Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Porsche-coureurs Nasr en Campbell winnen IMSA-race Road America, podium Van der Garde (upd: met citaten Nederlanders)

230806 IMSA Race Porsche winner
Overwinning voor de nummer 7-Penske-Porsche van Campbell en Nasr in de IMSA-race op Road America

Het Porsche-Penske-fabrieksteam heeft na Long Beach de tweede overwinning in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship binnen. Op Road America stelden Matt Campbell en Felipe Nasr met de nummer 7-Porsche de zege veilig. Nasr had aan de finish een voorsprong van 4,635 seconden op Tom Blomqvist, die samen met Colin Braun in de Meyer Shank Racing-Acura als tweede eindigde. Renger van der Zande en Sébastien Bourdais werden met de Ganassi-Cadillac als vierde geklasseerd, Tijmen van der Helm en Mike Rockenfeller werden met de JDC Miller Motorsports-Porsche vijfde. In LMP2 was de winst voor het PR1 Mathiasen Motorsports-duo Ben Keating en Paul-Loup Chatin. Giedo van der Garde zorgde hier voor het enige Nederlandse podiumsucces: samen met John Falb werd hij in de TDS Racing-Oreca als tweede geklasseerd. De LMP3-zege ging naar Gar Robinson en Josh Burdon in de Riley-Ligier. Ross Gunn en Alex Riberas wonnen voor de tweede race op rij de GTD-Pro-klasse in de Heart of Racing-Aston Martin, Brian Sellers en Madison Snow verzachtten de pijn voor BMW vanwege het uitvallen van beide GTP-prototypes door met de Paul Miller Racing-M4 de GTD-klasse te winnen. Kay van Berlo en Alan Metni werden met de KellyMoss with Riley-Porsche negende in de klasse.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: IMSA, Porsche

Porsche-rijder Matt Campbell, gisteren tweede in de kwalificatie, erfde de pole-position, nadat de Whelen-Action Express-Cadillac in de warm-up in de ochtend schade opliep, toen Alexander Sims van de baan raakte. De Cadillac startte vanuit de pits teneinde het team meer tijd te geven om de schade te repareren. Met slechts twee uur tussen de warm-up en de race was het schema krap. In de wedstrijd bouwde Campbell relatief snel een voorsprong op, die teamgenoot Nasr na de wissel wist vast te houden. Bij de laatste pitstop koos het team ervoor, alleen de linker banden te wisselen. Blomqvist kwam in de slotfase nog dichtbij, maar Nasr reed de overwinning naar huis. Achter de Porsche en de Meyer Shank-Acura eindigden Ricky Taylor en Felipe Albuquerque met de WTR-Acura als derde en nemen daarmee de leiding in de tussenstand over, overigens zonder tot nu toe dit seizoen één race te hebben gewonnen. Nick Tandy en Mathieu Jaminet, die met de andere Porsche als leiders naar Elkhart Lake kwamen, eindigden in de race als zevende na een klapband rechts achter in de beginfase en een extra pitstop voor een nieuwe afdekking van de achterzijde.

230807 Zande
Van der Zande/Bourdais eindigden met de Ganassi-Cadillac als vierde

Sébastien Bourdais en Renger van der Zande leken met de Ganassi-Cadillac lange tijd kanshebbers voor het podium, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats, één plek voor Tijmen van der Helm en Mike Rockenfeller in de JDC Miller Motorsports-Porsche. Van der Zande meldde na afloop: Een race waarin we niet echt konden uitblinken. Op koude banden is het erg moeilijk met die met die LMDh’s. Ik kwam de pits uit en de outlap ging erg goed, maar in de tweede ronde kwam de nummer 60 (de Meyer-Shank-Acura van Blomqvist/Braun, red.)  de pits uit, die was voor mij en die wilde ik uitremmen In de in bocht 5. Dat lukte ook, maar mijn linker voorwiel blokkeerde en met die band moest ik een hele stint rijden, dus dat kostte erg veel tijd. Zo werd ik ook weer voorbij gereden door de 60 en ik heb ook rechtsvoor geblokkeerd in bocht 2 waardoor ook de 10 (de WTR-Acura van Albuquerque/Taylor, red.) er voorbij kwam.  We hadden ook de snelheid niet echt, maar ik denk wel dat ik ze achter me had kunnen houden als ik niet zoveel blokkerende wielen had gehad. Ik ben wel blij dat het weer eens is gelukt de auto heel aan de finish te brengen, want we hebben natuurlijk een bizar seizoen: drie keer in de fik gestaan, crashes en dat soort dingen. Nog twee races te gaan dit jaar, we moeten nog wel wat snelheid vinden.”

230807 IMSA race Helm
Tijmen van der Helm en Mike Rockenfeller komen met de JDC Miller Motorsports-Porsche dichterbij het podium

Van der Helm vertelde: “Eigenlijk mogen we best tevreden zijn. We kwamen van P9, we hadden wat geprobeerd met de set-up wat in feite tegenwerkte in de kwalificatie, dus we moesten er een inhaalrace van maken. Bij Mike en mij zat de pace er in de race goed in, jammer genoeg moesten we aan het eind veel brandstof sparen om het einde te kunnen halen. We komen steeds wat dichterbij en ik hoop dat we de komende weekenden alles aan elkaar kunnen knopen om meer in de buurt van het podium te komen.”

Ben Keating en Paul-Loup Chatin wonnen met de PR1/Mathiasen Motorsports-Oreca de LMP2-klasse, nadat de van pole gestarte CrowdStrike by APR-auto van George Kurtz en Ben Hanley in de tweede helft van de race problemen kende. Achter het winnende duo eindigden de beide TDS Racing-Oreca’s op de tweede en derde plaats in de klasse: Giedo van der Garde en John Falb als tweede en Steven Thomas en Mikkel Jensen als derde. 

230807 IMSA race Garde podium
Ondanks een gescheurde rib toch een podiumplaats in LMP2 voor Giedo van der Garde (2e van links)

Van der Garde zei: “Het was een heel moeilijk weekend. In de vrije training ging ik eraf, vol rechtdoor de muur in, waardoor ik geblesseerd raakte. Ik moest naar het ziekenhuis, waar bleek dat er een scheur in mijn rib zat. Gelukkig mocht ik wel racen, maar ik had alleen de warm-up van 20 minuten op zondag en toen kwam er een rode vlag, dus ik had maar vier rondjes gereden. Ik wist niet hoe de auto was qua set-up, kende nauwelijks het circuit. Dat we uiteindelijk nog tweede geworden zijn was wel het maximale. De pace was heel erg goed, het team heeft het heel goed gedaan en ik ben blij om in IMSA op het podium te staan! Met een gewoon weekend had er nog wel meer in gezeten, maar dit is toch een mooi resultaat. Nu kan ik weer lekker verder vakantie vieren!”

De Sean Creech Motorsport-Ligier van Nico Pino en João Barbosa, die vanaf pole in de LMP3-klasse startte, leidde gedurende een groot deel van de race in de kleinste prototype-divisie, maar moest uiteindelijk de overwinning laten aan het Riley-duo Gar Robinson en Josh Burdon. Achter de Sean Creech-Ligier eindigden Matt Bell en Orey Fidani met de nummer 13-Duqueine van het AWA-team op de derde plaats.

230807 IMSA race Aston
Bij de start van de race al de leiding in de klasse en uiteindelijk ook winst voor de Heart of Racing-Aston Martin in GTD-Pro

Na hun recente succes in Lime Rock wonnen Ross Gunn en Alex Riberas in de Heart of Racing-Aston Martin nu ook op Road America de GTD-Pro-klasse. Daarbij profiteerden ze van een drive-through voor de fabrieks-Corvette van António Garciá en Jordan Taylor, die lange tijd de klasse aanvoerden, maar in de slotfase nog een keer door de pitstraat moesten, omdat een tankstop van het team korter was geweest dan de voorgeschreven minimumtijd. Corvette verklaarde de situatie door een defect aan een sensor, maar de wedstrijdleiding was onverbiddelijk. Achter de Pro-winnende Aston Martin eindigden twee auto’s uit de GTD-klasse: klassewinnaars Brian Sellers en Madison Snow in de Paul Miller-BMW en Brendan Iribe en Fredrik Schandorff in de Inception Racing-McLaren. De derde plaats in de GTD-klasse was voor Mike Skeen en Mikaël Grenier in de Korthoff Motorsports-Mercedes, terwijl de Britten Ben Barnicoat en Jack Hawksworth met de nummer 14-Vasser Sullivan-Lexus tweede werden in GTD-Pro, gevolgd door de Corvette van García en Taylor. Kay van Berlo en Alan Metni werden met de KellyMoss with Riley-Porsche negende in hun klasse.

Het relaas van Van Berlo: “Voor ons wederom een moeilijk weekend. We moesten van ver naar achteren beginnen, omdat onze ‘brons’-rijder moest kwalificeren. We hoopten daarom op een paar ‘cautions’, zodat we misschien wat gekke dingen zouden kunnen doen met de strategie om naar voren te komen, maar alleen de eerste tien minuten was er een neutralisatie en voor de rest was het een volledig ‘groene’ race. Toen ik de auto in ging hadden we best al een achterstand en die maak je dan niet meer goed. We hadden, denk ik, ook niet echt de snelheid om mee te doen voor het podium. Uiteindelijk lopen we het hele seizoen al een beetje achter de feiten aan. We moeten keihard werken om er een goed rondje uit te persen en allemaal rare dingen gaan doen met de strategie om naar voren te komen, dat is gewoon lastig. We hadden ook nog eens een technisch probleem met een bout van de wielophanging, die in de slotfase losgeraakt was, waardoor ik heel voorzichtig moest rijden om de auto nog aan de finish te brengen. Heel frustrerend allemaal, we komen hier niet voor P9 of 10, we willen meestrijden voor het podium, maar het is niet anders helaas.”


230807 IMSA race Berlo
Voor Kay van Berlo en zijn team blijft het lastig in de GTD-klasse

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet