Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Tomas De Backer pakt op TT Circuit Assen de poleposition

DeBacker1

Op de vroege zaterdagochtend beginnen de coureurs van de Ford Fiesta Sprint Cup aan hun kwalificatie voor Jack’s Racing Day. De baan is tegen de verwachtingen in droog en het ziet er naar uit dat er gedurende de twintig minuten van de kwalificatie ook geen regen gaat vallen.

Tekst en foto's: PR


Wat wel volgens de verwachtingen is gebeurt op de baan, want de namen Tomas De Backer en Alan Czyz staan na de eerste ronde direct bovenaan de lijst.

Spiezia

Waar De Backer in de beginfase bovenaan blijft staan mengen ook Ellis Spiezia en Calvin de Groot zich in de strijd om de pole. Zij verbeteren de tijd van Czyz, maar komen vooralsnog te kort op de tijd van De Backer. Czyz pareert direct en herpakt de tweede positie.

Kosterman

Esmee Kosterman zit er kort achter, maar kan in de eerste ronden het gaatje naar de top vier nog niet dichten. In haar vierde ronde lukt dat wel en met een ronde van 2:04.304 pakt ze knap de derde positie achter De Backer en Czyz.

Na vijf ronden komt De Backer de pits in. Hij is nu 0.737 sneller dan Czyz en besluit even aan te kijken of zijn tijd in gevaar komt.

Czyz

Czyz rijdt op dat moment in zijn vierde ronde erg langzaam over de baan. Hij komt echter de pits niet in en wekt de schijn zich voor te bereiden op een poging voor de snelste ronde te gaan. Dat blijkt echter niet het geval, want ook zijn vijfde ronde rijdt hij langzaam en hij komt vervolgens de pits in.

DeGroot

Calvin de Groot is in zijn achtste ronde tweetiende sneller dan Kosterman en nestelt zich op de derde plaats. Spiezia volgt achter de 18-jarige jongedame op de vijfde plek en Johan Land is zesde.

Dietrich

Björn Dietrich brengt in zijn zevende ronde een kort bezoek aan de grindbak bij Ruskenhoek, maar kan zijn weg gelukkig vervolgen. Hij staat zevende voor Marcel Schoonhoven, die zich net als op Circuit Zolder op het laatste moment heeft ingeschreven.

DeBacker2

De Backer en Czyz komen na hun bezoek aan de pits de baan weer op, maar weten hun eerder gereden tijd niet te verbeteren. Datzelfde geldt voor De Groot, Kosterman en Spiezia.

Debutanten Jenson de Leeuw en Roland van Hierden konden in de kwalificatie nog niet mee met de Fiesta toppers.

Van Hierden

Van Hierden is op het allerlaatste moment ingestapt bij Nice Racing. Hij rijdt zelf bij de ACNN in een BMW en moet dus wennen aan de voorwiel aangedreven Fiesta, waardoor hij zich nog niet in de strijd voorin kan mengen. De 17-jarige De Leeuw is van de kart overgestapt naar de autosport, maar staat keurig kort achter de rijders met meer ervaring op de negende positie.

Marnix de Wit

Door de omgekeerde startvolgorde van de top tien mag Marnix de Wit de eerste race vanmiddag om 16.05 uur vanaf poleposition starten. De Leeuw mag bij zijn debuut in de autosport meteen vanaf de eerste startrij beginnen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet