Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

IndyCars: Graham Rahal voor het eerst sinds 2017 weer eens op pole-position

230811 Indy Quali
Blijdschap bij Graham en Bobby Rahal en Mike Lanigan met de eerste pole-position voor junior Rahal sinds Detroit in 2017

Het RLL-team bepaalde het tempo in de kwalificatie voor de Gallagher Grand Prix op de “road course” van Indianapolis Motor Speedway en realiseerde een “lock out” van de eerste startrij, met Graham Rahal op pole-position. Hij bleef teamgenoot Christian Lundgaard, die in mei op de Indy road course de pole-position behaalde, met 0,1154 seconde voor. Rinus Veekay kwalificeerde zich als 20e.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR


Voor Graham Rahal was het zijn eerste pole-position voor een IndyCar-race sinds Detroit in juni 2017. In de sessie voor de Firestone Fast Six had eerst Devlin DeFrancesco, voor het eerst in zijn carrière bij de zes snelste rijders, de beste tijd in handen, maar zijn vreugde was niet van lange duur, want al snel dook Lundgaard onder zijn tijd. Vervolgens voerden achtereenvolgens O’Ward, opniew Lundgaard en uiteindelijk Rahal de tijdenlijst aan, waarbij de tijd van Rahal, 1:10,1132 minuten, uiteindelijk dus de snelste bleef. Lundgaard eindigde als tweede, gevolgd door Rossi, O’Ward, DeFrancesco en Grosjean.

Vanuit de top 12 was Marcus Armstrong met 1:10,2106 minuten het snelst, voor Jack Harvey en Alex Palou, de leider in de tussenstand van het kampioenschap. Dat Armstrong en Palou al in Q2 strandden, betekende dat geen van de Ganassi-rijders de Fast Six wisten te halen. Harvey eindigde met de derde RLL-auto tussen Armstrong en Palou. Voor Penske liep het nog minder: de elfde plaats voor Scott McLaughlin was het beste resultaat voor het team van “The Captain”.

Drie Honda-rijders krijgen een gridstraf voor de race van morgen vanwege het wisselen van een motor na de afgelopen race in Nashville. Jack Harvey, die de achtste tijd reed, Helio Castroneves, die de twaalfde tijd reed en David Malukas, die als 23e kwalificeerde, moeten allemaal zes plaatsen naar achteren.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet