Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

Supercars/NASCAR: Sneeuwbaleffect overstap SVG naar NASCAR

Na zijn sensationele NASCAR-overwinning in Chicago heeft Shane van Gisbergen met zijn overstap richting NASCAR op de internationale transfermarkt in zowel de Supercars als NASCAR voor een sneeuwbal effect gezorgd. Of de Nieuw Zeelander met Nederlandse wortels a.s. op de Indianapolis Motor Speedway weer voor een sensatie gaat zorgen moeten we afwachten. Enkele NASCAR-rijders zoals bijv. Denny Hamlin willen hem op de roadcourse van de Brickyard in ieder geval het vuur aan de schenen leggen.

2023 Taart voor vertrek
Nu al een afscheidstaart voor SVG?

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR/Red Bull Content Pool


Sneeuwbaleffect overstap SVG naar NASCAR
SVG maakt volgend jaar zo goed als zeker de overstap naar NASCAR. Zijn teambaas en voormalige teamgenoot Jamie Whincup verklaarde al direct na de sensationele overwinning in Chicago dat hij SVG geen duimbreed in de weg wilde leggen. SVG wil in ieder geval loyaal aan zijn team blijven en verklaarde recentelijk nog aan te zullen blijven totdat men voor hem een mogelijke opvolger gevonden had. Teambaas en voormalig teamgenoot Jamie Whincup die in het Australisch GT kampioenschap nog steeds als rijder actief is overwoog de afgelopen weken zelfs een mogelijke comeback in de Supercars. In principe had SVG met Red Bull Ampol Triple Eight een contract tot eind 2024.

Waarom Whincup hier zo soepel meegaat is gemakkelijk verklaarbaar. Sinds Le Mans 2022 heeft SVG een relatie met Jessica Dane, de dochter van de Brit Roland Dane, oprichter van T8 Red Bull Ampol Racing in Australië. Dane ging vorig jaar met pensioen en liet de leiding het bedrijf aan Whincup en zijn dochter, Jamie Whincup en Tony Quinn over.

Recentelijk verschenen er publicaties dat het vertrek van SVG en Jessica richting USA mogelijk wel eens een domino-effect op het team van Red Bull Ampol Racing zou kunnen hebben. In een recente persconferentie tijdens de laatste wedstrijd in Sydney bevestigde Whincup de relatie die zoveel mogelijk buiten de publieke schijnwerpers werd gehouden. Sinds 2015 bezit Jessica Dane 30 procent van de aandelen terwijl Whincup eveneens 30 procent in handen kreeg nadat hij stopte met fulltime racen. De overige 40 procent zijn in handen van de Schot Tony Quinn, een hobbyracer en een fabrikant van dierenvoeding. Whincup verklaarde dat een mogelijk vertrek van Jessica niet bepaald tot een uittocht zal leiden terwijl er over een domino effect werd gespeculeerd.2023 Camaro SVG
Dit gaan de fans volgend jaar vast en zeker missen, Het gezicht van de Supercars.

Whincup was duidelijk in zijn uitspraken. “Triple Eight is veel groter dan welk individu ook, incluis mijzelf. Als er één persoon verplaatst vallen er geen zes uit.” Er lijkt een einde te komen aan de speculatie dat Whincup zelf weer gaat rijden.

In de aanloop naar Bathurst kaapte het team van DJR Shell V Power Racing(Dick Johnson) niemand minder dan het aanstormende talent Dunlop 2 Series talent Kai Allen voor de neus van Whincup weg. Op Bathurst vormt Allen samen met de Zwitserse Simona de Silvestro een combinatie. De Silvestro fungeert voor Allen als leermeesteres. Ook zou de Zwitserse na haar uitspraken dat zij graag weer naar de Supercars wil terugkeren bij meerdere teams in beeld zijn. Niet alleen Simona maar mogelijk ook andere Europese rijders.

Speculatie over Will Brown
Meerdere websites wisten afgelopen dinsdag te berichten dat Will Brown bij Triple Eight mogelijk in beeld zou zijn. Saillant detail haar team mede-eigenaar Barry Ryan liet zich tijdens de laatste wedstrijd in Sydney niet bepaald lovend over SVG uit en werd daarvoor door de organisatie bestraft. Het is een beetje een raadsel waarom Brown ineens in beeld is. Misschien niet de opvolger die SVG voor ogen had. Ook werd er in de media over SVG’s landgenoot André Heimgartner gespeculeerd die mogelijk beter in het beeld van een opvolger paste?Nadat SVG in 2013 contractbreuk met het toenmalige Mercedes team van Erebus teameigenaresse Betty Klimenko pleegde waren betrokken partijen niet bepaald op speaking terms. Zeker niet toen SVG bij zijn comeback races voor het team van Tekno Autosport wist te winnen en waar huidig T8 Teameigenaar Tony Quinn (V.I.P Petfoods) als hoofdsponsor bij betrokken was.

2023 NASCAR
Dit krijgen de fans er waarschijnlijk voor terug.

Ook niet duidelijk is voor welk NASCAR Team SVG gaat tekenen. Het zal in ieder geval een Chevrolet-team zijn. Met zijn overwinning in Chicago heeft SVG zowel in NASCAR als in de Supercars veel in beweging gezet. Komend weekend gaan we mogelijk zien welke puzzels allemaal in elkaar gaan vallen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet