurt uitkijken voor Marcel Dekker, die zich aan de binnenkant van de Haarbocht laat zien. Zij aan zij strijden Van Riet en Dekker door Ossebroeken en Strubben om de tweede plaats. Uiteindelijk lukt dat Dekker, maar door alle strijd ontstaat er een kopgroep van vijf wagens. Wat een eerste ronde maken we mee in Assen.

SAM JONGEJAN - Mazda MX-5 MV Motorsport / Mazda MX-5 Cup - MARCEL DEKKER - Mazda MX-5 - Dekker Racing / Mazda MX-5 Cup - Jacks Racing Day at TT cCircuit, Assen, Netherlands, August, 13, 2023, Photo: Rob Eric Blank

Dekker pakt de kop maar Jongejan verdedigt prima. Zij aan zij richting de Haarbocht waar Dekker door het grind moet met Jongejan in het midden en aan de andere kant Lorenzo van Riet met een pilon op de voorbumper. Jordy van der Eijk pakt de kop over, maar niet voor lang want hij verliest deze plek aan Lorenzo van Riet met Marcel Dekker daar weer vlak achter. Jordy van der Eijk is terug verwezen naar de derde plaats met de iets teruggezakte Jongejan daarachter. Deze kopgroep neemt wat afstand van de vijfde rijder Laszlo van Houwelingen met Timo de Graaff daarachter. Marcel Dekker is ontketend en gaat naar de kop.

Dominique Kraan verliest in een flinke rookwolk veel vloeistof. Gelijk een safetycarperiode om de vloeistof te checken. Het valt gelukkig mee en er kan snel weer herstart worden. Achter de safetycar ontstaat een flinke groep, waarin ook Maikel Schilders aansluiting weet te vinden. De ongelukkige rijder crashte gisteren zwaar, maar is gelijk toch weer ingestapt in een andere beschikbare Mazda.

Jacks Racing Day at TT cCircuit, Assen, Netherlands, August, 13, 2023, Photo: Rob Eric Blank

Na de herstart pakt Lorenzo van Riet de kop voor Marcel Dekker en Sam Jongejan, die echter twee posities verliest omdat hij even door het gras van de Geert Timmer maait. Lorenzo van Riet en Marcel Dekker nemen wat afstand op Jongejan, die driedik met Van der Eijk en Timo de Graaff richting de Ruskenhoek rijdt en zijn derde positie met veel lef weet te behouden.

Jacks Racing Day at TT cCircuit, Assen, Netherlands, August, 13, 2023, Photo: Rob Eric Blank

Jordy van der Eijk neemt te veel risico en spint in de Ramshoek van de baan en verliest zo veel plaatsen. Af en toe nemen de rijders wat pilonen mee die ze de volgende bocht weer afleveren. Sam Jongejan meldt zich weer bij de twee koplopers Van Riet en Dekker. Daarachter is er een gat naar Timo de Graaff, Filip Wojtowicz en Laszlo van Houwelingen. Debutant Arjan Evers kent een angstig moment door heftig te spinnen, maar met de neus in de juiste richting kan hij weer snel zijn weg vervolgen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet